Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 29 Noiembrie 2011

DADR Tulcea monitorizează culturile de toamnă

aratura.jpgConducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Tulcea monitorizează culturile înfiinţate în toamna acestui an, de teama efectelor negative ale secetei. Şeful DADR, Luminiţa Răileanu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că în această toamnă s-au cultivat 65.000 de hectare de grâu în condiţii de secetă extremă.
''Culturile de grâu s-au înfiinţat în condiţii de secetă extremă, iar cultura răsare foarte greu în unele locuri, iar în altele nici nu a răsărit'', a menţionat aceasta.

Joi, 29 Septembrie 2011

Fermierii maramureşeni care au încasat plăţi necuvenite de la APIA trebuie să returneze banii

fermieri.jpgFermierii din Maramureş care au încasat plăţi necuvenite de la APIA vor fi obligaţi să returneze banii. Directorul adjunct al APIA Maramureş, Ioan Brânzei, a declarat, miercuri, că 371 de fermieri au încasat plăţi necuvenite pe terenuri care nu mai apăreau ca utilizabile la ultimele verificări.
"A fost demarată deja procedura de recuperare a debitelor. E vorba de banii acordaţi sub formă de subvenţii pentru agricultură. Situaţia e neplăcută, însă legea trebuie respectată", a spus Ioan Brânzei.

Vineri, 19 August 2011

Controale APIA pentru 3.000 de fermieri sălăjeni care primesc subvenţii pe suprafaţă

agricultor.jpgCirca 3.000 de fermieri din judeţul Sălaj, dintr-un total de 24.700 care primesc subvenţii pe suprafaţă, vor fi verificaţi prin teledetecţie (imagini satelitare) pentru cererile de plată depuse la Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură în campania din acest an.
Potrivit directorului adjunct APIA Sălaj, Vaida Bela, eşantionul total de control extras de APIA Bucureşti, pentru judeţul Sălaj este de circa 3.000 de fermieri, dintre care 1.500, cu 6.700 de parcele, vor fi verificaţi şi pe teren, la faţa locului, pentru cerinţele specifice şi minime aferente măsurii de agromediu 2.1.4.


Vineri, 12 August 2011

Terenurile a peste 4.100 de fermieri gorjeni sunt controlate prin teledetecţie

teren_agricol.jpgTerenurile agricole ale fermierilor gorjeni pentru care aceştia au solicitat subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj sunt verificate, în prezent, prin teledetecţie de reprezentanţii instituţiei pentru a fi eliminate suspiciunile cu privire la faptul că, de multe ori, suprafeţele declarate nu corespund cu cele din documentele aflate în evidenţa APIA.
Potrivit directorului adjunct al APIA Gorj, Mihai Versin, măsura de control prin teledetecţie a fost dispusă de la centru şi vizează, la nivel judeţean, un număr de 4.127 de fermieri, din care 1.387 au pachete de agro-mediu. Controalele trebuie finalizate până la sfârşitul lunii august, iar pentru a face faţă numărului mare de terenuri, conducerea instituţiei a apelat la ajutorul unor echipe din alte judeţe.

Miercuri, 10 August 2011

Clujenii se laudă cu recolte bune la păioase, legume şi fructe

legume.jpgJudeţul Cluj are o producţie agricolă bună în acest an la păioase, recolte bogate fiind estimate şi la porumb, sfecla de zahăr, floarea soarelui şi soia, în timp ce cultivatorii de legume au reuşit să asigure necesarul pentru pieţele locale agroalimentare.
Directorul adjunct al Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Cluj, Iuliu Suătean, a declarat, marţi, că, deşi judeţul Cluj nu este un mare producător de grâu, în acest an fiind cultivate doar 10.500 de hectare - în scădere faţă de anii trecuţi - recolta din 2011 este estimată la 3.500 de kilograme la hectar, cu un total de 35.750 de tone.

Luni, 08 August 2011

Şeful DADR Mureş consideră absurdă interdicţia de a se cultiva soia modificată genetic

Timar_Liviu.jpgŞeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş, Liviu Timar, a declarat, vineri, că în judeţ nu există culturi de organisme modificate genetic şi că i se pare absurdă interzicerea cultivării soiei modificate genetic cât timp se importă masiv astfel de produse.
"Fermierii de la noi nu că nu ar cultiva organisme modificate genetic şi aici mă refer în special la soia modificată genetic. În perioada în care era admisă cultivarea soiei modificate genetic, cultura s-a extins la nivelul judeţului Mureş şi fermierii reuşeau să obţină producţii foarte bune. Este o contradicţie între o parte care susţin să nu se cultive organismele modificate genetic, iar o altă parte care nu susţine acest lucru”.


Miercuri, 13 Iulie 2011

Interes ridicat în Maramureş pentru fondurile destinate fermelor de subzistenţă

agricultor1.jpgAproximativ 1.470 de dosare de finanţare pentru sprijinirea fermelor de subzistenţă au fost depuse în judeţul Maramureş. Ing. Ioan Banc, coordonatorul Compartimentului dezvoltare rurală din cadrul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Maramureş, a declarat, marţi, că solicitanţii, care vor fi selectaţi pentru finanţare, vor primi fonduri europene pentru creşterea volumului producţiei destinate comercializării.
Sprijinul este destinat agricultorilor care au până în 62 de ani şi întocmesc un plan de afaceri pentru o perioadă de 5 ani. Prin această măsură se acordă sprijin nerambursabil de 1.500 euro/an/fermă, pentru 5 ani.

Joi, 30 Iunie 2011

Peste 200 de buzoieni au depus dosare de finanţare pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă

fermier_somer.jpgPeste 200 de fermieri din judeţul Buzău au depus, în sesiunea din luna iunie, dosare de finanţare pe Măsura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, "cel mai în vârstă solicitant având 62 de ani, iar cel mai tânăr, 20 ani", a declarat miercuri directorul Camerei agricole judeţene, Dumitru Socol. Potrivit acestuia, cele mai multe dosare de finanţare sunt în domeniul apiculturii.
"Ponderea este deţinută de apicultori, peste 40% dintre fermieri se ocupă cu creşterea albinelor. Este un domeniu de tradiţie în judeţul Buzău care asigură, totodată, şi o ieşire rapidă la export. Mai sunt şi numeroase exploataţii mixte în care sectorul vegetal se combină cu creşterea animalelor", a spus Dumitru Socol.

Vineri, 24 Iunie 2011

Mii de fermieri din judeţul Alba sunt nevoiţi să urmeze un curs la Predeal, altfel riscă pierderea banilor

Aproape 3.800 de fermieri din Alba, care au depus proiecte pe măsurile 112 şi 141, sunt nevoiţi să se deplaseze la Predeal, pentru a urma un curs de pregătire şi a obţine un certificat de absolvire, oamenii riscând în cazul neprezentării să piardă finanţarea proiectelor.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Alba, Ioan Stanciu, a declarat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Alba, desfăşurată joi, că a comunicat această problemă ministrului de resort, solicitând ca firma care a câştigat licitaţia pentru a susţine acest curs să-l organizeze în Alba, ţinând cont de numărul foarte mare de fermieri.


Vineri, 24 Iunie 2011

Botoşani: mai puţin de 1% din totalul suprafeţei agricole este irigat

irigatii1.jpgMai puţin de 1% din totalul suprafeţei agricole a judeţului Botoşani dispune de un sistem de irigaţii, a declarat, joi, şeful Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Botoşani, Cristian Delibaş. Potrivit acestuia, doar circa 2.000 de hectare de teren beneficiază de echipamente pentru udare, în condiţiile în care suprafaţa agricolă totală depăşeşte 400.000 de hectare, iar cea arabilă este 293.000 de hectare.
"Costurile de achiziţie pentru echipamentele de irigaţii sunt foarte mari, la fel ca şi costurile de întreţinere. Pentru fermieri, astfel de investiţii nu sunt în acest moment atractive. Ei se orientează mai mult spre achiziţia de tractoare şi combine, care aduc un venit imediat", a afirmat Delibaş.<<<  Pagina 2 / 34  >>>