Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 14 Ianuarie 2011

Bursă de 15 milioane de euro pentru peştele din Delta Dunării

peste.jpgAgenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură va depune spre finanţare, în aproximativ o lună, proiectul necesar realizării Bursei de peşte la Tulcea, preşedintele instituţiei, Marian Mănăilă, sperând ca anul viitor bursa să fie funcţională.
''Într-o lună se va încheia şi studiul de fezabilitate, se va depune cererea de finanţare şi sperăm ca în toamnă să începem efectiv construcţia Bursei de peşte la Tulcea. Construcţia va fi uşoară şi dorim ca în şase luni să încheiem lucrările'', a declarat preşedintele ANPA, Marian Mănăilă.

Miercuri, 12 Ianuarie 2011

Tulcea: pescarii români sunt nemulţumiţi de comportamentul celor din Ucraina

pescador.JPGUnii pescari din judeţul Tulcea sunt nemulţumiţi din cauza faptului că pescari din Ucraina îşi desfăşoară activitatea în apele teritoriale româneşti ale Dunării ilegal în raport cu prevederile legislaţiei din România.
''Ruşii de dincolo vin înaintea noastră şi dau cu curent. Eu vin după ei şi nu prind nimic. Au venit cu barca pe jumătate plină de peşte şi m-au întrebat cu câţi dolari se vinde kilul de peşte. Şi aveau arma frumos în barcă. Iar în spate erau alte patru bărci'', a declarat marţi Gheorghe Bejan, pescar din oraşul tulcean Isaccea, în timpul primei reuniuni organizată de Consiliul Judeţean în cadrul caravanei de informare a pescarilor.

Miercuri, 05 Ianuarie 2011

Consiliul Judeţean Tulcea demarează Caravana informării pentru pescari

pescari_mahmudia.jpgConsiliul Judeţean Tulcea va demara săptămâna viitoare Caravana informării pentru pescari, după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care resursele acvatice vii din Delta Dunării vor fi gestionate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi administraţiile publice locale.
Preşedintele CJ, Victor Tarhon, a declarat marţi, în timpul unei şedinţe la care au participat primarii unităţilor administrativ-teritoriale din Rezervaţie, că ordonanţa reprezintă un prim pas spre punerea în practică a unui program de dezvoltare a Deltei Dunării, după ce în martie 2009 acesta a fost pus pe hârtie, iar la un interval de un an s-a constituit un Comitet inter-ministerial pentru dezvoltarea Deltei Dunării.


Joi, 02 Decembrie 2010

Asociaţie pentru promovarea zonelor cu tradiţii pescăreşti la Brăila

Zonele cu tradiţii în domeniul piscicol din judeţul Brăila vor fi promovate de anul viitor prin intermediul "Asociaţiei grupului local pentru promovarea dezvoltării integrate a zonei pescăreşti a judeţului", organism care s-a înfiinţat în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean.
Astfel, s-a aprobat asocierea judeţului Brăila, prin CJ Brăila, cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, Camera de Comerţ, Asociaţia Comunelor din România, Centrul pentru Dezvoltarea IMM-urilor, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Organizaţia Braifish, Societatea Nufărul Chiscani, Asociaţia Pescarilor Stăncuţa şi Asociaţia Pescarilor Gropeni.

Marti, 16 Noiembrie 2010

În Deltă există prea puţine ferme piscicole

pescuit.jpgPiscicultura este foarte slab dezvoltată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în ciuda amenajărilor care ocupă circa 40.000 de hectare, în opinia guvernatorului Rezervaţiei, Grigore Baboianu.
"Suntem adepţii dezvoltării cu o mai mare intensitate a activităţilor de acvacultură în pescărie pentru a crea o alternativă activităţii preponderente din zilele noastre de pescuit în bazine naturale. Toată lumea pescuieşte în bazinele naturale datorită faptului că este o activitate relativ uşoară. Practic, cheltui bani doar pentru capturarea peştelui. Cealaltă activitate de creştere a peştelui în captivitate a fost foarte mult lăsată în urmă. Sunt, din câte cunosc, câteva unităţi în ţară care fac piscicultură cu rezultate bune. În zona Deltei Dunării însă, unde avem circa 40.000 de hectare de amenajări, iar piscicultura este foarte slab dezvoltată", a declarat luni guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Luni, 08 Noiembrie 2010

Proiect european pentru dezvoltarea pisciculturii la Galaţi

pescador.JPGConsiliul Judeţului Galaţi a lansat vineri un proiectul pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară Mila 76, finanţat în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit. Evenimentul a avut ca scop prezentarea detaliilor referitoare la obiectivele proiectului, principalele activităţi care urmează a fi derulate, precum şi rezultate aşteptate.


Luni, 27 Septembrie 2010

Reticenţă în Deltă faţă de Programul Operaţional de Pescuit

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a început consultările cu comunităţile locale pentru realizarea unei strategii în vederea accesării axei prioritare 4 a Programului Operaţional de Pescuit (POP). Încă de acum câteva luni, la Tulcea s-a constituit asociaţia Grup local pentru pescuit durabil în Delta Dunării, membrii fondatori ai acestei fiind ARBDD, Consiliul Judeţean, precum şi asociaţii de pescari.
Obiectivul acesteia este identificarea nevoilor comunităţilor locale în vederea realizării unei strategii, în baza căreia se vor realiza proiecte ce vor fi finanţate prin axa prioritară 4 a POP care susţine identificarea unor soluţii pentru problemele de ordin economic, social şi de mediu, generate de fenomenul de epuizare a stocurilor de peşte şi de declinul unor activităţi de pescuit.

Luni, 23 August 2010

Proiect pentru dezvoltarea tradiţiei pescuitului pe Dunăre

pescador.JPGUn proiect privind dezvoltarea infrastructurii în domeniul piscicol şi cultivarea tradiţiei pescuitului dunărean în valoare de şapte milioane de euro a primit aprobarea de finanţare prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi se va derula în nouă comune din judeţ, precum şi în municipiul Giurgiu pe o perioadă de cinci ani.
"De curând ni s-a aprobat cererea de finanţare pentru Proiectul Giurgiu - Tradiţia Pescuitului Dunărean, un proiect ambiţios în care sunt implicate patru ONG-uri, nouă primării, opt societăţi comerciale, 16 persoane fizice cu obiect de activitate pescuitul şi patru instituţii publice", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei Judeţene de Dezvoltare Rurală şi Protecţia Mediului Giurgiu, Marian Măroiu.

Marti, 22 Iunie 2010

Acţiunile anti-braconaj, cu rezultate tot mai bune

braconaj1.jpg Autorităţile de control din Delta Dunării susţin că rezultatele în activitatea anti-braconaj în zonă sunt tot mai bune, explicând această situaţie nu prin amploarea fenomenului, ci prin buna colaborare interinstituţională.
Astfel, conform informaţiilor furnizate luni, în timpul unei conferinţe de presă organizată la Prefectura judeţului, de la începutul anului, Serviciul Inspecţie şi Pază Ecologică al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a executat în perioada prohibiţiei 232 de controale din care 199 în zonele de pescuit comercial şi 33 în zone de pescuit sportiv.


Joi, 22 Aprilie 2010

Fonduri europene pentru o bursă electronică a peştelui la Tulcea

plase de peste.jpgAgenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a preluat prin intermediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) dorinţa producătorilor piscicoli din Deltă de a se organiza o bursă electronică de peşte.
Preşedintele ANPA, Marian Mănăilă, a declarat că proiectul vehiculat încă de acum trei ani de conducerile anterioare ale Agenţiei privind realizarea unei burse a peştelui la Tulcea este greu de realizat, în condiţiile în care nu se poate asigura pe tot parcursul anului o cantitate mare de peşte.<<<  Pagina 2 / 9  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter