Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 01 Noiembrie 2011

Întârzieri la finanţarea reconversiilor pentru plantaţiile de vie din Vrancea

vita de vie.jpgViticultorii din judeţul Vrancea vor primi cu întârziere banii pentru proiectele de reconversie şi restructurare a plantaţiilor viticole, a anunţat, luni, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală, Costică Neaţă.
În şedinţa Comisiei de Dialog cu Persoanele Vârstnice convocată de Instituţia Prefectului Vrancea, Neaţă a declarat că, la această dată, este depăşit bugetul alocat la nivel naţional pentru proiectele de reconversie agricolă. Astfel, dacă bugetul alocat pentru 2011 este de 40 milioane euro, valoarea lucrărilor proiectelor se ridică la 98 milioane euro.

Marti, 18 Octombrie 2011

“Drumul vinului” prinde contur la Niculiţel

vie.jpgTulcenii de la Niculiţel au obţinut anul acesta vinuri de calitate, autorităţile comunale sperând ca ei să se autorizeze pentru a putea să le vândă, astfel încât proiectul "Drumului vinului" să devină realitate. În cadrul proiectului "Triunghiul mănăstirilor", care a vizat îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din zona lăcaşelor de cult Celic Dere, Saon şi Cocoşu şi care s-a încheiat în acest an, trei din cei aproape 38 de kilometri reabilitaţi fac parte din aşa-numitul "Drum al vinului".
"Ne mândrim cu brandul podgoriei Sarica-Niculiţel, iar prin amenajarea drumului de trei kilometri care trece printre vii localitatea poate fi ajutată pentru relansarea activităţilor economice. Infrastructura legată însă de comercializarea vinului ţine de iniţiativa privată a localnicilor. Deocamdată, doar o persoană a înţeles că fără promovare nu poate să dea valoare afacerii sale şi atunci a accesat fonduri europene pentru realizarea unei crame. Sunt convins că nu va rămâne o singură persoană", a declarat primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

Joi, 29 Septembrie 2011

Producţia de struguri în Vâlcea se situează între 6 - 6,5 tone la hectar

vie.jpgProducţia de struguri de vin realizată în judeţul Vâlcea se situează între 6 şi 6,5 tone la hectar, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei Agricole, Florin Bădele.
"La strugurii de masă tot în jurul valorii de 6-7 tone la hectar s-a obţinut producţia. La vin însă Drăgăşaniul recuperează din plin brand-ul de altădată, case celebre de vinuri se întind pe aşa numitul Deal al viilor. Casa Ştirbey, Isărescu, Iordache şi mai nou, cea mai modernă şi una din cele mai mari crame din Europa este Casa de Vinuri Stoica, care aparţine cunoscutului om politic Valeriu Stoica. Valeriu Stoica are în prezent 50 de ha de viţă de vie", a precizat Bădele.


Marti, 27 Septembrie 2011

În Buzău se înregistrează o producţie de struguri mai mică, dar de bună calitate

strugure.jpgViticultorii buzoieni au obţinut în această toamnă o producţie de struguri de circa 6.000 de kilograme la hectar, cu aproape 20 la sută mai mică decât în anul precedent.
“Din cauza celor două valuri de grindină şi a îngheţului din iarnă, producţia este mai mică cu aproape 20 de procente, dar temperaturile ridicate şi lipsa umidităţii fac ca strugurii obţinuţi să fie de cea mai bună calitate”, a declarat, luni, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Cosmin Florea.

Marti, 30 August 2011

În Buzău, aproximativ 1.000 de hectare de viţă-de-vie nobilă au fost afectate de grindină

vie.jpgCirca 1.000 de hectare din podgoria Dealu Mare, plantate cu viţă-de-vie nobilă, au fost afectate grav de grindina căzută la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit unui bilanţ dat publicităţii luni de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, în localităţile Breaza, Greceanca şi Bădeni, 500 de hectare de viţă-de-vie, plantate cu soiuri precum Merlot şi Fetească regală, au fost afectate în proporţie de 50 - 80 la sută.
În localitatea Pietroasele, 215 hectare au fost afectate în proporţie de 90 - 95 la sută, 220 de hectare în procent de 40 - 50 la sută şi 17 hectare - 20 la sută. Totodată, o suprafaţă de 150 de hectare de la Staţiunea viti-vinicolă Pietroasele, plantate cu celebrele soiuri Tămâioasa românească şi Fetească neagră, au fost afectate în proporţie de 80 la sută.

Luni, 08 August 2011

Peste 11 milioane de euro investiţi în viile din judeţul Satu Mare

vie1.jpgPeste 11 milioane de euro au fost investiţi în viile din judeţul Satu Mare în ultimii cinci ani, prin Programul de Reconversie a Plantaţiilor Viticole. Potrivit unui raport al Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Satu Mare, reconversia suprafeţelor de vii din judeţ, care erau destul de îmbătrânite, a început în anul 2006 cu un singur hectar şi a continuat în 2007 cu 44,38 hectare, în 2008 - 58 hectare, în 2009 - 154 de hectare şi în 2010 cu 415 hectare.
Pentru anul viticol 2011 - 2012 este prevăzută pentru reconversie o suprafaţă de 219 hectare, în aproape toate zonele deluroase ale judeţului. Valoarea totală a investiţiei în cele 892 de hectare de vie se ridică la 11.160.000 euro, sprijinul financiar acordat viticultorilor fiind de până la 75% din sumă.


Luni, 20 Iunie 2011

Zeci de milioane de euro, din care o parte sunt fonduri europene, investite în podgoria de pe Târnave

vie_tarnave.jpgPeste 43 de milioane de euro, din care o parte însemnată reprezintă fonduri europene, au fost investite în ultimul deceniu în podgoria de pe Târnave de compania Jidvei, iar până în 2013 sunt în derulare investiţii de peste 20 de milioane de euro.
Fondurile europene, disponibile atât înainte, cât şi după aderarea României la Uniunea Europeană, sunt cele care au schimbat complexul de vinificaţie de pe Târnave, dintr-un combinat ce abia se menţinea pe linia de plutire, respectiv în 1999 când a fost privatizat fostul IAS, într-o companie profitabilă. Societatea are în prezent 2.000 de salariaţi, compania Jidvei fiind unul principalul angajator din judeţul Alba.

Marti, 24 Mai 2011

BUSNESS MAGAZIN: “Comoara din struguri - cat se castiga din investitiile in vita de vie?”

Investitiile in vin seamana cu cele in arta, dar au si un grad de risc similar cu jocul la bursa. Suma cheltuita pentru plantarea unui hectar este de ordinul zecilor de mii de euro iar profitul nu apare mai devreme de 5-6 ani. Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multi sunt cei care cheltuiesc adevarate averi pentru a investi in podgorii. Si asta pentru ca, dincolo de pasiunea pentru licoarea lui Bachus, vinul este o veritabila emblema a elitelor. Pentru adevaratii cunoscatori si colectionari, felul in care beau un vin are valoarea unui blazon.

Miercuri, 18 Mai 2011

Peste 60 de hectare de viţă de vie din podgoria Dealu Mare au fost afectate de grindină

vie1.jpgPloile însoţite de grindină au afectat în Podgoria Dealul Mare peste 60 de hectare de viţă de vie şi au produs pagube de peste 40 la sută, a anunţat marţi directorul executiv al Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Monica Măntoiu.
"Grindina a produs pagube de peste 40 la sută la viţa de vie pe o suprafaţă de circa 60 de hectare în localităţi viticole importante cum ar fi Pietroasele, Greceanca şi Breaza, avem semnale că au mai căzut ploi torenţiale însoţite de grindină la Merei şi Beceni", a mai spus Monica Măntoiu.


Vineri, 06 Mai 2011

Temperaturile scăzute au compromis recolta de struguri din Vrancea

strugure.jpgPlantaţiile de vită-de-vie din zonele Jariştea, Ţifeşti, Boloteşti şi Urecheşti au fost afectate, în proporţii de peste 50%, de temperaturile scăzute din această iarnă.

"Gradul de afectare depinde de expunere şi de sol. În aceste puncte gerul a afectat cultura de viţă-de-vie şi în anul 2009 - 2010. Este al doilea an consecutiv când fermierii din Jariştea vor obţine producţii foarte mici sau chiar deloc", a declarat, joi, directorul Camerei Agricole Vrancea, Adrian Necula.<<<  Pagina 2 / 22  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter