Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 04 Decembrie 2012

Ţăranii îşi pot vinde şi în abatoare porcii crescuţi în gospodării

porci.jpgŢăranii români îşi pot vinde porcii crescuţi în gospodării şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, nu numai în târguri şi oboare, începând cu 1 decembrie 2012, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, presedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.
"După cinci ani de aşteptări, ţăranii români care cresc porci în gospodăriile proprii îşi pot vinde animalele nu numai în târguri şi oboare ci şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar. Prin apariţia Ordinului 67 din noiembrie, legiferăm în primul rând circulaţia porcului, printr-un dublu control, pentru a preveni apariţia anumitor boli pe teritoriul României. Avem o verificare a porcilor în gospodăriile populaţiei efectuată de către medicul concesionar de liberă practică şi o alta făcută de către medicul din obor sau din abator. Practic, într-o singură zi, porcii sunt verificaţi de două ori şi avem o mişcare controlată", a precizat Ţurcanu.

Joi, 08 Noiembrie 2012

Mehedinţi: controale pentru verificarea exactităţii suprafeţelor de păşune pentru care se primesc subvenţii

vaci.jpgÎn mai multe primării din judeţ vor demara controale pentru a se stabili dacă suprafeţele de păşune declarate de acestea la APIA pentru a beneficia de subvenţii sunt reale, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
Potrivit sursei citate, există suspiciunea că în câteva unităţi administrativ-publice, printre acestea numărându-se cele din Jiana, Malovăţ şi Pătulele, s-au falsificat situaţii cadastrale, astfel încât ilegal li s-au alocat fonduri europene. "Trebuie să punem capăt unor practici care au adus fără drept sume uriaşe la bugetul local. Trebuie indentificate persoanele care se fac vinovate de aceasta situaţie, să suporte consecinţele legii, mai ales că începând din anul 2013 suprafeţele cu păşuni trebuie concesionate asociaţiilor agricole", a afirmat Duicu.

Vineri, 02 Noiembrie 2012

APCPR susţine că preţurile la carnea de porc vor creşte de Sărbători cu maximum 15%

porc_capete.jpgPreţurile la carnea de porc ar putea creşte cu maximum 15% în preajma Sărbătorilor de iarnă, însă ce se va întâmpla cu exactitate este greu de estimat, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
"Este o chestiune speculativă. Nu cred că pot creşte (preţurile - n.r.) cu mai mult de 15%, pentru că se vorbeşte despre suportabilitate. Preţurile vor creşte atât cât suportă piaţa, cât poate omul să ducă şi să cumpere", a spus Ladoşi, întrebat despre o eventuală majorare a preţurilor la carnea de porc în preajma Crăciunului.


Luni, 29 Octombrie 2012

Numărul vacilor cu lapte a scăzut cu 10% în ultimii cinci ani

vaci mancand la iesle.jpgParticipanţii la prima Conferinţă naţională privind "Creşterea şi sănătatea vacilor de lapte", fermieri, crescători de animale, medici veterinari de liberă practică şi medici veterinari de la stat, întruniţi joi şi vineri la Braşov, trag un semnal de alarmă asupra creşterii vacilor de lapte din România, al căror număr a scăzut în ultimii cinci ani cu 10%.
"Niciodată până acum nu am avut senzaţia că efectivele de vaci cu lapte scad continuu, iar crescătorii de vaci cu lapte sunt constrânşi de faptul că nu mai pot să continue creşterea lor din motive financiare. Criza financiară pe care o tot discutăm de trei ani sigur îi afectează şi pe crescătorii de vaci cu lapte, or, în condiţiile în care fermele mici nu mai pot să supravieţuiască, iar ţăranii fac fel şi fel de improvizaţii ca să poată creşte vaci cu lapte, sunt aspecte îngrijorătoare pentru noi. Creşterea unei vaci sau a două, trei legate cu funia pe marginea şanţului sunt aspecte care nu fac cinste ţăranilor noştri", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Horaţiu Olariu.

Marti, 22 Mai 2012

Peste 680 de cereri de solicitare a primei pe cap de animal, depuse la APIA Călăraşi

zootehnie.jpgPeste 680 de cereri de solicitare a primei pe cap de animal au fost depuse la Centrul Judeţean Călăraşi al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Potrivit purtătorului de cuvânt al APIA - Centrul Judeţean Călăraşi, Alina Popa, până la termenul limită 18 mai 2012, au fost depuse 238 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru 18.054 capete caprine şi 446 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru 79.422 capete ovine.

Miercuri, 11 Aprilie 2012

Ouăle s-au scumpit cu 13,5 procente în luna martie

oua1.jpgOuăle s-au scumpit cel mai mult, în luna martie 2012, cu 13,56%, după ce în februarie preţul ouălor înregistrase o creştere cu 12,7 procente, conform datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică.
De asemenea, preţul citricelor şi al altor fructe meridionale a crescut cu 2,27 procente în martie, legumele şi conserve din legume sau scumpit cu 2,14 %, iar fructele şi conservele din fructe cu 1,37%, faţă de luna anterioară.


Miercuri, 11 Aprilie 2012

Crescătorii de ovine pot depune cererile pentru subvenţii până pe 18 mai

oi1.jpgCrescătorii de ovine şi caprine pot depune, până la data de 18 mai 2012, cererile pentru obţinerea subvenţiei pe cap de animal din bugetul naţional, a anunţat marţi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
"Crescătorii de animale sunt aşteptaţi să depună cererile de solicitare a primei pe cap de animal speciile ovine/caprine din cadrul plăţilor naţionale directe complementare - sectorul zootehnic, în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012", se arată într-un comunicat APIA, remis marţi.

Marti, 10 Aprilie 2012

APIA Teleorman aşteaptă crescătorii de ovine să depună cereri de sprijin financiar

cioban_mieluti.jpgCrescătorii de ovine şi caprine din judeţul Teleorman sunt aşteptaţi la centrele APIA în perioada 9 aprilie - 18 mai pentru a depune cereri în vederea acordării primei pe cap de animal în acest an.
Noul director executiv al APIA Teleorman, Ilarie Chelu, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că o condiţie de bază o reprezintă existenţa unui efectiv minim de 50 de capete în fermele de ovine şi de 25 de capete în cele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie. O noutate o constituie faptul că din acest an fermierii cu exploataţii de peste 500 de capete pot depune cererile on-line.

Joi, 05 Aprilie 2012

Ministrul Stelian Fuia dă asigurări că nu vom avea o criză a ouălor de Paşte

gaini.jpgMinistrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, miercuri, la Craiova că de Paşte în România nu va fi o criză a ouălor, iar preţurile la acest produs alimentar nu ar trebui să mai crească, pentru că este producţie suficientă.
Fuia a mai spus că a sesizat Consiliul Concurenţei deoarece au fost semnale că ar fi existat o înţelegere între producători privind creşterea preţurilor.


Miercuri, 04 Aprilie 2012

România, locul doi în Europa la numărul de oi, exportă 400.000 de miei, doar din Sibiu

Miei-oi.jpgRomânia, situată pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, exportă în acest an, numai din judeţul Sibiu, considerat cel mai renumit pentru carnea de miel, 400.000 de miei, adică 80 % din total, majoritatea spre vestul Europei, dar şi spre ţări arabe.
Totuşi, oierii sibieni sunt nemulţumiţi că autorităţile române nu îi ajută să exporte în Turcia, cea mai profitabilă piaţă de consum de carne de miel, unde producătorii români speră de ani de zile "să dea lovitura", a declarat marţi, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.Pagina 1 / 33  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter