Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 07 Noiembrie 2011

Ministrul Valeriu Tabără susţine că România nu are nevoie să importe produse lactate

tabara valeriu2.jpgRomânia nu are voie, şi a fost o greşeală capitală, să importe produse lactate, a declarat sâmbătă, la Braşov, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, la inaugurarea celei mai moderne fabrici de lactate din România. Grupul grec Olympus, prezent în România din anul 1999, a inaugurat sâmbătă la Halchiu, în apropiere de Braşov, cea mai mare şi mai modernă fabrică de lactate din România, rezultatul unei investiţii greenfield de 55 milione de euro.
"Este o investiţie de o importanţă deosebită pentru ceea ce înseamnă al doilea produs alimentar al ţării, după pâine. În al doilea rând amplasarea acestei investiţii la Braşov este extrem de importantă pentru întregul sector al creşterii vacilor de lapte şi pentru promovarea produselor lactate", a declarat Valeriu Tabără.

Marti, 12 Aprilie 2011

Preţul ouălor va rămâne neschimbat în perioada sărbătorilor pascale

oua.jpgPreţul ouălor va rămâne neschimbat în perioada sărbătorilor pascale, chiar dacă în ultimul an a înregistrat o scădere cu 24%, în timp ce preţul furajelor a crescut cu 30 de procente, consideră preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
"Preţul ouălor pe piaţa românească înregistrează la ora actuală cel mai mic preţ din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut, în preajma sărbătorilor pascale, ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata (fără TVA), acum preţul nu depăşeşte 0,22 lei pe bucată. La ora actuală, avem stocuri de ouă suficiente pentru a acoperi necesarul intern şi nu cred că preţul va suferi modificări în această perioadă", a declarat Ilie Van.

Joi, 07 Aprilie 2011

CAPITAL: "Cum a ajuns laptele produs de lux în România"

Laptele a ajuns un produs de lux pentru mulţi români după ce preţul unui litru aproape s-a dublat în ultima jumătate de an, ajungând acum să se vândă în supermarket chiar şi cu 5 lei. Majorarea preţului are mai multe cauze, cele mai importante fiind adaosul comercial foarte mare aplicat de magazine, majorarea TVA-ului, lipsa organizării fermierilor, creşterea preţului carburanţilor. Din toate aceste cauze s-a ajuns în situaţia ca preţul unui litru de lapte să crească de câteva ori de la poarta fermei până la raftul magazinului. Fermierii spun că nu au mai mărit preţul din 2009 şi că ei vând şi acum procesatorilor litrul de lapte tot cu aproximativ un leu.


Luni, 04 Aprilie 2011

ADEVARUL: “Preţul laptelui de la vacă până la raft”

Printre crescătorii de vaci de lapte este o nemulţumire permanentă legată de preţul laptelui. O privire de ansambu arată că laptele pleacă de pe poarta fermei la un anumit preţ şi ajunge la consumator la un preţ de patru sau cinci ori mai mare, în funcţie de calitatea şi caracteristicile laptelui. Petru Ianc este un mic fermier din localitatea timişeană Voiteg. În prezent, cultivă 60 de hectare de pământ şi creşte 27 de vaci, dintre care 18 cu lapte. Pe lângă microfermă, Ianc are doi angajaţi care se ocupă de îngrijirea animalelor, el având în grijă asigurarea furajelor.

Joi, 31 Martie 2011

Scădere dramatică a numărului de bovine şi a producţiei de lapte, în Mureş

vaci_vacar.jpgEfectivele de bovine din judeţul Mureş au scăzut, de la începutul acestui an, cu aproape 800 de capete, iar producţia de lapte a scăzut cu peste 41.600 hectolitri, se arată într-un raport prezentat, miercuri, de Liviu Timar, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rulară (DADR) Mureş, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Miercuri, 30 Martie 2011

JURNALUL NATIONAL: “Industria laptelui trăieşte din importuri”

În România, consumul de lapte este până la zece ori mai mic decât media europeană, ceea ce arată un potenţial de piaţă foarte mare, a declarat Valeriu Steriu, deputat UNPR, fost preşedinte al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), prezent ieri la dezbaterea “Industria produselor lactate în România - actualităţi şi perspective". “Marfa se duce într-un consum foarte redus pe piaţa internă, ţinând cont că avem un consum de 5-10 ori mai mic decât cel european. Acest lucru arată un potenţial de piaţă foarte mare. Importăm însă materie primă tot mai mult pentru capacităţile de procesare, dar dacă ne uităm la cifre putem schimba situaţia", a explicat Steriu.


Joi, 24 Martie 2011

ROMANIA LIBERA: "Extraordinara aventură a mozzarellei româneşti"

Şase investitori şi un expert în brânzeturi, toţi din Marea Britanie, au pus România pe harta ţărilor care produc mozzarella, celebra brânză de bivoliţă italiană. Afacerea a debutat cu un eşec usturător. Acum poate fi considerată o poveste de succes.
Jovial, îmbrăcat sport, cu început de chelie şi ochelari cu rame subţiri, „domnul Pităr", cum îi spun localnicii, rosteşte primele cuvinte despre aventura sa românească, definind-o astfel - „o nebunie". E şi normal, de vreme ce a şi fost considerat nebun, când s-a dus, de unul singur, în pieţele din Bucureşti, cu brânza pe care a produs-o la Rupea.

Marti, 08 Martie 2011

Tnuva îşi închide ferma din România

tnuva.jpgFirma israeliană de produse lactate Tnuva îşi va închide ferma pe care o deţine în România din considerente financiare, informează Ynetnews.com. Tnuva deţinea în România un efectiv de 1.200 de vaci de lapte, care asigurau 25% din producţia locală a companiei.
Potrivit directorului general al Tnuva, Arik Schor, compania are suficient lapte din surse externe.

Marti, 25 Ianuarie 2011

Deputatul Victor Surdu cere Ministerului Agriculturii să prezinte un raport complex faţă de majorarea preţului laptelui

surdu_victor.jpgPSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de majorarea preţului laptelui în supermarketuri fără o justificare economică credibilă şi solicită Ministerului Agriculturii o explicaţie faţă de această situaţie, a declarat, luni, preşedintele Departamentului pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al PSD, deputatul Victor Surdu.
"Ministerul Agriculturii este dator să prezinte un raport complex faţă de această majorare, având în vedere că în continuare se încurajează importurile prin lipsa de implicare în ceea ce priveşte gestionarea programului de ridicare a laptelui de la producători. În multe situaţii, laptele a ajuns să fie folosit pentru hrana animalelor pentru a nu fi irosit", a spus Victor Surdu, potrivit unui comunicat de presă.


Luni, 24 Ianuarie 2011

INCONT.RO: “Cardul pentru lapte si mostre de branza si slanina sau cum isi fidelizeaza micii producatori clientii!”

O lupta dura trebuie purtata pentru fiecare client! Asa arata strategia micilor producatori care castiga teren in fata marilor magazine. Unii ofera acum abonamente pentru doua-trei luni, in care promit sa va puna deoparte sau chiar sa va aduca la usa tot ce au mai proaspat, in ferma sau in gradina. Altii au scos carduri de lapte, cu reincarcare, sau isi tenteaza clientii cu mostre de branza, oua si slaninuta.Pagina 1 / 18  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter