Home Despre noi Staff Contact  
Miercuri, 08 Februarie 2012

Hunedoara: o companie chineză este interesată în valorificarea lânii şi a pieilor de ovine

oi_multe.jpgO companie de blănuri şi produse din lână din Regiunea autonomă chineză NingXia-Hui este interesată să deschidă o fabrică de prelucrarea lânii şi a pieilor de oaie în judeţul Hunedoara, decizia oamenilor de afaceri fiind luată după o serie de prospecţiuni în teritoriu şi după testarea unor mostre de materie primă preluate de la crescătorii de ovine.
"Oamenii de afaceri chinezi şi-au exprimat interesul pentru a construi o fabrică de prelucrarea a lânii şi a pieilor, după care produsele să fie exportate. Consiliul Judeţean Hunedoara a oferit toate informaţiile economice necesare pentru întocmirea unui plan de afaceri. Putem asigura sprijin în construcţia fabricii în parcul industrial Hunedoara sau în viitorul parc industrial de la Călan, în cele două locuri fiind asigurate condiţii de acces la şosea şi calea ferată', a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

Vineri, 03 Februarie 2012

Judeţul Timiş ar putea fi cel mai mare exportator din ţară de carne de porc

porc_carne.jpgRomânia ar putea exporta în spaţiul unional european, în anul 2012, o cantitate de 20-25 de mii de tone de carne şi de preparate din carne, iar judeţul Timiş ar putea ocupa primul loc într-un clasament al exportatorilor autohtoni, deoarece deţine cel mai mare efectiv de suine din ţară.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent că pentru crescătorii de porci din ţară nu va fi prea dificil să identifice pieţele de desfacere, deoarece carnea este de foarte bună calitate şi avem câteva produse de nişă, care-şi pot găsi cumpărători destul de repede în Germania sau Franţa, spre exemplu, printr-o promovare corespunzătoare.

Marti, 31 Ianuarie 2012

Preţul animalelor în judeţul Braşov aproape s-a dublat faţă de 2011 şi nu se găsesc la vânzare

vaci mancand la iesle.jpgPreţul animalelor în judeţul Braşov aproape că s-a dublat faţă de anul trecut, iar cei care doresc să cumpere nu găsesc la vânzare vaci, oi sau porci, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Agricole Braşov, Călin Achim.
"Datorită subvenţiilor pe care le primesc crescătorii de animale, tot mai multe persoane, în special din micile gospodării, încep să crească un număr mai mare de animale de la care au observat că obţin şi beneficii pentru propriile gospodării. Dacă până acum o gospodărie mică creştea în jur de 3-5 capete de bovine, acum numărul acestora ajunge la 10-12 bovine. De aceea, dacă o junincă gestantă se vindea anul trecut cu 2.500 de lei, acum se vinde cu 4.000 de lei, dar nu se găsesc la vânzare. Acelaşi lucru se întâmplă şi la ovine. Preţul unei oi era în 2011 între 250-300 de lei, iar acum se vinde cu 400-450 de lei", a spus şeful Direcţiei Agricole Braşov.


Vineri, 27 Ianuarie 2012

Fermierii din Timiş sunt interesaţi de creşterea oilor din rasa Dorper

oi_dorper.jpgFermierii din Timiş sunt interesaţi de creşterea oilor din rasa Dorper, din Africa de Sud.
"În judeţul Timiş, creşterea oilor din rasa Dorper este la început, dar are şanse mari să se extindă, deoarece este o rasă cu o prolificitate mare şi fată în 2 ani de 3 ori, de regulă, 2 până la 4 miei pe fătare'', a declarat, joi, Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş.

Vineri, 27 Ianuarie 2012

Garda de Mediu Brăila a interzis funcţionarea Complexului de porci al omului de afaceri Gheorghe Caruz

porci_ferma.jpgGarda de Mediu Brăila a interzis funcţionarea Complexului de porci care aparţine omului de afaceri Gheorghe Caruz, fost preşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc, cel care se află în top Forbes cu o avere estimată la 100 milioane de euro, pe motiv că nu a realizat programul etapizat de protecţie a mediului.
Prim - comisarul Gărzii de Mediu Brăila, Daniela Agache, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în data de 4 ianuarie 2012, comisarii Gărzii de Mediu, împreună cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) şi cu Administraţia Bazinală de Apă Buzău Ialomiţa au verificat conformarea SC Complexului de Porci la prevederile din Autorizaţia integrată de mediu, avân în vedere că atât autorizaţia de gospodărire a apelor, cât şi autorizaţia integrată de mediu expiraseră la 31 decembrie 2011.

Miercuri, 25 Ianuarie 2012

Subvenţii de peste 30 milioane lei pentru crescătorii bistriţeni de bovine, ovine şi caprine

capre.jpgPeste 30 milioane lei reprezintă suma pe care crescătorii de bovine, ovine şi caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud o vor primi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sub formă de plăţi naţionale complementare directe.
Potrivit unui comunicat remis marţi de APIA Bistriţa-Năsăud, pentru acest tip de ajutor financiar au fost depuse la specia bovine 9.262 cereri pentru un efectiv de 51.280 capete, din care au rămas eligibile 9.172 cereri pentru un efectiv de 50.387 capete, iar la specia ovine/caprine s-au depus 2.144 cereri însumând un număr de 247.143 capete, din care au rămas eligibile 2.129 cereri pentru un efectiv de 243.879 capete de ovine/caprine.


Vineri, 20 Ianuarie 2012

Fermierii din Timiş cresc porci "ecologici" cu carne fără colesterol

porci.jpgÎn judeţul Timiş au demarat afacerile de creştere a porcilor vietnamezi, care sunt foarte rentabile deoarece animalele sunt destul de ieftine la cumpărare, iar când ajung la maturitate se pot vinde la preţuri de patru ori mai mari. În plus, aceşti porci sunt "ecologici", deoarece carnea lor nu conţine colesterol şi se hrănesc doar cu produse vegetale.
"În judeţul Timiş există un crescător de porci vietnamezi care are un efectiv de 15 capete. Tineretul îl vinde cu 50 de euro bucata, scrofiţa montată cu 200 de euro, iar porcul gras, în greutate de 80 - 90 de kilograme, cu 150 de euro", a declarat vineri Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş.

Vineri, 06 Ianuarie 2012

Trei ferme sibiene cu găini "stresate" nu mai pot vinde ouă populaţiei

gaini.jpgTrei ferme din judeţul Sibiu, cu un total de 44.860 de găini ''stresate'', crescute în cuşti, au rămas fără autorizaţie de comercializare a ouălor pentru populaţie, până nu creează condiţii mult mai bune pentru păsări, a anunţat joi, printr-un comunicat, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
"La fermele Sibavis cu un efectiv de 34.660 găini, Neamira Bratei cu 7.000 găini şi Adel Tib Apoldu de Jos cu 3.200 găini, care cresc efectivul în cuşti neîmbunătăţite s-a retras autorizaţia de a livra ouă pentru consum, începând cu data de 1 ianuarie 2012", se arată în comunicat.

Luni, 19 Decembrie 2011

Aproape 40% din fermele sibiene cu găini nu mai pot vinde ouă populaţiei din ianuarie

oua ecologice.jpgAproape 40 la sută dintre cele 8 ferme cu găini de ouat nu mai pot vinde ouă populaţiei din 1 ianuarie 2012, pentru că nu le-au asigurat găinilor condiţiile cerute de Uniunea Europeană, a anunţat vineri, printr-un comunicat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu.
Aceste ouă sunt marcate cu cifra 3, ceea ce înseamnă că ele mai pot fi valorificate spre industrializare sau proprietarii fermelor trebuie să îşi schimbe profilul de activitate şi să înceapă să crească pui de carne. În judeţul Sibiu sunt opt ferme cu găini pentru ouat, din care, în trei ferme găinile sunt crescute în baterii neîmbunătăţite (marca pe ou cifra 3), în patru ferme sunt crescute la sol (marca cifra 2) şi o fermă, unde găinile se cresc în sistem semi liber, tradiţional (marca cifra 1).


Miercuri, 07 Decembrie 2011

România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu 1 ianuarie 2012

porc_carne.jpgRomânia va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobată marţi în unanimitate de statele membre, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
"În urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinară am obţinut acordul statelor membre în Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc în ţările comunitare, începând cu 1 ianuarie 2012. Sperăm ca până la sfârşitul anului decizia să fie publicată în Jurnalul oficial al Comisiei Europene", a precizat Radu Roatiş.<<<  Pagina 3 / 33  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter