Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 01 Noiembrie 2011

Întârzieri la finanţarea reconversiilor pentru plantaţiile de vie din Vrancea

vita de vie.jpgViticultorii din judeţul Vrancea vor primi cu întârziere banii pentru proiectele de reconversie şi restructurare a plantaţiilor viticole, a anunţat, luni, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală, Costică Neaţă.
În şedinţa Comisiei de Dialog cu Persoanele Vârstnice convocată de Instituţia Prefectului Vrancea, Neaţă a declarat că, la această dată, este depăşit bugetul alocat la nivel naţional pentru proiectele de reconversie agricolă. Astfel, dacă bugetul alocat pentru 2011 este de 40 milioane euro, valoarea lucrărilor proiectelor se ridică la 98 milioane euro.

Marti, 18 Octombrie 2011

“Drumul vinului” prinde contur la Niculiţel

vie.jpgTulcenii de la Niculiţel au obţinut anul acesta vinuri de calitate, autorităţile comunale sperând ca ei să se autorizeze pentru a putea să le vândă, astfel încât proiectul "Drumului vinului" să devină realitate. În cadrul proiectului "Triunghiul mănăstirilor", care a vizat îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din zona lăcaşelor de cult Celic Dere, Saon şi Cocoşu şi care s-a încheiat în acest an, trei din cei aproape 38 de kilometri reabilitaţi fac parte din aşa-numitul "Drum al vinului".
"Ne mândrim cu brandul podgoriei Sarica-Niculiţel, iar prin amenajarea drumului de trei kilometri care trece printre vii localitatea poate fi ajutată pentru relansarea activităţilor economice. Infrastructura legată însă de comercializarea vinului ţine de iniţiativa privată a localnicilor. Deocamdată, doar o persoană a înţeles că fără promovare nu poate să dea valoare afacerii sale şi atunci a accesat fonduri europene pentru realizarea unei crame. Sunt convins că nu va rămâne o singură persoană", a declarat primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

Joi, 29 Septembrie 2011

Producţia de struguri în Vâlcea se situează între 6 - 6,5 tone la hectar

vie.jpgProducţia de struguri de vin realizată în judeţul Vâlcea se situează între 6 şi 6,5 tone la hectar, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei Agricole, Florin Bădele.
"La strugurii de masă tot în jurul valorii de 6-7 tone la hectar s-a obţinut producţia. La vin însă Drăgăşaniul recuperează din plin brand-ul de altădată, case celebre de vinuri se întind pe aşa numitul Deal al viilor. Casa Ştirbey, Isărescu, Iordache şi mai nou, cea mai modernă şi una din cele mai mari crame din Europa este Casa de Vinuri Stoica, care aparţine cunoscutului om politic Valeriu Stoica. Valeriu Stoica are în prezent 50 de ha de viţă de vie", a precizat Bădele.


Marti, 27 Septembrie 2011

În Buzău se înregistrează o producţie de struguri mai mică, dar de bună calitate

strugure.jpgViticultorii buzoieni au obţinut în această toamnă o producţie de struguri de circa 6.000 de kilograme la hectar, cu aproape 20 la sută mai mică decât în anul precedent.
“Din cauza celor două valuri de grindină şi a îngheţului din iarnă, producţia este mai mică cu aproape 20 de procente, dar temperaturile ridicate şi lipsa umidităţii fac ca strugurii obţinuţi să fie de cea mai bună calitate”, a declarat, luni, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Cosmin Florea.

Marti, 30 August 2011

În Buzău, aproximativ 1.000 de hectare de viţă-de-vie nobilă au fost afectate de grindină

vie.jpgCirca 1.000 de hectare din podgoria Dealu Mare, plantate cu viţă-de-vie nobilă, au fost afectate grav de grindina căzută la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit unui bilanţ dat publicităţii luni de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, în localităţile Breaza, Greceanca şi Bădeni, 500 de hectare de viţă-de-vie, plantate cu soiuri precum Merlot şi Fetească regală, au fost afectate în proporţie de 50 - 80 la sută.
În localitatea Pietroasele, 215 hectare au fost afectate în proporţie de 90 - 95 la sută, 220 de hectare în procent de 40 - 50 la sută şi 17 hectare - 20 la sută. Totodată, o suprafaţă de 150 de hectare de la Staţiunea viti-vinicolă Pietroasele, plantate cu celebrele soiuri Tămâioasa românească şi Fetească neagră, au fost afectate în proporţie de 80 la sută.

Luni, 08 August 2011

Peste 11 milioane de euro investiţi în viile din judeţul Satu Mare

vie1.jpgPeste 11 milioane de euro au fost investiţi în viile din judeţul Satu Mare în ultimii cinci ani, prin Programul de Reconversie a Plantaţiilor Viticole. Potrivit unui raport al Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Satu Mare, reconversia suprafeţelor de vii din judeţ, care erau destul de îmbătrânite, a început în anul 2006 cu un singur hectar şi a continuat în 2007 cu 44,38 hectare, în 2008 - 58 hectare, în 2009 - 154 de hectare şi în 2010 cu 415 hectare.
Pentru anul viticol 2011 - 2012 este prevăzută pentru reconversie o suprafaţă de 219 hectare, în aproape toate zonele deluroase ale judeţului. Valoarea totală a investiţiei în cele 892 de hectare de vie se ridică la 11.160.000 euro, sprijinul financiar acordat viticultorilor fiind de până la 75% din sumă.


Luni, 20 Iunie 2011

Zeci de milioane de euro, din care o parte sunt fonduri europene, investite în podgoria de pe Târnave

vie_tarnave.jpgPeste 43 de milioane de euro, din care o parte însemnată reprezintă fonduri europene, au fost investite în ultimul deceniu în podgoria de pe Târnave de compania Jidvei, iar până în 2013 sunt în derulare investiţii de peste 20 de milioane de euro.
Fondurile europene, disponibile atât înainte, cât şi după aderarea României la Uniunea Europeană, sunt cele care au schimbat complexul de vinificaţie de pe Târnave, dintr-un combinat ce abia se menţinea pe linia de plutire, respectiv în 1999 când a fost privatizat fostul IAS, într-o companie profitabilă. Societatea are în prezent 2.000 de salariaţi, compania Jidvei fiind unul principalul angajator din judeţul Alba.

Marti, 24 Mai 2011

BUSNESS MAGAZIN: “Comoara din struguri - cat se castiga din investitiile in vita de vie?”

Investitiile in vin seamana cu cele in arta, dar au si un grad de risc similar cu jocul la bursa. Suma cheltuita pentru plantarea unui hectar este de ordinul zecilor de mii de euro iar profitul nu apare mai devreme de 5-6 ani. Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multi sunt cei care cheltuiesc adevarate averi pentru a investi in podgorii. Si asta pentru ca, dincolo de pasiunea pentru licoarea lui Bachus, vinul este o veritabila emblema a elitelor. Pentru adevaratii cunoscatori si colectionari, felul in care beau un vin are valoarea unui blazon.

Miercuri, 18 Mai 2011

Peste 60 de hectare de viţă de vie din podgoria Dealu Mare au fost afectate de grindină

vie1.jpgPloile însoţite de grindină au afectat în Podgoria Dealul Mare peste 60 de hectare de viţă de vie şi au produs pagube de peste 40 la sută, a anunţat marţi directorul executiv al Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Monica Măntoiu.
"Grindina a produs pagube de peste 40 la sută la viţa de vie pe o suprafaţă de circa 60 de hectare în localităţi viticole importante cum ar fi Pietroasele, Greceanca şi Breaza, avem semnale că au mai căzut ploi torenţiale însoţite de grindină la Merei şi Beceni", a mai spus Monica Măntoiu.


Vineri, 06 Mai 2011

Temperaturile scăzute au compromis recolta de struguri din Vrancea

strugure.jpgPlantaţiile de vită-de-vie din zonele Jariştea, Ţifeşti, Boloteşti şi Urecheşti au fost afectate, în proporţii de peste 50%, de temperaturile scăzute din această iarnă.

"Gradul de afectare depinde de expunere şi de sol. În aceste puncte gerul a afectat cultura de viţă-de-vie şi în anul 2009 - 2010. Este al doilea an consecutiv când fermierii din Jariştea vor obţine producţii foarte mici sau chiar deloc", a declarat, joi, directorul Camerei Agricole Vrancea, Adrian Necula.<<<  Pagina 2 / 22  >>>