Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 05 Decembrie 2011

Dacian Cioloş: “Valorificarea potenţialului agricol nu se va putea face fără o reformă curajoasă a învăţământului de profil”

ciolos_dacian.jpgValorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, a declarat, vineri, comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş, la finalul întâlnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
"Valorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, aici la Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi la Ministerul Agriculturii. Cred că ambele ministere şi profesia agricolă, în general, au interesul să împingă şi să susţină această reformă, pentru ca performanţa făcută de români să fie realizată şi în România, nu doar în afara ţării", a declarat comisarul european pentru Agricultură.

Luni, 05 Decembrie 2011

Guvernul a prelungit până la 30 noiembrie termenul de plată a rentei viagere în agricultură

guvern_sedinta.jpgGuvernul a stabilit miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, prelungirea până la 30 noiembrie, faţă de 31 august anterior, a termenului de plată la renta viageră pentru proprietarii de terenuri agricole, numărul beneficiarilor din acest an ridicându-se astfel la 78.535, a anunţat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
"Acest termen l-am transferat de la 31 august la 30 noiembrie iar numărul de rentieri pe care îi avem la această dată, care beneficiază de Legea rentei viagere, este de 78.535. Şi în acelaşi timp am reglementat şi sursa financiară pentru funcţionarea ANIF-ului în continuare, până când se face transferul spre noua structură a Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare", a precizat ministrul Tabără.

Miercuri, 30 Noiembrie 2011

CJ Vâlcea a stabilit preţurile medii ale produselor agricole, în baza cărora se evaluează arenda anul viitor

piata cluj.jpgConsiliul Judeţean Vâlcea a stabilit marţi, într-o şedinţă ordinară, la 1,40 lei/kg preţul pentru anul 2012 al grâului, pe baza căruia se va evalua arenda. În hotărârea aprobată de consilierii judeţeni s-au stabilit preţurile medii ale produselor agricole, în baza cărora se va evalua în lei arenda exprimată în natură pentru anul 2012.
''Aceste preţuri sunt necesare la stabilirea impozitului pe venitul anual impozabil datorat de persoanele care realizează venituri în baza unui contract de arendă la care chiria este exprimată în natură", a spus preşedintele CJ Vâlcea, Ion Câlea.


Luni, 07 Noiembrie 2011

Sute de fermieri harghiteni trebuie să înapoieze subvenţii primite de la APIA

bani.jpgSute de fermieri harghiteni trebuie să înapoieze banii primiţi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pentru subvenţia pe suprafaţă, întrucât aceşti bani nu li se cuveneau.
Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat, vineri, că în urma controalelor făcute în ultimii ani s-a dovedit că unii dintre fermieri au declarat suprafeţe mai mari decât cele pe care le deţin sau au spus că au în proprietate fâneţe ori păşuni, când, de fapt, aceste suprafeţe erau împădurite. Controalele au fost efectuate atât de specialiştii APIA, cât şi prin teledetecţie, de o firmă specializată.

Joi, 03 Noiembrie 2011

În conturile fermierilor ieşeni, APIA a efectuat plăţi de peste 44 milioane lei

bani-din-pam.jpgAgenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Iaşi a efectuat către fermierii ieşeni, plăti de peste 44 milioane lei. Suma reprezintă avansul către agricultorii care au depus cereri de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă - SAPS 2011.
În total, în baza de date a APIA Iaşi au fost înregistrate 34.188 de cereri de finanţare, dintre acestea aflîndu-se pe listele de plată un număr de 34.094. Avansul acordat fermierilor este în cuantum de 42 Euro pe hectar, plăţile fiind efectuate în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană, respectiv 4,3575 lei/euro. În total, pentru acest an, cuantumul alocat plăţilor directe unice pe suprafaţă va fi de aproximativ 100 euro pe hectar.

Luni, 24 Octombrie 2011

Judeţul Giurgiu este pe un loc fruntaş la nivel naţional în acordarea plăţilor pentru fermieri

bani-euro.jpgJudeţul Giurgiu ocupă locul al doilea la nivel naţional la acordarea plăţilor pentru fermierii din judeţ.
“Ne menţinem locul fruntaş pe ţară, respectiv locul al doilea, la măsurile de acordare a autorizaţiilor de plată pentru fermieri până la această dată fiind emise autorizaţii de plată pentru nouă mii din cei 16.500 de fermieri din judeţ”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, directoarea APIA Giurgiu, Carmen Miron. Ea spune că activitatea în acest domeniu este mai bună în judeţ şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când la aceeaşi dată fuseseră date doar două sute de autorizaţii de plată pentru fermieri.


Joi, 06 Octombrie 2011

Guvernul aprobă ajutoare de stat de 779 milioane de lei pentru producătorii agricoli

boc emil.jpgGuvernul a aprobat, miercuri, ajutoare de stat în valoare totală de peste 779 de milioane de lei pentru producătorii agricoli, pentru perioada 2011-2012, a declarat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, cea mai importantă sumă, 380 de milioane de lei, este destinată ajutorului pentru achiziţionarea motorinei folosite în agricultură. Banii sunt prevăzuţi pentru 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012.
Conform proiectului de hotărâre iniţiat de Ministerul Agriculturii, ajutoarele de stat se acordă anual, semestrial şi trimestrial, pentru perioada octombrie 2011 - decembrie 2012. Astfel, în perioada 16 octombrie 2011-15 aprilie 2012, se alocă 350 de milioane de lei pentru activităţi de dezvoltare rurală - realizarea angajamentelor referitoare la agromediu şi bunăstarea animalelor, iar 5,8 milioane de lei sunt alocaţi pentru perioada 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012 pentru activităţi de creştere a animalelor. Pe întreaga durată a anului 2012 se alocă 42 de milioane de lei pentru plata primelor de asigurare.

Luni, 26 Septembrie 2011

Emil Boc afirmă că plata subvenţiei pe suprafaţa cultivată şi modificarea legii cadastrului sunt prioritare pentru Guvern

boc si presa.jpgPlata subvenţiei pe suprafaţa cultivată şi modificarea legii cadastrului se află printre obiectivele Guvernului, a declarat, sâmbătă, la Călăraşi, premierul Emil Boc, prezent la lucrările Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a PDL.
"Şi anul acesta, începând cu 16 octombrie, va începe plata subvenţiei pe suprafaţă, aproximativ 42 de euro pe hectar, iar din decembrie a doua parte, tocmai pentru ca agricultorii, fermierii să aibă resursa necesară", a spus Emil Boc.

Joi, 11 August 2011

Camera Agricolă Dolj este pe primul loc din ţară la proiectele pe Măsura 112 "Instalarea tinerilor fermieri"

Camera Agricolă Dolj, din subordinea Consiliului Judeţean Dolj se află pe primul loc din ţară la numărul de proiecte depuse pe Măsura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" cu 200 de proiecte având o valoare totală de 3,509 milioane de euro. Directorul Camerei Agricole Dolj, Laurenţiu Ivanovici, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că numărul de proiecte întocmite a depăşit numai la sesiunea din iulie numărul total de 145 proiecte realizate de instituţie în cele două sesiuni din 2010, care au fost şi selectate.
"Pentru această sesiune de depunere proiecte (1-29 iulie - n.r.) au fost alocate 50 milioane euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, buget care a fost depăşit de valoarea proiectelor depuse de tinerii fermieri, aceasta ajungând la valoarea de aproximativ 83,5 milioane euro. Au fost depuse 4.083 de proiecte conforme la nivel naţional. Proiectele depuse vor intra într-un proces de selecţie pe baza punctajelor obţinute", a spus Laurenţiu Ivanovici.


Vineri, 15 Iulie 2011

Un expert OECD din BNR atrage atenţia că este inadmisibil să nu existe o cadastrare a terenurilor agricole în România

radulescu_eugen.jpgFermierul român nu poate garanta un credit cu terenul agricol, deoarece România nu are la ora actuală o piaţă a terenurilor şi este inadminsibil ca, în 20 de ani, să nu reuşim să încheiem cadastrul terenurilor agricole la nivel naţional, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Eugen Rădulescu, expert al OECD şi director în cadrul BNR.
“Un fermier nu poate garanta cu pământul către bancă pentru că în România nu există o piaţă a terenurilor. În plus, sistemul juridic continuă să fie generos cu debitorii şi continuă să-i nu-i apere pe creditori. În ceea ce priveşte dezvoltarea unei pieţe a terenurilor, este inadmisibil ca, după 20 de ani, să nu fim în stare să încheiem o cadastrare a terenurilor în România. Cel care vrea să cumpere un teren plăteşte o sumă X şi o altă sumă de trei ori mai mare pentru cadastru, notariat etc. Forţa notarilor este cu mult mai mare decât a celor care vor cu adevărat binele acestei economii. Mai mult de jumătate dintre soţiile oamenilor politici sunt notari”, a menţionat Rădulescu.<<<  Pagina 2 / 43  >>>