Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 29 Noiembrie 2011

DADR Tulcea monitorizează culturile de toamnă

aratura.jpgConducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Tulcea monitorizează culturile înfiinţate în toamna acestui an, de teama efectelor negative ale secetei. Şeful DADR, Luminiţa Răileanu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că în această toamnă s-au cultivat 65.000 de hectare de grâu în condiţii de secetă extremă.
''Culturile de grâu s-au înfiinţat în condiţii de secetă extremă, iar cultura răsare foarte greu în unele locuri, iar în altele nici nu a răsărit'', a menţionat aceasta.

Joi, 29 Septembrie 2011

Fermierii maramureşeni care au încasat plăţi necuvenite de la APIA trebuie să returneze banii

fermieri.jpgFermierii din Maramureş care au încasat plăţi necuvenite de la APIA vor fi obligaţi să returneze banii. Directorul adjunct al APIA Maramureş, Ioan Brânzei, a declarat, miercuri, că 371 de fermieri au încasat plăţi necuvenite pe terenuri care nu mai apăreau ca utilizabile la ultimele verificări.
"A fost demarată deja procedura de recuperare a debitelor. E vorba de banii acordaţi sub formă de subvenţii pentru agricultură. Situaţia e neplăcută, însă legea trebuie respectată", a spus Ioan Brânzei.

Vineri, 19 August 2011

Controale APIA pentru 3.000 de fermieri sălăjeni care primesc subvenţii pe suprafaţă

agricultor.jpgCirca 3.000 de fermieri din judeţul Sălaj, dintr-un total de 24.700 care primesc subvenţii pe suprafaţă, vor fi verificaţi prin teledetecţie (imagini satelitare) pentru cererile de plată depuse la Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură în campania din acest an.
Potrivit directorului adjunct APIA Sălaj, Vaida Bela, eşantionul total de control extras de APIA Bucureşti, pentru judeţul Sălaj este de circa 3.000 de fermieri, dintre care 1.500, cu 6.700 de parcele, vor fi verificaţi şi pe teren, la faţa locului, pentru cerinţele specifice şi minime aferente măsurii de agromediu 2.1.4.


Vineri, 12 August 2011

Terenurile a peste 4.100 de fermieri gorjeni sunt controlate prin teledetecţie

teren_agricol.jpgTerenurile agricole ale fermierilor gorjeni pentru care aceştia au solicitat subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj sunt verificate, în prezent, prin teledetecţie de reprezentanţii instituţiei pentru a fi eliminate suspiciunile cu privire la faptul că, de multe ori, suprafeţele declarate nu corespund cu cele din documentele aflate în evidenţa APIA.
Potrivit directorului adjunct al APIA Gorj, Mihai Versin, măsura de control prin teledetecţie a fost dispusă de la centru şi vizează, la nivel judeţean, un număr de 4.127 de fermieri, din care 1.387 au pachete de agro-mediu. Controalele trebuie finalizate până la sfârşitul lunii august, iar pentru a face faţă numărului mare de terenuri, conducerea instituţiei a apelat la ajutorul unor echipe din alte judeţe.

Miercuri, 10 August 2011

Clujenii se laudă cu recolte bune la păioase, legume şi fructe

legume.jpgJudeţul Cluj are o producţie agricolă bună în acest an la păioase, recolte bogate fiind estimate şi la porumb, sfecla de zahăr, floarea soarelui şi soia, în timp ce cultivatorii de legume au reuşit să asigure necesarul pentru pieţele locale agroalimentare.
Directorul adjunct al Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Cluj, Iuliu Suătean, a declarat, marţi, că, deşi judeţul Cluj nu este un mare producător de grâu, în acest an fiind cultivate doar 10.500 de hectare - în scădere faţă de anii trecuţi - recolta din 2011 este estimată la 3.500 de kilograme la hectar, cu un total de 35.750 de tone.

Luni, 08 August 2011

Şeful DADR Mureş consideră absurdă interdicţia de a se cultiva soia modificată genetic

Timar_Liviu.jpgŞeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş, Liviu Timar, a declarat, vineri, că în judeţ nu există culturi de organisme modificate genetic şi că i se pare absurdă interzicerea cultivării soiei modificate genetic cât timp se importă masiv astfel de produse.
"Fermierii de la noi nu că nu ar cultiva organisme modificate genetic şi aici mă refer în special la soia modificată genetic. În perioada în care era admisă cultivarea soiei modificate genetic, cultura s-a extins la nivelul judeţului Mureş şi fermierii reuşeau să obţină producţii foarte bune. Este o contradicţie între o parte care susţin să nu se cultive organismele modificate genetic, iar o altă parte care nu susţine acest lucru”.


Miercuri, 13 Iulie 2011

Interes ridicat în Maramureş pentru fondurile destinate fermelor de subzistenţă

agricultor1.jpgAproximativ 1.470 de dosare de finanţare pentru sprijinirea fermelor de subzistenţă au fost depuse în judeţul Maramureş. Ing. Ioan Banc, coordonatorul Compartimentului dezvoltare rurală din cadrul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Maramureş, a declarat, marţi, că solicitanţii, care vor fi selectaţi pentru finanţare, vor primi fonduri europene pentru creşterea volumului producţiei destinate comercializării.
Sprijinul este destinat agricultorilor care au până în 62 de ani şi întocmesc un plan de afaceri pentru o perioadă de 5 ani. Prin această măsură se acordă sprijin nerambursabil de 1.500 euro/an/fermă, pentru 5 ani.

Joi, 30 Iunie 2011

Peste 200 de buzoieni au depus dosare de finanţare pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă

fermier_somer.jpgPeste 200 de fermieri din judeţul Buzău au depus, în sesiunea din luna iunie, dosare de finanţare pe Măsura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, "cel mai în vârstă solicitant având 62 de ani, iar cel mai tânăr, 20 ani", a declarat miercuri directorul Camerei agricole judeţene, Dumitru Socol. Potrivit acestuia, cele mai multe dosare de finanţare sunt în domeniul apiculturii.
"Ponderea este deţinută de apicultori, peste 40% dintre fermieri se ocupă cu creşterea albinelor. Este un domeniu de tradiţie în judeţul Buzău care asigură, totodată, şi o ieşire rapidă la export. Mai sunt şi numeroase exploataţii mixte în care sectorul vegetal se combină cu creşterea animalelor", a spus Dumitru Socol.

Vineri, 24 Iunie 2011

Mii de fermieri din judeţul Alba sunt nevoiţi să urmeze un curs la Predeal, altfel riscă pierderea banilor

Aproape 3.800 de fermieri din Alba, care au depus proiecte pe măsurile 112 şi 141, sunt nevoiţi să se deplaseze la Predeal, pentru a urma un curs de pregătire şi a obţine un certificat de absolvire, oamenii riscând în cazul neprezentării să piardă finanţarea proiectelor.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Alba, Ioan Stanciu, a declarat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Alba, desfăşurată joi, că a comunicat această problemă ministrului de resort, solicitând ca firma care a câştigat licitaţia pentru a susţine acest curs să-l organizeze în Alba, ţinând cont de numărul foarte mare de fermieri.


Vineri, 24 Iunie 2011

Botoşani: mai puţin de 1% din totalul suprafeţei agricole este irigat

irigatii1.jpgMai puţin de 1% din totalul suprafeţei agricole a judeţului Botoşani dispune de un sistem de irigaţii, a declarat, joi, şeful Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Botoşani, Cristian Delibaş. Potrivit acestuia, doar circa 2.000 de hectare de teren beneficiază de echipamente pentru udare, în condiţiile în care suprafaţa agricolă totală depăşeşte 400.000 de hectare, iar cea arabilă este 293.000 de hectare.
"Costurile de achiziţie pentru echipamentele de irigaţii sunt foarte mari, la fel ca şi costurile de întreţinere. Pentru fermieri, astfel de investiţii nu sunt în acest moment atractive. Ei se orientează mai mult spre achiziţia de tractoare şi combine, care aduc un venit imediat", a afirmat Delibaş.<<<  Pagina 2 / 34  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter