Home Despre noi Staff Contact  
Miercuri, 31 Octombrie 2012

În judeţul Tulcea, culturile de toamnă sunt afectate de secetă

seceta pamant.jpgCirca 70% din cele 60.000 de hectare de teren agricol din judeţul Tulcea însămânţate deja în campania agricolă de toamnă au fost afectate din cauza secetei, potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Vasile-Romul Radu.
"Programul de însămânţări din această toamnă vizează cultivarea a 117.000 de hectare de teren agricol. Până acum au fost însămânţate circa 60.000 de hectare, dar aproape 70% din această suprafaţă a fost afectată de secetă, astfel că suprafeţe mari de grâu sunt nerăsărite, iar starea de vegetaţie a multor plante cultivate este foarte slabă", a declarat, marţi, directorul DADR, Vasile-Romul Radu.

Miercuri, 24 Octombrie 2012

În Mureş, recolta de toamnă este diminuată cu o jumătate faţă de cea de anul trecut

lan de grau.jpgŞeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş, Liviu Timar, a anunţat marţi că la aproape toate culturile din această toamnă producţiile înregistrate s-au situat undeva la 50-60% faţă de cele obţinute anul trecut.
"Nu am avut producţii foarte mari în acest an. La floarea soarelui am obţinut 1.300 de kilograme la hectar, la soia - 1.050 de kg/ha, iar al porumb boabe - 2.700-2.800 de kg la ha. Nu este o producţie foarte slabă, este acceptabilă pentru acest an. În 2011 am obţinut 4.900 de kg/ha, practic la 50% din producţia de anul trecut. Aproape la toate culturile producţia este la 50-60% faţă de anul trecut", a declarat presei Liviu Timar, care a precizat că vina scăderii recoltelor este a secetei.

Marti, 23 Octombrie 2012

În Teleorman s-a încheiat semănatul la orz şi orzoaică

semantt1.jpgSemănatul orzului s-a încheiat în judeţul Teleorman, fermierii depăşind suprafaţa programată iniţial, circa 16.000 de hectare, cu peste 20%. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, Stelian Găină, a declarat că, de asemenea, a fost finalizată însămânţarea la orzoaică pe cele aproximativ 4.120 de hectare cuprinse în prevederile campaniei de toamnă.
Potrivit sursei citate, cea mai importantă lucrare a perioadei, semănatul grâului, s-a făcut pe mai mult de 85% dintr-un total de circa 164.430 de hectare. O altă cultură, rapiţa, a fost însămânţată pe 81% din programul de 28.900 de hectare, dar perioada optimă din tehnologie a fost depăşită de mai mulţi producători. Restanţe mari se înregistrează la plantele de nutreţ, unde din 1.650 de hectare s-au semănat aproximativ 40%.


Joi, 24 Mai 2012

România va ajunge la o subvenţie europeană de 180 de euro pe hectar în 2016

irimescu_achim.jpgRomânia va ajunge, în 2016, la o subvenţie europeană pe suprafaţă de 180 de euro pe hectar, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este la ora actuală de 270 de euro pe hectar, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferinţă de profil.
"România a pornit în 2007 cu 25% din plăţile directe acordate în Uniunea Europeană (UE) şi, conform schemei actuale de creştere graduală, va ajunge la o subvenţie pe suprafaţă de 180 de euro pe hectar abia în 2016, deşi media în UE este de 270 de euro pe hectar. După reforma Politicii Agricole Comune vom avea abia 200 de euro pe hectar, o creştere efectivă de numai 7%", a spus Irimescu.

Joi, 17 Mai 2012

Aproape 30.000 de fermieri harghiteni au depus cerere pentru subvenţia pe suprafaţă

subventii.jpgAproximativ 30.000 de fermieri harghiteni au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru subvenţia pe suprafaţă, interesul continuând să fie ridicat chiar dacă termenul limită a expirat. Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat, miercuri, că s-au depus 29.940 de cereri, pentru o suprafaţă de 187.078 hectare.
Termenul de depunere a expirat dar fermierii mai pot depune cereri până pe 11 iunie, cu plata unei penalităţi de 1 la sută din subvenţie pe zi.

Joi, 17 Mai 2012

Peste 21.000 de cereri pentru subvenţii agricole în Teleorman

Peste 21.800 de cereri au fost depuse de fermierii din judeţul Teleorman la centrele Agenţiei pentru Plăţi şi Intevenţie în Agricultură până la 15 mai, data limită de primire a solicitărilor, pentru subvenţia pe suprafaţă acordată în acest an din fondurile UE şi Ministerului Agricultorii.
Purtătorul de cuvânt al APIA Teleorman, Cristina Epure, a declarat miercuri că numărul cererilor acoperă o suprafaţă totală de 414.630 de hectare, mai mult de trei sferturi din terenurile agricole aparţinând unui număr de 745 de fermieri mari.


Marti, 15 Mai 2012

Producătorii de ulei au încheiat deja contracte pentru floarea-soarelui cu fermierii olteni

floarea soarelui.jpgFermierii care au cultivat terenurile cu floarea soarelui au început să încheie contracte pentru a livra producţia de seminţe de floarea soarelui, în condiţiile în care fabricile de ulei se tem că nu vor avea materie primă din cauză că au fost calamitate majoritatea culturilor de rapiţă, din care se producea ulei.
Şeful Direcţiei Agricole Olt, Dan Bărăgan, a anunţat luni că producătorii de ulei oferă 1,75 sau 1,7 de lei pe un kilogram de seminţe de floarea soarelui şi pentru a asigura că vor avea materie primă au început să încheie contracte cu fermierii la preţul menţionat.

Vineri, 27 Aprilie 2012

În Harghita, campania agricolă este întârziată din cauza ploilor

aratura.jpgCampania agricolă de primăvară este întârziată în Harghita din cauza ploilor abundente care au căzut în luna aprilie.
Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, campania agricolă ar trebui finalizată la 1 mai, dar în judeţ s-au semănat doar 20-25 la sută la majoritatea culturilor. Spre exemplu, s-a reuşit plantarea cu cartofi doar a 2.200 de hectare, din cele 10.900 de hectare preconizate.

Marti, 24 Aprilie 2012

În Hunedoara, seceta şi gerul au distrus un sfert din suprafeţele cultivate cu grâu

grau seceta.jpgUn sfert din suprafeţele cultivate cu grâu, în judeţul Hunedoara, în toamna anului trecut, au fost afectate de seceta prelungită şi apoi de gerul semnalat în prima parte a acestui an, din acest motiv specialiştii apreciind că în 2012 ne vom confrunta cu o creştere a preţului la cereale.
Din cauza secetei, fermierii hunedoreni au reuşit să însămânţeze cu grâu de toamnă doar 5.400 de hectare din cele aproape 8.000 de hectare propuse, iar gerul din ianuarie a mai distrus un sfert din culturile răsărite.


Marti, 24 Aprilie 2012

În judeţul Buzău, nouă mii de hectare cultivate cu rapiţă sunt compromise aproape în totalitate

rapita.jpgÎn judeţul Buzău, cele 9.000 de hectare cultivate cu rapiţă sunt compromise în totalitate, iar culturile de grâu au o densitate cu 50 la sută mai scăzută decât în anii normali.
"Culturile de rapiţă sunt compromise aproape sută la sută şi în cea mai mare parte au fost sau vor fi întoarse. Doar pe alocuri, au mai rămas unele loturi, reduse ca număr şi suprafaţă, de pe care sunt şanse de a se obţine recolte", a declarat luni preşedintele Asociaţiei judeţene Buzău a cultivatorilor de cereale şi plante tehnice, Valeriu Călin.<<<  Pagina 2 / 128  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter