Home Despre noi Staff Contact  
Miercuri, 07 Decembrie 2011

Guvernul investeşte 28 de milioane de lei din fonduri UE şi de la buget, pentru înfiinţarea Bursei de Peşte la Tulcea

peste.jpgGuvernul investeşte 28 de mlioane de lei din fonduri europene şi de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru înfiinţarea Bursei de Peşte la Tulcea, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de marţi a Executivului, potrivit unui comunicat de presă emis de Palatul Victoria.
Guvernul susţine că Bursa de Peşte din Tulcea va concentra oferta de produse pescăreşti provenite din zona Deltei Dunării şi a Mării Negre. La cele 14 puncte de colectare aparţinând Bursei asociaţiile de pescari şi pescarii profesionişti din aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor avea obligaţia de a transporta peştele capturat.

Miercuri, 20 Iulie 2011

La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui

pescador.JPGCamera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol.

Vineri, 24 Iunie 2011

România este singura ţara europeană care nu are o Bursă a Peştelui

peste.jpgRomânia este singura ţara europeană care nu are o Bursă a Peştelui, a declarat, joi, Dinu Aurel, reprezentatul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), la Târgul internaţional pentru dezvoltarea macro-regiunii Dunării.
"România este singura ţară europeană care nu are infrastructura specifică pescuitului, nu are o Bursă a Peştelui, nu are porturi pescăreşti. Practic, nu avem o piaţă a peştelui. Aceste proiecte sunt de importanţă deosebită, dar deocamdată nu am găsit niciun investitor privat dispus să le facă", a spus Dinu Aurel.


Miercuri, 30 Martie 2011

Pescarii din Sfântu Gheorghe nu mai vând scrumbie cherhanalelor din localitate

scrumbie.jpgPescarii din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării nu mai vor să-şi vândă peştele celor trei cherhanale din localitate, din cauza preţului mic pe care acestea îl oferă pentru kilogramul de scrumbie.
''Nu pot să vând kilogramul de scrumbie cu trei lei. Eu nu dorm noaptea, că numai noaptea se prinde scrumbia. Avem dări la stat, avem cote de făcut şi dacă vindem cu 3 lei kilogramul de scrumbie, noi cu ce mai trăim?'', i s-au adresat, marţi, nemulţumiţi guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, câţiva pescari din localitatea Sfântu Gheorghe.

Luni, 21 Martie 2011

Deputatul Marian Avram solicită sancţionarea vinovaţilor pentru nefuncţionarea Programului Operaţional de Pescuit

pescador.JPGDeputatul PDL Marian Avram a declarat, vineri, la Tulcea, că va solicita sancţionarea persoanelor care se fac responsabile de nefuncţionarea Unităţii de Management a Programului Operaţional de Pescuit (POP) prin care Uniunea Europeană alocă României aproape 270 de milioane de euro.
''Voi cere sancţionarea celor care se fac vinovaţi, pentru că există tendinţa ca României să i se reducă fondurile alocate pe acest program. (...) După părerea mea, greşeala majoră a aparţinut ministrului Ilie Sârbu, care a decuplat Unitatea de Management a Programului de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (...). Din cauza unor interese mici, facem rău unei zone importante'', a susţinut, într-o conferinţă de presă, deputatul Marian Avram.

Marti, 08 Martie 2011

Bursa de Peşte de la Tulcea ar trebui să opereze, cel târziu, de la 1 iulie 2012

pastravarie.jpgBursa de Peşte de la Tulcea va începe să funcţioneze cel târziu la 1 iulie 2012, a declarat, luni, Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, menţionând angajamentul luat de iniţiatorul proiectului, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) din cadrul Ministerului Agriculturii.
Prezent la simpozionul "Avem o Deltă. Cum procedăm?", preşedintele CJ Tulcea a menţionat proiectul Bursei de Peşte, în contextul măsurilor luate la nivel judeţean privind accesul la resursa piscicolă şi la redarea demnităţii meseriei de pescar profesionist.


Vineri, 11 Februarie 2011

Secretarul de stat Barna Tanczos consideră necesar un sistem de monitorizare a sturionilor

sturion.jpgSecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Barna Tanczos a declarat joi că este necesară implementarea unui plan de management pentru a se construi un sistem de monitorizare a sturionilor care să fie susţinut de toate cele patru ţări implicate în program, şi anume Bulgaria, Serbia, Ucraina şi România.
''Există în fiecare ţară un program de populare, dar nu avem date clare şi nu există o urmărire clară a sturionilor care au ajuns în Marea Neagră sau care s-au întors. Deci fără o urmărire exactă eu cred că programul nu poate fi continuat'', a susţinut Barna Tanczos, cu ocazia vizitei la ferma de sturioni Tămădău, efectuată în cadrul celei de-a 4-a Reuniuni regionale CITES privind conservarea şi folosirea durabilă a sturionilor din NV Mării Negre şi Dunărea inferioară.

Marti, 01 Februarie 2011

AGRO BUSINESS: “Sprijin pentru pescari”

Anul acesta, activitatea de pescuit şi comunităţile de pescari beneficiază de 150 milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP). Pentru a consuma aceşti bani, Direcţia Generală Pescuit (DGP) " Autoritatea de Management (AM) Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a pregătit mai multe măsuri aferente celor cinci axe prioritare ale POP. Gheorghe Văcaru, directorul general al DGP " AM POP, afirmă că măsurile au fost lansate în 2010 şi continuă în 2011.

Marti, 01 Februarie 2011

AGRO BUSINESS: “Investiţii pisciole cu bani europeni”

Pentru 2011 şi în perspectivă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, are mai multe obiective prioritare, axate pe pescuit comercial, acvacultură şi pescuit sportiv. Pentru toate obiectivele sale, Agenţia are alocate 40 milioane de euro, prin Axa 3 din Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) " Măsuri de interes comun, cu finanţare nerambursabilă 100%, din care 75% din Fondul European pentru Pescuit (FEP) şi 25% de la Bugetul de stat.


Miercuri, 26 Ianuarie 2011

Anual, cel puţin 5.000 de tone de peşte din Deltă ajung pe piaţa neagră

pescari_mahmudia.jpgCel puţin 5.000 de tone de peşte din Delta Dunării ajung anual pe piaţa neagră prin vânzarea neautorizată către pensiunile turistice, prin intermediul cherhanalelor, prin pescuitul familial şi cel sportiv, potrivit guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Grigore Baboianu.

Cele aproape 5.000 de tone de peşte reprezintă captura raportată de pescarii din Delta Dunării în ultimii doi ani, cantitatea care ajunge pe piaţa neagră fiind calculată de Institutul Naţional Delta Dunării (INDD).Pagina 1 / 9  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter