Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 04 Decembrie 2012

Ţăranii îşi pot vinde şi în abatoare porcii crescuţi în gospodării

porci.jpgŢăranii români îşi pot vinde porcii crescuţi în gospodării şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, nu numai în târguri şi oboare, începând cu 1 decembrie 2012, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, presedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.
"După cinci ani de aşteptări, ţăranii români care cresc porci în gospodăriile proprii îşi pot vinde animalele nu numai în târguri şi oboare ci şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar. Prin apariţia Ordinului 67 din noiembrie, legiferăm în primul rând circulaţia porcului, printr-un dublu control, pentru a preveni apariţia anumitor boli pe teritoriul României. Avem o verificare a porcilor în gospodăriile populaţiei efectuată de către medicul concesionar de liberă practică şi o alta făcută de către medicul din obor sau din abator. Practic, într-o singură zi, porcii sunt verificaţi de două ori şi avem o mişcare controlată", a precizat Ţurcanu.

Joi, 08 Noiembrie 2012

Mehedinţi: controale pentru verificarea exactităţii suprafeţelor de păşune pentru care se primesc subvenţii

vaci.jpgÎn mai multe primării din judeţ vor demara controale pentru a se stabili dacă suprafeţele de păşune declarate de acestea la APIA pentru a beneficia de subvenţii sunt reale, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
Potrivit sursei citate, există suspiciunea că în câteva unităţi administrativ-publice, printre acestea numărându-se cele din Jiana, Malovăţ şi Pătulele, s-au falsificat situaţii cadastrale, astfel încât ilegal li s-au alocat fonduri europene. "Trebuie să punem capăt unor practici care au adus fără drept sume uriaşe la bugetul local. Trebuie indentificate persoanele care se fac vinovate de aceasta situaţie, să suporte consecinţele legii, mai ales că începând din anul 2013 suprafeţele cu păşuni trebuie concesionate asociaţiilor agricole", a afirmat Duicu.

Vineri, 02 Noiembrie 2012

APCPR susţine că preţurile la carnea de porc vor creşte de Sărbători cu maximum 15%

porc_capete.jpgPreţurile la carnea de porc ar putea creşte cu maximum 15% în preajma Sărbătorilor de iarnă, însă ce se va întâmpla cu exactitate este greu de estimat, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
"Este o chestiune speculativă. Nu cred că pot creşte (preţurile - n.r.) cu mai mult de 15%, pentru că se vorbeşte despre suportabilitate. Preţurile vor creşte atât cât suportă piaţa, cât poate omul să ducă şi să cumpere", a spus Ladoşi, întrebat despre o eventuală majorare a preţurilor la carnea de porc în preajma Crăciunului.


Luni, 29 Octombrie 2012

Numărul vacilor cu lapte a scăzut cu 10% în ultimii cinci ani

vaci mancand la iesle.jpgParticipanţii la prima Conferinţă naţională privind "Creşterea şi sănătatea vacilor de lapte", fermieri, crescători de animale, medici veterinari de liberă practică şi medici veterinari de la stat, întruniţi joi şi vineri la Braşov, trag un semnal de alarmă asupra creşterii vacilor de lapte din România, al căror număr a scăzut în ultimii cinci ani cu 10%.
"Niciodată până acum nu am avut senzaţia că efectivele de vaci cu lapte scad continuu, iar crescătorii de vaci cu lapte sunt constrânşi de faptul că nu mai pot să continue creşterea lor din motive financiare. Criza financiară pe care o tot discutăm de trei ani sigur îi afectează şi pe crescătorii de vaci cu lapte, or, în condiţiile în care fermele mici nu mai pot să supravieţuiască, iar ţăranii fac fel şi fel de improvizaţii ca să poată creşte vaci cu lapte, sunt aspecte îngrijorătoare pentru noi. Creşterea unei vaci sau a două, trei legate cu funia pe marginea şanţului sunt aspecte care nu fac cinste ţăranilor noştri", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Horaţiu Olariu.

Marti, 22 Mai 2012

Peste 680 de cereri de solicitare a primei pe cap de animal, depuse la APIA Călăraşi

zootehnie.jpgPeste 680 de cereri de solicitare a primei pe cap de animal au fost depuse la Centrul Judeţean Călăraşi al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Potrivit purtătorului de cuvânt al APIA - Centrul Judeţean Călăraşi, Alina Popa, până la termenul limită 18 mai 2012, au fost depuse 238 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru 18.054 capete caprine şi 446 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru 79.422 capete ovine.

Miercuri, 11 Aprilie 2012

Ouăle s-au scumpit cu 13,5 procente în luna martie

oua1.jpgOuăle s-au scumpit cel mai mult, în luna martie 2012, cu 13,56%, după ce în februarie preţul ouălor înregistrase o creştere cu 12,7 procente, conform datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică.
De asemenea, preţul citricelor şi al altor fructe meridionale a crescut cu 2,27 procente în martie, legumele şi conserve din legume sau scumpit cu 2,14 %, iar fructele şi conservele din fructe cu 1,37%, faţă de luna anterioară.


Miercuri, 11 Aprilie 2012

Crescătorii de ovine pot depune cererile pentru subvenţii până pe 18 mai

oi1.jpgCrescătorii de ovine şi caprine pot depune, până la data de 18 mai 2012, cererile pentru obţinerea subvenţiei pe cap de animal din bugetul naţional, a anunţat marţi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
"Crescătorii de animale sunt aşteptaţi să depună cererile de solicitare a primei pe cap de animal speciile ovine/caprine din cadrul plăţilor naţionale directe complementare - sectorul zootehnic, în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012", se arată într-un comunicat APIA, remis marţi.

Marti, 10 Aprilie 2012

APIA Teleorman aşteaptă crescătorii de ovine să depună cereri de sprijin financiar

cioban_mieluti.jpgCrescătorii de ovine şi caprine din judeţul Teleorman sunt aşteptaţi la centrele APIA în perioada 9 aprilie - 18 mai pentru a depune cereri în vederea acordării primei pe cap de animal în acest an.
Noul director executiv al APIA Teleorman, Ilarie Chelu, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că o condiţie de bază o reprezintă existenţa unui efectiv minim de 50 de capete în fermele de ovine şi de 25 de capete în cele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie. O noutate o constituie faptul că din acest an fermierii cu exploataţii de peste 500 de capete pot depune cererile on-line.

Joi, 05 Aprilie 2012

Ministrul Stelian Fuia dă asigurări că nu vom avea o criză a ouălor de Paşte

gaini.jpgMinistrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, miercuri, la Craiova că de Paşte în România nu va fi o criză a ouălor, iar preţurile la acest produs alimentar nu ar trebui să mai crească, pentru că este producţie suficientă.
Fuia a mai spus că a sesizat Consiliul Concurenţei deoarece au fost semnale că ar fi existat o înţelegere între producători privind creşterea preţurilor.


Miercuri, 04 Aprilie 2012

România, locul doi în Europa la numărul de oi, exportă 400.000 de miei, doar din Sibiu

Miei-oi.jpgRomânia, situată pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, exportă în acest an, numai din judeţul Sibiu, considerat cel mai renumit pentru carnea de miel, 400.000 de miei, adică 80 % din total, majoritatea spre vestul Europei, dar şi spre ţări arabe.
Totuşi, oierii sibieni sunt nemulţumiţi că autorităţile române nu îi ajută să exporte în Turcia, cea mai profitabilă piaţă de consum de carne de miel, unde producătorii români speră de ani de zile "să dea lovitura", a declarat marţi, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.Pagina 1 / 33  >>>Sorry! cannot detect the feed version.
http://www.machiavelli.ro/myfeed.php?type=rss2