Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 14 Ianuarie 2011

Bursă de 15 milioane de euro pentru peştele din Delta Dunării

peste.jpgAgenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură va depune spre finanţare, în aproximativ o lună, proiectul necesar realizării Bursei de peşte la Tulcea, preşedintele instituţiei, Marian Mănăilă, sperând ca anul viitor bursa să fie funcţională.
''Într-o lună se va încheia şi studiul de fezabilitate, se va depune cererea de finanţare şi sperăm ca în toamnă să începem efectiv construcţia Bursei de peşte la Tulcea. Construcţia va fi uşoară şi dorim ca în şase luni să încheiem lucrările'', a declarat preşedintele ANPA, Marian Mănăilă.

Miercuri, 12 Ianuarie 2011

Tulcea: pescarii români sunt nemulţumiţi de comportamentul celor din Ucraina

pescador.JPGUnii pescari din judeţul Tulcea sunt nemulţumiţi din cauza faptului că pescari din Ucraina îşi desfăşoară activitatea în apele teritoriale româneşti ale Dunării ilegal în raport cu prevederile legislaţiei din România.
''Ruşii de dincolo vin înaintea noastră şi dau cu curent. Eu vin după ei şi nu prind nimic. Au venit cu barca pe jumătate plină de peşte şi m-au întrebat cu câţi dolari se vinde kilul de peşte. Şi aveau arma frumos în barcă. Iar în spate erau alte patru bărci'', a declarat marţi Gheorghe Bejan, pescar din oraşul tulcean Isaccea, în timpul primei reuniuni organizată de Consiliul Judeţean în cadrul caravanei de informare a pescarilor.

Miercuri, 05 Ianuarie 2011

Consiliul Judeţean Tulcea demarează Caravana informării pentru pescari

pescari_mahmudia.jpgConsiliul Judeţean Tulcea va demara săptămâna viitoare Caravana informării pentru pescari, după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care resursele acvatice vii din Delta Dunării vor fi gestionate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi administraţiile publice locale.
Preşedintele CJ, Victor Tarhon, a declarat marţi, în timpul unei şedinţe la care au participat primarii unităţilor administrativ-teritoriale din Rezervaţie, că ordonanţa reprezintă un prim pas spre punerea în practică a unui program de dezvoltare a Deltei Dunării, după ce în martie 2009 acesta a fost pus pe hârtie, iar la un interval de un an s-a constituit un Comitet inter-ministerial pentru dezvoltarea Deltei Dunării.


Joi, 02 Decembrie 2010

Asociaţie pentru promovarea zonelor cu tradiţii pescăreşti la Brăila

Zonele cu tradiţii în domeniul piscicol din judeţul Brăila vor fi promovate de anul viitor prin intermediul "Asociaţiei grupului local pentru promovarea dezvoltării integrate a zonei pescăreşti a judeţului", organism care s-a înfiinţat în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean.
Astfel, s-a aprobat asocierea judeţului Brăila, prin CJ Brăila, cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, Camera de Comerţ, Asociaţia Comunelor din România, Centrul pentru Dezvoltarea IMM-urilor, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Organizaţia Braifish, Societatea Nufărul Chiscani, Asociaţia Pescarilor Stăncuţa şi Asociaţia Pescarilor Gropeni.

Marti, 16 Noiembrie 2010

În Deltă există prea puţine ferme piscicole

pescuit.jpgPiscicultura este foarte slab dezvoltată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în ciuda amenajărilor care ocupă circa 40.000 de hectare, în opinia guvernatorului Rezervaţiei, Grigore Baboianu.
"Suntem adepţii dezvoltării cu o mai mare intensitate a activităţilor de acvacultură în pescărie pentru a crea o alternativă activităţii preponderente din zilele noastre de pescuit în bazine naturale. Toată lumea pescuieşte în bazinele naturale datorită faptului că este o activitate relativ uşoară. Practic, cheltui bani doar pentru capturarea peştelui. Cealaltă activitate de creştere a peştelui în captivitate a fost foarte mult lăsată în urmă. Sunt, din câte cunosc, câteva unităţi în ţară care fac piscicultură cu rezultate bune. În zona Deltei Dunării însă, unde avem circa 40.000 de hectare de amenajări, iar piscicultura este foarte slab dezvoltată", a declarat luni guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Luni, 08 Noiembrie 2010

Proiect european pentru dezvoltarea pisciculturii la Galaţi

pescador.JPGConsiliul Judeţului Galaţi a lansat vineri un proiectul pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară Mila 76, finanţat în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit. Evenimentul a avut ca scop prezentarea detaliilor referitoare la obiectivele proiectului, principalele activităţi care urmează a fi derulate, precum şi rezultate aşteptate.


Luni, 27 Septembrie 2010

Reticenţă în Deltă faţă de Programul Operaţional de Pescuit

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a început consultările cu comunităţile locale pentru realizarea unei strategii în vederea accesării axei prioritare 4 a Programului Operaţional de Pescuit (POP). Încă de acum câteva luni, la Tulcea s-a constituit asociaţia Grup local pentru pescuit durabil în Delta Dunării, membrii fondatori ai acestei fiind ARBDD, Consiliul Judeţean, precum şi asociaţii de pescari.
Obiectivul acesteia este identificarea nevoilor comunităţilor locale în vederea realizării unei strategii, în baza căreia se vor realiza proiecte ce vor fi finanţate prin axa prioritară 4 a POP care susţine identificarea unor soluţii pentru problemele de ordin economic, social şi de mediu, generate de fenomenul de epuizare a stocurilor de peşte şi de declinul unor activităţi de pescuit.

Luni, 23 August 2010

Proiect pentru dezvoltarea tradiţiei pescuitului pe Dunăre

pescador.JPGUn proiect privind dezvoltarea infrastructurii în domeniul piscicol şi cultivarea tradiţiei pescuitului dunărean în valoare de şapte milioane de euro a primit aprobarea de finanţare prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi se va derula în nouă comune din judeţ, precum şi în municipiul Giurgiu pe o perioadă de cinci ani.
"De curând ni s-a aprobat cererea de finanţare pentru Proiectul Giurgiu - Tradiţia Pescuitului Dunărean, un proiect ambiţios în care sunt implicate patru ONG-uri, nouă primării, opt societăţi comerciale, 16 persoane fizice cu obiect de activitate pescuitul şi patru instituţii publice", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei Judeţene de Dezvoltare Rurală şi Protecţia Mediului Giurgiu, Marian Măroiu.

Marti, 22 Iunie 2010

Acţiunile anti-braconaj, cu rezultate tot mai bune

braconaj1.jpg Autorităţile de control din Delta Dunării susţin că rezultatele în activitatea anti-braconaj în zonă sunt tot mai bune, explicând această situaţie nu prin amploarea fenomenului, ci prin buna colaborare interinstituţională.
Astfel, conform informaţiilor furnizate luni, în timpul unei conferinţe de presă organizată la Prefectura judeţului, de la începutul anului, Serviciul Inspecţie şi Pază Ecologică al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a executat în perioada prohibiţiei 232 de controale din care 199 în zonele de pescuit comercial şi 33 în zone de pescuit sportiv.


Joi, 22 Aprilie 2010

Fonduri europene pentru o bursă electronică a peştelui la Tulcea

plase de peste.jpgAgenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a preluat prin intermediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) dorinţa producătorilor piscicoli din Deltă de a se organiza o bursă electronică de peşte.
Preşedintele ANPA, Marian Mănăilă, a declarat că proiectul vehiculat încă de acum trei ani de conducerile anterioare ale Agenţiei privind realizarea unei burse a peştelui la Tulcea este greu de realizat, în condiţiile în care nu se poate asigura pe tot parcursul anului o cantitate mare de peşte.<<<  Pagina 2 / 9  >>>