Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 26 Noiembrie 2012

Producători din toate zonele viticole ale judeţului Sălaj au fost prezenţi la Festivalul vinului de la Zalău

viticultor1.jpgVin alb sau roşu, cupaj sau dintr-un singur soi, sec, demisec, dulce sau demidulce, din toate zonele viticole ale Sălajului, au fost prezentate de către producători, sâmbătă, la Zalău, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Vinului. La evenimentul ce s-a derulat în curtea Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, au fost prezenţi producători de vin din Crasna, Şamşud, Carastelec, Borla, Nuşfalău, Zăuan şi Şimleu Silvaniei.
"Eu acum am venit cu un demidulce, alb şi roşu, sec. Nu am venit ca să vindem neapărat, mai mult pentru prezentare şi stabilirea de relaţii. Dacă cuiva îi place, ne poate căuta în Şamşud. În beciurile noastre e altfel şi degustarea. Avem circa 25-30 de butoaie de vin. Anul acesta am făcut 6.000 de litri. A fost un an ideal pentru vie, căci îi place căldura. Vin alb producem în principal, în amestec, cam 70% fetească, un pic de muscat şi alte soiuri. Am o clientelă care preferă acest vin. Clienţii spun că se poate chefui mult mai bine cu un vin din acesta, de amestec. Un vin sec, de exemplu, merge la o friptură, dar când e vorba de chefuit, lumea preferă un amestec demidulce", a declarat Boda Laszlo, producător din Şamşud, zona cunoscută pe plan local cu fiind cu cel mai bun vin din judeţ.

Marti, 10 Aprilie 2012

10.000 de vizitatori au degustat sute de vinuri la Salonul Internaţional "Vinvest"

vin_somelieri.jpgAproape 10.000 de vizitatori au degustat sute de vinuri la cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri "Vinvest" de la Timişoara. Au fost premiate 39 de probe, oferindu-se 17 medalii de argint, 18 medalii de aur, iar patru producători de vin au reuşit să obţină Marea Medalie de Aur (MMA).
Jidvei a câştigat MMA cu vinul spumant Romantine, Vincon cu vinars "Jad", Recaş cu Cabernet Sauvignon "Castel Huniade" şi Staţiunea de Cercetare Murfatlar cu Pinot Gris. Medaliaţii cu aur au fost: Cramele Recaş (4 medalii), Jidvei, Gârboiu, Wine Princess şi Vincon (cu câte 2 medalii de aur), iar Crama Oprişor, Ferdi, Rovit, Staţiunea de Cercetare Blaj, Vigna şi Domeniile Sâmbureşti au primit câte o medalie de aur.

Luni, 26 Martie 2012

Gerul din iarnă a compromis 40% din producţia de struguri în Vrancea

vie1.jpgPagubele produse viilor din judeţul Vrancea de gerul puternic din această iarnă ajung până la 40% din producţie, în urma evaluării făcute de inspectorii Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală.
Cele mai mari pagube au fost produse în zona de şes a celei mai mari podgorii din România, au afirmat, vineri, specialiştii DADR. "Viile sunt calamitate în procent de 40% în zona de şes a judeţului iar pentru zona de deal sunt pagube mai mici, de circa 20%", a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole, Mariana Botea.


Luni, 12 Martie 2012

În Buzău se estimează pierderi de peste 50% la plantaţiile de viţă de vie din cauza gerului

vie-struguri.jpgPlantaţiile de viţă de vie din judeţul Buzău au fost afectate de gerurile din această iarnă în proporţie de 50-70%, pe alocuri pierderile ajungând la 90%.

"Cele mai mari pierderi la ochii de rod se înregistrează la soiurile mai sensibile la ger precum Tămâioasa românească, precum şi la soiurile de struguri de masă Cardinal, Afuzali sau Hamburg unde se ajunge la un grad de până la 70%", a declarat sâmbătă directorul Staţiunii Vini-viticole Pietroasele, Ionel Damian.

Miercuri, 07 Martie 2012

Prahova: peste o mie de hectare de viţă de vie au fost afectate de ger

vie.jpgPeste o mie de hectare de viţă de vie din judeţul Prahova au fost afectate, în această iarnă, de ger, pagube fiind înregistrate şi în sectorul legumicol ca urmare a căderilor masive de zăpadă.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Prahova, Marian Marcu, a declarat, marţi, că, la nivelul judeţului, 1.300 de hectare de viţă de vie din totalul de 7.500 de hectare plantate au fost afectate de ger în această iarnă, gradul de afectare fiind cuprins între 20% şi 40%. Având în vedere faptul că nu toţi fermierii şi-au expertizat culturile de viţă de vie, este posibil ca suprafaţa afectată să fie mai mare.

Joi, 01 Martie 2012

Viile din Vrancea au fost distruse peste 60% de gerul din februarie

vie.jpgSuprafeţele de vie din judeţul Vrancea au fost calamitate în proporţie de peste 60% de temperaturile scăzute înregistrate la mijlocul lunii februarie, arată primele informaţii transmise de autorităţile locale.
Potrivit meteorologilor, cele mai scăzute temperaturi din Vrancea au fost de minus 25,3 grade Celsius, înregistrate, pe 11 februarie, la Nereju. Trei zile mai târziu, pe 14 februarie, la Lepşa, s-au înregistrat minus 25 de grade Celsius.


Miercuri, 29 Februarie 2012

Marian Oprişan cere parlamentarilor să introducă o moţiune simplă pe tema viticulturii

oprisan_marian.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că va cere parlamentarilor din toate zonele viticole ale României "să introducă în Parlament o moţiune simplă care să ducă la abrogarea prevederilor HG 50/2012 prin care deţinătorii de antrepozite fiscale sunt obligaţi să majoreze capitalul social subscris al societăţii la 25.000 lei şi să depună o garanţie care să acopere riscul neplăţii accizelor pentru produsele purtătoare de astfel de taxe în valoare de 5.000 Euro".

"Consider că adoptarea HG 50/2012 de către Executiv reprezintă un act criminal la adresa viticulturii din România şi, în special, la adresa celei din Vrancea", spune Oprişan într-un comunicat remis marţi.

Vineri, 24 Februarie 2012

Garanţiile cerute de stat îi afectează pe viticultori, afirmă deputatul Nini Săpunaru

viticultor2.jpgDeputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, va face o interpelare în Parlament pe tema impunerii de garanţii micilor crame care sunt înregistrate ca antrepozite fiscale, întrucât acestea îi afectează pe producătorii de vinuri.
El a afirmat joi, la Focşani, că sumele impuse proprietarilor de cramă prin HG 50/2012 sunt imense în comparaţie cu posibilităţile financiare ale podgorenilor, iar actul normativ ar trebui modificat în consecinţă. Conform HG 50/2012, cuantumul garanţiei pentru producţia de vinuri de maximum 5.000 hl pe an este de 5.000 de euro, iar pentru producţia de vinuri de peste 5.000 hl pe an - de 10.000 de euro. Aceste sume trebuie plătite până la sfârşitul lunii februarie.

Vineri, 03 Februarie 2012

AMB Wine a investit pana acum 3 milioane de euro in proiectul vinurilor Liliac

AMBWine.JPGPrima parte a investitiei in proiectul realizarii vinurilor Liliac se ridica pana acum la aproximativ 3 milioane de euro. Proiectul a inceput in 2010, cand AMB Wine, parte a grupului AMB Holding, a demarat investitiile in terenuri viticole, achizitionand initial circa14 ha de teren in localitatea Batos, Targu Mures.
Ulterior, in 2011, AMB Wine si-a dublat suprafata terenurilor viticole, ajungand la un total de 38 de ha cultivate cu soiuri nobile: 26 de ha in zona Batos (Targu Mures), si 12 ha in arealul viticol Vermes-Lechinta. Suprafata cultivata va fi extinsa pe parcursul anului 2012, in prima faza cu inca 12 ha cultivate cu soiuri nobile, pentru care AMB Wine a incheiat deja toate pregatirile necesare.


Vineri, 13 Ianuarie 2012

În aprilie va avea loc a noua ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara

vinivest_MARE.JPGÎn perioada 6-8 aprilie 2012, Timişoara va găzdui cea de-a 9-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST. Timp de trei zile, timişorenii, turiştii, dar şi o mulţime de invitaţi din toate colţurile ţării vor trece pragul Centrului Regional de Afaceri Timişoara pentru a testa cele mai bune vinuri româneşti şi internaţionale.
Tradiţionalul Salon de Vinuri VINVEST a reuşit să se poziţioneze pe piaţa românească drept un reper în promovarea industriei vinului. Cu fiecare ediţie, Salonul VINVEST a devenit mai important. Numărul expozanţilor, al vizitatorilor, al evenimentelor, al partenerilor a fost în continuă creştere.Pagina 1 / 22  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter