Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 20 Ianuarie 2011

Gorj: 450 de cereri depuse pentru obţinerea ajutorului acordat producătorilor de lapte

lapte_sticle.jpg Producătorii de lapte din zonele defavorizate ale judeţului Gorj pot depune, până vineri, cereri pentru acordarea ajutorului specific pe cap de animal. Până în prezent au fost depuse 450 de dosare, valoarea plafonului alocat la nivel naţional pentru această formă de sprijin fiind de 22.447.250 de euro.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj, Mirela Şerbu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că fiecare producător de lapte din zonele vizate, fie că sunt de munte sau defavorizate de condiţiile specifice de mediu, poate primi până la 250 de euro pe cap de vacă, doar dacă efectivul de animale cuprinde minim două şi maxim 15 vaci.

Marti, 11 Ianuarie 2011

ADEVARUL: "Povestea camembertului românesc"

Legenda spune că secretul brânzei de Năsal a fost descoperit de ţăranii care au furat caşul unui grof şi l-au ascuns într-o grotă. Pe poarta fabricii de la Ţaga, judeţul Cluj, ies anual 50-55 de tone de brânzeturi. Cel mai cunoscut produs este „Brânza de Năsal“, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti.
Faimoasa brânză, supranumită camembert românesc, iese pe poarta făbricuţei după 21 de zile din momentul în care este livrat laptele proaspăt de vacă din care este făcută. Produsul finit este o brânză cremoasă în interior, cu crustă roşiatică şi gust specific, uşor picant. Reţeta este una tradiţională, însă „minunea" nu este făcută de mâna sau de mintea omului, ci de un microorganism - o bacterie.

Luni, 10 Ianuarie 2011

Laptele de vacă colectat, în scădere cu 7,4% pe 11 luni din 2010

lapte_sticle.jpgCantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 67.696 tone (-7,4%), în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2010, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, totalizând 842.192 tone, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cea mai mare scădere a producţiei, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2010, faţă de perioada corespunzătoare din anul 2009 s-a înregistrat la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (93,2% din producţia totală de brânzeturi) cu 5.159 tone (-8,1%), urmată de unt cu 691 tone (-7,3%).


Miercuri, 05 Ianuarie 2011

REALITATEA TV: ”Laptele este de patru ori mai scump la raft decât la producător”

Costul unui litru de lapte pleacă de la producători cu mai puţin de 1 leu şi ajunge pe rafturile magazinelor cu aproximativ 4 lei. Practic, în România un litru de lapte este mai scump în raft decât în Elveţia sau Germania. Grav este faptul că puţinii fermieri care mai dau lapte procesatorilor vor să renunţe şi ei la afacere, pentru că nu este profitabilă.

Marti, 04 Ianuarie 2011

CAPITAL: ”Ajutoare pentru producătorii de lapte”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a fost demarată a treia etapă de depunere a cererilor de plată, cu termen limită 21 ianuarie 2011, pentru “Ajutorul specific acordat pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate” şi “Ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică” scheme de plată finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi care se acordă conform art 68 lit 1 b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

Joi, 23 Decembrie 2010

Deficitul României cu produse agroalimentare, în scădere cu aproape 40% la nouă luni

produse_traditionale.jpgDeficitul României în comerţul internaţional cu produse agroalimentare a totalizat 695 milioane euro, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu peste 38%, faţă de perioada similară din 2009, când a depăşit 1,12 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În primele nouă luni ale anului, România a exportat produse agroalimentare în ţările Uniunii Europene şi extracomunitare în valoare de peste 2,034 miliarde euro, în creştere cu 23,6 procente faţă de perioada similară din 2009, iar importurile au urcat uşor, cu aproape 1,6 procente.


Joi, 16 Decembrie 2010

AGRO BUSINESS: "Cota de lapte, ca un măr al discordiei"

În anul agricol 2009-2010, Comisia Europeană (CE) a aplicat sancţiuni care constau în plata unor taxe suplimentare, în valoare totală de 19 milioane de euro, pentru depăşirea cotei de lapte. Spre comparaţie, anul trecut au fost percepute 99 milioane de euro, iar acum doi ani, 340 milioane de euro. Statele sancţionate sunt Danemarca, Ţările de Jos şi Cipru, conform cifrelor provizorii publicate de CE.

Vineri, 10 Decembrie 2010

Dacian Cioloş pledează pentru contracte între producători şi procesatorii de lapte

lapte_sticle.jpgComisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a prezentat joi, la Bruxelles, o serie de măsuri pentru stabilizarea sectorului laptelui în Uniunea Europeană, prilej cu care a pledat pentru întocmirea unor contracte scrise între producători şi procesatorii de lapte, care ar urma să fie negociate, până la un anumit plafon, prin intermediul organizaţiilor de producători.
Trebuie să fim conştienţi de realităţile din teren, şi anume că există peste 950.000 de producători faţă de 5.400 de procesatori, a spus Cioloş la reuniunea extraordinară a Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală. El a precizat că UE trebuie să fie capabilă să ofere instrumentele care să le permită fermierilor să se organizeze şi să obţină un preţ corect.

Vineri, 03 Decembrie 2010

Preţul ouălor a scăzut anul acesta cu 15%

ou_spart.jpgUniunea Crescătorilor de Păsări din România estimează vânzări în perioada sărbătorilor de iarnă de 130-150 milioane ouă, cu circa 50% mai mari decât în lunile de vară, iar preţurile de vânzare la poarta fermei vor fi cuprinse între 0,25-0,32 lei pe ou fără TVA, preţul variind în funcţie de mărimea oului şi sistemul de creştere al găinilor, se arată într-un comunicat al Uniunii.
Potrivit patronatului, preţul de vânzare este mai mic cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, în perioada sărbătorilor de iarnă, oferta de ouă de consum din producţia internă este suficientă şi asigură aprovizionarea ritmică şi la preţuri rezonabile a reţelelor de distribuţie.


Joi, 25 Noiembrie 2010

România are cel mai scăzut consum de iaurt în cadrul ţărilor din Europa Centrală şi de Est

iaurt.jpgÎn cadrul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, România are cel mai scăzut consum de iaurt pe cap de locuitor (3,46 kg în 2010, 3,28 kg în 2009), faţă de Bulgaria, cu 11,14 kg în 2010 şi 12,22 kg în 2009, sau de ţara cu cel mai mare consum de iaurt pe cap de locuitor, Slovenia, cu 13,86 kg pe cap de locuitor în 2010 şi 13,55 kg în 2009, se arată într-un studiu al companiei de cercetări a pieţei MEMRB.
Conform unei estimări interne ale companiei Danone, România prezenta în 2009 unul din cele mai scăzute consumuri de lactate proaspete (FDP) din lume, de 5,7 kg, faţă de Bulgaria - 18,61 kg, sau Olanda, ţara cu cel mai mare consum de FDP - 38 kg.<<<  Pagina 2 / 18  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter