Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 26 Noiembrie 2012

Producători din toate zonele viticole ale judeţului Sălaj au fost prezenţi la Festivalul vinului de la Zalău

viticultor1.jpgVin alb sau roşu, cupaj sau dintr-un singur soi, sec, demisec, dulce sau demidulce, din toate zonele viticole ale Sălajului, au fost prezentate de către producători, sâmbătă, la Zalău, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Vinului. La evenimentul ce s-a derulat în curtea Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, au fost prezenţi producători de vin din Crasna, Şamşud, Carastelec, Borla, Nuşfalău, Zăuan şi Şimleu Silvaniei.
"Eu acum am venit cu un demidulce, alb şi roşu, sec. Nu am venit ca să vindem neapărat, mai mult pentru prezentare şi stabilirea de relaţii. Dacă cuiva îi place, ne poate căuta în Şamşud. În beciurile noastre e altfel şi degustarea. Avem circa 25-30 de butoaie de vin. Anul acesta am făcut 6.000 de litri. A fost un an ideal pentru vie, căci îi place căldura. Vin alb producem în principal, în amestec, cam 70% fetească, un pic de muscat şi alte soiuri. Am o clientelă care preferă acest vin. Clienţii spun că se poate chefui mult mai bine cu un vin din acesta, de amestec. Un vin sec, de exemplu, merge la o friptură, dar când e vorba de chefuit, lumea preferă un amestec demidulce", a declarat Boda Laszlo, producător din Şamşud, zona cunoscută pe plan local cu fiind cu cel mai bun vin din judeţ.

Marti, 10 Aprilie 2012

10.000 de vizitatori au degustat sute de vinuri la Salonul Internaţional "Vinvest"

vin_somelieri.jpgAproape 10.000 de vizitatori au degustat sute de vinuri la cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri "Vinvest" de la Timişoara. Au fost premiate 39 de probe, oferindu-se 17 medalii de argint, 18 medalii de aur, iar patru producători de vin au reuşit să obţină Marea Medalie de Aur (MMA).
Jidvei a câştigat MMA cu vinul spumant Romantine, Vincon cu vinars "Jad", Recaş cu Cabernet Sauvignon "Castel Huniade" şi Staţiunea de Cercetare Murfatlar cu Pinot Gris. Medaliaţii cu aur au fost: Cramele Recaş (4 medalii), Jidvei, Gârboiu, Wine Princess şi Vincon (cu câte 2 medalii de aur), iar Crama Oprişor, Ferdi, Rovit, Staţiunea de Cercetare Blaj, Vigna şi Domeniile Sâmbureşti au primit câte o medalie de aur.

Luni, 26 Martie 2012

Gerul din iarnă a compromis 40% din producţia de struguri în Vrancea

vie1.jpgPagubele produse viilor din judeţul Vrancea de gerul puternic din această iarnă ajung până la 40% din producţie, în urma evaluării făcute de inspectorii Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală.
Cele mai mari pagube au fost produse în zona de şes a celei mai mari podgorii din România, au afirmat, vineri, specialiştii DADR. "Viile sunt calamitate în procent de 40% în zona de şes a judeţului iar pentru zona de deal sunt pagube mai mici, de circa 20%", a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole, Mariana Botea.


Luni, 12 Martie 2012

În Buzău se estimează pierderi de peste 50% la plantaţiile de viţă de vie din cauza gerului

vie-struguri.jpgPlantaţiile de viţă de vie din judeţul Buzău au fost afectate de gerurile din această iarnă în proporţie de 50-70%, pe alocuri pierderile ajungând la 90%.

"Cele mai mari pierderi la ochii de rod se înregistrează la soiurile mai sensibile la ger precum Tămâioasa românească, precum şi la soiurile de struguri de masă Cardinal, Afuzali sau Hamburg unde se ajunge la un grad de până la 70%", a declarat sâmbătă directorul Staţiunii Vini-viticole Pietroasele, Ionel Damian.

Miercuri, 07 Martie 2012

Prahova: peste o mie de hectare de viţă de vie au fost afectate de ger

vie.jpgPeste o mie de hectare de viţă de vie din judeţul Prahova au fost afectate, în această iarnă, de ger, pagube fiind înregistrate şi în sectorul legumicol ca urmare a căderilor masive de zăpadă.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Prahova, Marian Marcu, a declarat, marţi, că, la nivelul judeţului, 1.300 de hectare de viţă de vie din totalul de 7.500 de hectare plantate au fost afectate de ger în această iarnă, gradul de afectare fiind cuprins între 20% şi 40%. Având în vedere faptul că nu toţi fermierii şi-au expertizat culturile de viţă de vie, este posibil ca suprafaţa afectată să fie mai mare.

Joi, 01 Martie 2012

Viile din Vrancea au fost distruse peste 60% de gerul din februarie

vie.jpgSuprafeţele de vie din judeţul Vrancea au fost calamitate în proporţie de peste 60% de temperaturile scăzute înregistrate la mijlocul lunii februarie, arată primele informaţii transmise de autorităţile locale.
Potrivit meteorologilor, cele mai scăzute temperaturi din Vrancea au fost de minus 25,3 grade Celsius, înregistrate, pe 11 februarie, la Nereju. Trei zile mai târziu, pe 14 februarie, la Lepşa, s-au înregistrat minus 25 de grade Celsius.


Miercuri, 29 Februarie 2012

Marian Oprişan cere parlamentarilor să introducă o moţiune simplă pe tema viticulturii

oprisan_marian.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că va cere parlamentarilor din toate zonele viticole ale României "să introducă în Parlament o moţiune simplă care să ducă la abrogarea prevederilor HG 50/2012 prin care deţinătorii de antrepozite fiscale sunt obligaţi să majoreze capitalul social subscris al societăţii la 25.000 lei şi să depună o garanţie care să acopere riscul neplăţii accizelor pentru produsele purtătoare de astfel de taxe în valoare de 5.000 Euro".

"Consider că adoptarea HG 50/2012 de către Executiv reprezintă un act criminal la adresa viticulturii din România şi, în special, la adresa celei din Vrancea", spune Oprişan într-un comunicat remis marţi.

Vineri, 24 Februarie 2012

Garanţiile cerute de stat îi afectează pe viticultori, afirmă deputatul Nini Săpunaru

viticultor2.jpgDeputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, va face o interpelare în Parlament pe tema impunerii de garanţii micilor crame care sunt înregistrate ca antrepozite fiscale, întrucât acestea îi afectează pe producătorii de vinuri.
El a afirmat joi, la Focşani, că sumele impuse proprietarilor de cramă prin HG 50/2012 sunt imense în comparaţie cu posibilităţile financiare ale podgorenilor, iar actul normativ ar trebui modificat în consecinţă. Conform HG 50/2012, cuantumul garanţiei pentru producţia de vinuri de maximum 5.000 hl pe an este de 5.000 de euro, iar pentru producţia de vinuri de peste 5.000 hl pe an - de 10.000 de euro. Aceste sume trebuie plătite până la sfârşitul lunii februarie.

Vineri, 03 Februarie 2012

AMB Wine a investit pana acum 3 milioane de euro in proiectul vinurilor Liliac

AMBWine.JPGPrima parte a investitiei in proiectul realizarii vinurilor Liliac se ridica pana acum la aproximativ 3 milioane de euro. Proiectul a inceput in 2010, cand AMB Wine, parte a grupului AMB Holding, a demarat investitiile in terenuri viticole, achizitionand initial circa14 ha de teren in localitatea Batos, Targu Mures.
Ulterior, in 2011, AMB Wine si-a dublat suprafata terenurilor viticole, ajungand la un total de 38 de ha cultivate cu soiuri nobile: 26 de ha in zona Batos (Targu Mures), si 12 ha in arealul viticol Vermes-Lechinta. Suprafata cultivata va fi extinsa pe parcursul anului 2012, in prima faza cu inca 12 ha cultivate cu soiuri nobile, pentru care AMB Wine a incheiat deja toate pregatirile necesare.


Vineri, 13 Ianuarie 2012

În aprilie va avea loc a noua ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara

vinivest_MARE.JPGÎn perioada 6-8 aprilie 2012, Timişoara va găzdui cea de-a 9-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST. Timp de trei zile, timişorenii, turiştii, dar şi o mulţime de invitaţi din toate colţurile ţării vor trece pragul Centrului Regional de Afaceri Timişoara pentru a testa cele mai bune vinuri româneşti şi internaţionale.
Tradiţionalul Salon de Vinuri VINVEST a reuşit să se poziţioneze pe piaţa românească drept un reper în promovarea industriei vinului. Cu fiecare ediţie, Salonul VINVEST a devenit mai important. Numărul expozanţilor, al vizitatorilor, al evenimentelor, al partenerilor a fost în continuă creştere.Pagina 1 / 22  >>>Sorry! cannot detect the feed version.
http://www.machiavelli.ro/myfeed.php?type=rss2