Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 03 Aprilie 2012

Preţul ouălor la producători a scăzut cu 18 procente faţă de finele lunii februarie

oua ecologice.jpgPreţul ouălor la producători a scăzut, în medie, cu 18 procente faţă de finele lunii februarie 2012, iar după Sărbătorile Pascale se aşteaptă o nouă diminuare cu alte 10-15 procente, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
"Deşi producătorii au redus preţurile la ouă până la 0,43-0,45 lei pe bucată fără TVA, de la 0,50 - 0,55 lei pe bucată, la finele lunii februarie, o parte din comercianţi nu au redus din adaos. Până în Sărbătorile Pascale nu estimăm alte modificări, dar în mod sigur după Paşte se va mai vedea o diminuare cu 10-15 procente datorită creşterii ofertei provenite din gospodăriile ţărăneşti", a declarat preşedintele UCPR, Ilie Van.

Marti, 03 Aprilie 2012

Previziunile oierilor de Paşte: 25 lei/kg carnea de miel, 20 lei/kg brânza

ciobani.jpgPreţul unui kilogram de carne de miel va ajunge înainte de Paşte la maxim 25 de lei, iar un kilogram de telemea de oaie adusă din Mărginimea Sibiului va costa maxim 20 de lei în pieţele din Sibiu, dar şi în cele din Bucureşti.
Oierii sibieni nu vor încasa toţi aceşti bani, fiind nevoiţi să apeleze la intermediari, cei care domină tarabele din pieţe, după cum a declarat Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

Marti, 27 Martie 2012

Ofertă bogată de miei în 2012, dar preţuri prea mari pentru buzunarele românilor

miei.jpgCarnea de miel nu va lipsi nici în acest an de pe masa românilor, în perioada Sărbătorilor Pascale, chiar dacă preţurile vor fi prohibitive pentru cei mai mulţi consumatori, dar şi pentru exportatori, care se plâng că producătorii sunt hotărâţi "să nu lase la preţ" mai jos de 13 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă.
"Ciobanii au deja o ofertă bogată de miei, dar ţin preţurile prea sus, atât pentru piaţa internă cât şi pentru export. Dacă în 2010 piaţa internă şi exporturile de ovine în perioada Sărbătorilor Pascale era de 4 milioane de capete, în 2011 s-a redus la 2,5 milioane, iar anul acesta nu cred că vom reuşi să exportăm, mai mult de 150.000 de capete, din cauza preţurilor ridicate cerute de crescători. La ora actuală, ciobanii vând cu 25 de lei kilogramul de miel în carcasă şi cu 12-13 lei kilogramul de miel în viu. Este un preţ mult prea mare pentru piaţa internă, dar şi pentru partenerii externi. Cei care îşi permit, vor cumpăra un miel întreg de Paşte, unii doar o pulpă, iar alţii deloc", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Ovine şi Bovine (APEOB), Ion Şerban.


Vineri, 16 Martie 2012

Un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor în judeţul Tulcea

abator_porci.jpgDoar un singur abator în judeţul Tulcea este autorizat pentru sacrificarea mieilor, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, alte două unităţi putând fi autorizate temporar.
Directoarea DSVSA, Marilena Tertiş, a declarat joi că s-a început verificarea unităţilor din judeţ care ar putea îndeplini condiţiile sanitar-veterinare pentru sacrificarea mieilor. "În momentul de faţă, într-un singur abator din judeţul Tulcea, aflat în comuna Stejaru, s-ar putea sacrifica miei, alte două unităţi din raza localităţilor Ceamurlia şi Cerna putând fi autorizate temporar", a menţionat directoarea Tertiş.

Marti, 13 Martie 2012

Ouăle s-au scumpit cel mai mult în februarie 2012

oua ecologice.jpgOuăle s-au scumpit cel mai mult, în luna februarie 2012, cu 12,7 procente, dar şi preţul legumelor şi fructelor şi al conservelor din legume şi fructe a crescut cu procente cuprinse între 4,47 şi 6,20%, faţă de luna anterioară, conform datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Mierea de albine este singurul produs alimentar care s-a ieftinit cu 0,23%, în februarie 2012. Potrivit INS, preţurile produselor alimentare au fost în creştere cu 1,21 procente în februarie, comparativ cu luna precedentă. Datele statistice arată că legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele şi conservele de fructe - 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele şi alte fructe meridionale cu 4,47 şi alte legume şi conserve din legume cu 6,20%.

Marti, 13 Martie 2012

În Timişoara, carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul

carneademiel.jpgÎn pieţele agroalimentare din Timişoara preţul cărnii de miel ajunge la 25 de lei kilogramul de carcasă. Comercianţii spun că preţurile sunt destul de mari întrucât a fost o iarnă grea. "Am avut o iarnă foarte grea, am ţinut mieii în casă pentru a-i feri de îngheţ, iar preţurile sunt în pas cu sezonul", spun oierii.
Nici anul trecut carnea de miel nu a fost mai ieftină, la intrarea în Postul Paştilor preţul acesteia începând de la 30 de lei kilogramul, pentru ca în ultima săptămână să se vândă cu 23 de lei kilogramul.


Miercuri, 07 Martie 2012

Rasa de porc "Mangaliţa" va fi reintrodusă în ferme cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş

porc_mangalita.jpgUn grup restrâns de fermieri va beneficia de un sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş pentru a repopula fermele cu rasa de porci "Mangaliţa", rasă foarte apreciată pe piaţa românească până-n anii 70.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Ecologice şi Tradiţionale - Maramureş (APPETM), ing. Ioan Tătăran, a declarat, marţi, că sprijinul acordat de autorităţile judeţene are drept scop încurajarea micilor fermieri pentru a creşte această rasă de porci.

Miercuri, 07 Martie 2012

Subvenţii de 1,4 milioane lei pentru animale, blocate în Bistriţa-Năsăud din cauza impozitelor neplătite

grajd_muls-Vaci.JPGUn număr de 56 de fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud nu au primit anul trecut subvenţii în valoare de peste 1,4 milioane lei pentru animalele din gospodării pentru că nu şi-au plătit la timp taxele şi impozitele către bugetul local şi naţional, a declarat marţi directorului Centrului Judeţean APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu.
Conform datelor prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, fermierii în cauză au depus cererile pentru subvenţiile pe cap de animal în anul 2009. În urma verificării efectuate de Curtea de Conturi, inspectorii au constatat că cei 56 fermieri înregistrau la data depunerii cererilor datorii către buget, motiv pentru care au cerut blocarea sumelor pe care ar fi trebuit să le primească în anul 2011.

Vineri, 02 Martie 2012

Cum explică producătorii actuala criză de ouă

gaini.jpgCriza de ouă care se resimte pe piaţă este generată de scăderea efectivelor de găini cu aproape 30%, la începutul acestui an, după intrarea în vigoare a normelor europene care au impus producătorilor industriali amenajarea unor baterii de creştere în care păsările să aibă mai mult spaţiu.
"Anul acesta au fost interzise bateriile vechi, motiv pentru care numărul de găini ouătoare s-a redus cu 30%. În plus, în perioada lunilor ianuarie şi februarie în abatoare sunt sacrificate găinile bătrâne, urmând ca efectivele să fie reîmprospătate până în toamnă", a explicat, joi, directorul companiei Avis 3000 Mintia, unul dintre cei mai importanţi producători de ouă din Transilvania, Alina State.


Marti, 28 Februarie 2012

Piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie, dar preţurile nu vor scădea

oua.jpgPiaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti, dar preţurile nu vor scădea în marile lanţuri de magazine, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
"Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar.<<<  Pagina 2 / 33  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter