Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 23 Noiembrie 2012

Aproximativ 19.600 de fermieri din Teleorman beneficiază de ajutorul de minimis

Direcţia pentru Agricultură Teleorman a început, prin conturile deschise la Trezorerie, acordarea eşalonată a ajutoarelor de minimis pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă în vederea acoperirii efectelor fenomenelor de secetă de pe parcursul acestui an. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură, Stelian Găină, a declarat că acest ajutor a fost solicitat de aproximativ 19.660 de fermieri din judeţul din sudul ţării, valoarea totală fiind de 7.460.000 de lei.
Practic, potrivit sursei citate, acest sprijin financiar constă în 100 lei/ha, pentru o suprafaţă de până la zece hectare.

Joi, 08 Noiembrie 2012

Schimbare de director la Direcţia Agricolă Vrancea

costandache_ticu.jpgŞeful Biroului Coordonare Autorităţi Locale din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, Ticu Costandache, a preluat, miercuri, funcţia de director general al Direcţiei Agricole Vrancea. Instalarea noului director a fost făcută în prezenţa subprefectului Cristi Misăilă şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Dragoş Bîrlădeanu.
Ticu Costandache este detaşat în această funcţie după ce, la sfârşitul lunii octombrie, fostul director, Costică Neaţă, a fost mutat la Teleorman, însă nu s-a prezentat la noul serviciu preferând să intre în concediu medical. Noul director a venit de la Consiliul Judeţean, unde a lucrat ca şef al Biroului Coordonare Autorităţi Locale.

Vineri, 02 Noiembrie 2012

Peste 75% dintre agricultorii din Covasna afectaţi de secetă au cerut ajutor financiar de la stat

fermier.jpgAproape 6650 de agricultori din judeţul Covasna ale căror culturi au fost afectate de seceta din vară au solicitat ajutor financiar din partea statului pentru a compensa o parte din pierderi. Practic, potrivit estimărilor Direcţiei Agricole Covasna, aproape 77,5% din cei 8581 de agricultorii eligibili au depus cereri pentru a fi despăgubiţi.
Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat, joi, că agricultorii vor primi câte 100 de lei pentru fiecare hectar de teren arabil calamitat, dar limita maximă pentru care se acordă compensaţii este de zece hectare. ''Am solicitat plata pentru 27.817 hectare (...) Noi am întocmit deja ordinele de plată către trei bănci, iar luna aceasta oamenii vor primi banii", a declarat Konczei Csaba.


Joi, 01 Noiembrie 2012

O treime dintre fermierii prahoveni care au avut culturi afectate de secetă nu vor primi ajutoare

subventii.jpgAproximativ o treime dintre fermierii prahoveni care au avut culturi calamitate din cauza secetei şi care ar fi fost eligibili pentru a beneficia de ajutoare de la stat nu vor primi bani, întrucât nu au depus dosare în acest sens, autorităţile afirmând că unul dintre motive este acela că oamenii nu au fost informaţi de primării.
Şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Prahova, Aurel Anghel, a afirmat, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că 66% dintre fermierii care ar fi putut beneficia de ajutoare pentru culturile afectate de secetă (4.814 dintr-un total de 7.305 fermieri) au depus dosarele, suprafaţa calamitată pentru care au fost ceruţi bani de la stat fiind de aproximativ 80%. Şeful DAJ Prahova a explicat că 2.700 din totalul de 4.814 de cereri au fost depuse în ultimele cinci zile al perioadei stabilită legal.

Joi, 25 Octombrie 2012

Agricultorii mureşeni solicită peste 6,9 milioane de lei compensaţii pentru pagubele produse de secetă

seceta.jpgAgricultorii din judeţul Mureş au depus peste 19.400 de cereri prin care solicită ajutor pentru pagubele produse de secetă în valoare de peste 6,9 milioane de lei, a anunţat miercuri, Liviu Timar, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş.
"Toate producţiile din acest an sunt mai mici (...) Pentru a compensa efectele secetei, actualul Guvern a promovat HG 197/2012, prin care se acordă un ajutor de minimis tuturor producătorilor agricoli - persoane fizice, PFA-uri, SRL-uri - dar numai pentru zece hectare cultivate în arabil. Şi celor care au avut 1.000 de hectare li se acordă tot pentru 10 hectare. Termenul de depunere la nivelul direcţiilor agricole a fost 15 octombrie şi noi suntem în faza de finalizare, facem ultimele corecţii. S-au depus 19.400 de cereri, un număr destul de mare, pentru 69.000 ha. Asta înseamnă valoric în jur de 6,9 milioane de lei. Este o sumă semnificativă", a declarat presei Liviu Timar.

Marti, 23 Octombrie 2012

Mai puţin de o jumătate din suprafeţele afectate de secetă în judeţul Vaslui vor fi despăgubite

fermier.jpgMai puţin de o jumătate dintre producătorii agricoli vasluieni care deţin suprafeţe agricole de până la 10 hectare şi care ar fi putut beneficia de sprijinul de 100 de lei pentru fiecare hectar cultivat afectat de secetă au depus cereri în vederea obţinerii acestui sprijin financiar oferit de Guvern.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Vaslui, din cele aproximativ 135.000 de hectare afectate de lipsa precipitaţiilor, pentru aproximativ 56.000 de hectare au fost depuse dosare de despăgubire, numărul fermierilor care ar urma să primească primească sprijinul de la stat fiind de 19.639.


Vineri, 20 Aprilie 2012

Suceava: suprafeţele agricole nelucrate au scăzut de patru ori, de frica amenzilor

teren-agricol.jpgSuprafaţa agricolă rămasă nelucrată în judeţul Suceava a scăzut de la 12.000 de hectare la 3.000 de hectare, a declarat presei, joi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Suceava, Vasile Tofan.
În opinia acestuia, reducerea suprafeţelor nelucrate s-a înregistrat datorită faptului că proprietarii de terenuri agricole au fost avertizaţi că ar putea penalizaţi cu amenzi de ordinul sutelor de lei dacă nu-şi lucrează pământul.

Marti, 10 Aprilie 2012

Străinii au scos din circuitul agricol în judeţul Timiş aproape 800 de hectare în 2011

teren necultivat.jpgStrăinii care au cumpărat terenuri arabile în judeţul Timiş au scos din circuitul agricol în 2011 circa 800 de hectare din totalul celor aproape 42.000 de hectare pe care le deţin, noile destinaţii fiind afacerile imobiliare. Dintre vesticii care au cumpărat pământ agrar timişean, cei mai activi rămân italienii, cu 135 de proprietari, urmaţi de 52 de germani, 10 americani, 9 spanioli, 8 belgieni şi 7 austrieci.
"Suprafaţa scoasă din circuitul agricol în anul 2011 a fost de 7.860.338 metri pătraţi. Remarcăm, însă, faptul că suprafaţa terenurilor agricole nelucrate s-au redus la aproape jumătate anul trecut faţă de cel precedent, respectiv, diminuarea a fost de la 102.299 hectare în anul 2010 la 67.616 hectare anul trecut. Nu am dat amenzi pentru terenurile rămase în pârloagă", a declarat luni Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.

Miercuri, 08 Februarie 2012

Peste 60 de fermieri mureşeni au fost excluşi de la plata sprijinului pe suprafaţă

fermieri2.jpgPeste 60 de fermieri din judeţul Mureş au fost excluşi de la plata sprijinului pe suprafaţă, după ce în urmă cu un an au comis erori în cererile de solicitare a fondurilor, care au depăşit 20% din suprafaţa exploatată.
''Excluderea de la plată se face în momentul în care eroarea comisă depăşeşte 20% din solicitare. La noi mai există încă fermieri care nu au înţeles condiţia de eligibilitate, care este să ai calitate de utilizator şi nu calitatea de proprietar. Calitatea de proprietar nu îţi poate conferi întotdeauna calitatea de beneficiar al acestei subvenţii. Până acum au fost excluşi de la plată 62-64 de fermieri dar încă nu avem campania încheiată'', a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Bordi Kacso Zsolt Attila, directorul executiv adjunct Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş.


Vineri, 06 Ianuarie 2012

Regimul pluviometric extrem de scăzut va afecta producţia de cereale din 2012, spun agronomii clujeni

seceta.jpgDirecţia Agricolă Cluj a estimat pentru însămânţare cu grâu în toamna anului 2011 o suprafaţă de 10.700 de hectare, însă din cauza nivelului extrem de scăzut al precipitaţiilor au fost cultivate doar 9.750 de hectare, adică 91% din totalul preconizat.

Şeful Direcţiei Agricole Cluj, Grigore Onaciu, a precizat, joi, că numai 7.000 de hectare au fost însămânţate până în 15 octombrie anul trecut, diferenţa de 2.750 de hectare fiind cultivată după perioada optimă, respectiv după a doua jumătate a lunii octombrie şi în noiembrie.Pagina 1 / 34  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter