Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 17 Decembrie 2012

Sistemele de irigaţii ar putea să nu mai pornească anul viitor, în judeţul Tulcea

irigatii 2.jpgFiliala teritorială a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) atrage atenţia că există pericolul ca anul viitor sistemele de irigaţii din judeţ să nu mai pornească, din cauză că asociaţiile agricole nu pot plăti serviciile.
Conform unui raport al ANIF transmis Prefecturii judeţului Tulcea, trei asociaţii agricole din judeţ au irigat anul acesta 9.292 de hectare, pentru care trebuie să plătească 1.171.035,352 lei. Până la finele lunii trecute, asociaţiile au achitat doar 215.207 lei.

Luni, 03 Decembrie 2012

Grâul a fost semănat pe suprafeţe mai mari decât anul trecut în judeţul Olt

semanat.jpgFermierii din judeţul Olt au reuşit să semene cu grâu o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare, mai mare decât cea de anul trecut, a anunţat inginerul Olga Florica din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Olt.
Olga Florica a menţionat că în toamna anului 2011 au fost înfiinţate în judeţ culturi de grâu pe o suprafaţă de circa 111.000 hectare pentru că seceta nu a permis fermierilor să lucreze la timp terenurile pentru a le putea semăna cu grâu.

Vineri, 30 Noiembrie 2012

Rezerva de umiditate din sol este apropiată de valorile optime în majoritatea terenurilor agricole

ploaie.jpgRezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de valori optime în majoritatea zonelor agricole, în special pentru cultura grâului de toamnă, se arată în progzona agrometeorologică valabilă în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2012, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Astfel, potrivit specialiştilor, în intervalul analizat, pe majoritatea terenurilor agricole la adâncimea de maximum 100 cm, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.


Luni, 26 Noiembrie 2012

Traian Băsescu anunţă că agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin 5 miliarde de euro

basescu traian.jpgPreşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri seara, după reuniunea extraordinară a Consiliului European, că ce se ştie în mod cert în acest moment este că pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020 agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin cinci miliarde de euro.
"Ce ştiu însă cert este că, în momentul de faţă, pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020, agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin 5 miliarde de euro, deci la acele 5,5 se vor mai adăuga încă, minim, 5 miliarde de euro. Şi este un obiectiv important pentru noi, să reuşim să reducem decalajele de subvenţie, pentru că ce vedeţi dumneavoastră... de multe ori spunem avem produse din Ungaria, pe piaţa noastră, ca şi cum n-am mai avea cartofi. Avem produse din Italia, avem produse din Franţa şi, ia uite, am uitat să mai producem zarzavaturi", a declarat Traian Băsescu.

Vineri, 23 Noiembrie 2012

În judeţul Harghita, suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproximativ 20%

insamantari.jpgSuprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproape 20 la sută în Harghita, unii dintre producătorii de cartofi luând decizia de a se orienta şi către alte culturi, după ce au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei sau au avut probleme cu seceta din acest an.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat că, potrivit evaluărilor efectuate în ultima perioadă, suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu 16-20 la sută şi va ajunge, cel mai probabil, la 10 mii de hectare. "Suprafaţa însămânţată cu grâu va fi mai mare cu 16-20 la sută decât anul trecut. Din ceea ce arată datele, pe care le centralizăm în acest moment, cred că ajungem la 10 mii de hectare. Culturile de toamnă arată frumos şi deocamdată situaţia este foarte bună", a afirmat Torok Jeno.

Miercuri, 21 Noiembrie 2012

Exporturile României de grâu şi porumb s-au dublat în primele opt luni, până la 3,1 milioane tone

porumb.jpgRomânia a exportat în primele opt luni din acest an 3,13 milioane de tone de grâu şi porumb, de peste două ori mai mult decât în perioada similară din 2011, când exporturile au totalizat 1,5 milioane tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (piaţa UE şi ţările terţe) în primele opt luni din acest an, grâul a reprezentat 1,303 milioane tone, comparativ cu 732.171 tone în 2011, iar porumbul a totalizat 1,831 milioane tone faţă de o cantitate de 768.023 tone în aceeaşi perioadă din 2011.


Miercuri, 21 Noiembrie 2012

Peste 30.000 de fermieri din Harghita au primit o parte din subvenţia pentru suprafaţă

tractor_remorca1.jpgAgenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita a efectuat plata în avans pentru subvenţia pe suprafaţă pentru toţi cei 30.500 de fermieri care şi-au depus dosarele în acest sens. Şeful APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat marţi că a fost transferată în contul fermierilor suma de 53,88 euro din totalul de 119,66 euro pe hectar pe care ar trebui să îl primească. Plata finala urmează să se facă după data de 1 decembrie.
"Plata finală, adică aproape 120 euro pe hectar, se poate face doar după data de 1 decembrie. Iniţial, aceste plăţi se puteau face doar după 1 decembrie, dar având în vedere criza economică, cei de la Bruxelles ne-au permis încă de acum trei ani să dăm un avans fermierilor. (...) Având în vedere că a fost un an agricol foarte greu, toţi fermierii aşteaptă cu nerăbdare o sumă cât de mică", a declarat Haschi Andras.

Marti, 20 Noiembrie 2012

Culturile de grâu şi rapiţă însămânţate în toamna acestui an se prezintă mai bine decât anul trecut

botanoiu_daniel.jpgCulturile de grâu şi rapiţă însămânţate în toamna acestui an se prezintă mai bine decât anul trecut, deşi la ora actuală ar mai fi nevoie de precipitaţii, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
"La grâu, din cele 1,85 milioane de hectare semănate până acum, consider că stăm mai bine decât am stat anul trecut şi din punct de vedere al suprafeţei însămânţate cât şi din punct de vedere fiziologic. Starea de dezvoltare, dar şi răsărirea sunt mai bune decât anul trecut. Nevoia de apă la aceste culturi este în medie la nivel naţional de 50 de litri/metru pătrat, pe toate arealele de cultură. Acum stăm mai bine decât anul trecut, dar tot ar mai fi nevoie de precipitaţii ca să acoperim deficitul după cele patru luni de secetă cruntă din vară", a spus Botănoiu.

Joi, 15 Noiembrie 2012

În Teleorman, grâul a fost însămânţat pe o suprafaţă mai mare decât programul iniţial

semanaturi.jpgAgricultorii din Teleorman au însămânţat cu grâu în această toamnă peste 167.300 de hectare, depăşindu-se astfel cu 2% programul stabilit iniţial la această cultură cerealieră, care, an de an, ocupă cea mai mare suprafaţă în judeţul din sudul ţării.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, Stelian Găină, a declarat joi că prevederile au fost depăşite şi la orz, cu peste 20%, fiind însămânţate 16.675 de hectare cu această cultură. Potrivit sursei citate, fermierii din judeţul din sudul ţării au semănat şi 3.980 de hectare cu orzoaică, aproape 24.980 de hectare cu rapiţă, 710 hectare cu legume şi 965 de hectare cu plante de nutreţ, culturi incluse în programul campaniei de toamnă.


Joi, 08 Noiembrie 2012

Agricultorii vrânceni au depus peste 10.500 cereri pentru ajutorul de minimis

fermier.jpgFermierii vrânceni au depus peste 10.500 de cereri la Direcţia Agricolă pentru ajutorul de minimis acordat de guvern pentru compensarea fenomenului de secetă din acest an. Directorul Direcţiei Agricole, Ticu Constandache, a declarat, miercuri, că în urma verificărilor efectuate până acum sunt înregistrate 10.582 de cereri, pentru o suprafaţă de 31.163 de hectare afectate de secetă.
Valoarea totală a sumelor solicitate este de 3,11 milioane lei. Banii ar urma să fie viraţi către agricultori după data de 10 noiembrie. Potrivit evaluărilor făcute de specialiştii Direcţiei, seceta a creat pagube însemnate producătorilor agricoli vrânceni.Pagina 1 / 128  >>>Sorry! cannot detect the feed version.
http://www.machiavelli.ro/myfeed.php?type=rss2