Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 05 Ianuarie 2012

WALL-STREET.RO: "Adrian Porumboiu sta cu ochii pe agricultura viitorului"

"Decat sa stau la Monaco o saptamana, mai bine stau 3 ore pe camp". Asta inseamna relaxare totala pentru unul dintre cei mai mari proprietari romani de pamanturi. Adrian Porumboiu arbitreaza, poate, cel mai important meci al vietii sale - noua agricultura. Si ii place.

Joi, 22 Decembrie 2011

ADEVARUL: "Avem cea mai mare creştere agricolă din UE"

România înregistrează cea mai mare creştere a veniturilor din UE (+43,7%) pentru muncitorii din agricultură, de aproape şapte ori mai mult decât media europeană, după ce recolta de anul acesta a ajutat decisiv indicatorii economici ai ţării.
Creşterea venitului agricol real de anul acesta este în principal rezultatul unei creşteri a valorii recoltei raportat la preţurile de producător (+7,5%). Costurile de producţie au crescut şi ele cu 9,7%. Scăderea în termeni reali a valorii subvenţiilor cu 1,2% şi deprecierea cursului au avut influenţe nesemnificative. Venitul real pe lucrător agricol în 2011 a crescut în 19 state membre şi a scăzut în opt.

Luni, 19 Decembrie 2011

ZIARUL FINANCIAR: “România este în top 10 cedări de teren agricol”

România este pe primul loc între ţările din Europa în funcţie de procentul de teren agricol controlat de companiile cu capital străin luate în considerare de analiza GRAIN. Pe piaţa locală investitorii străini deţin 7% din terenul agricol, adică 700.000 de hectare de teren. În Cehia nonrezidenţii au în posesie 4% din total, în timp ce în Ucraina deţinerile investitorilor se ridică la 3%.


Marti, 29 Noiembrie 2011

PUTEREA: "Marea devalizare a sistemelor de irigaţii"

Sectorul irigaţiilor, cea mai mare vacă de muls a Ministerului Agriculturii, ar putea fi împărţit între găştile din PDL. Chiar dacă Ministerul Finanţelor a cerut ca sumele reprezentând veniturile Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare să fie colectate într-un singur cont, “locotenenţii" ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, pregătesc un regulament prin care fiecare judeţsă îşi gestioneze banii obţinuţi din taxa de îmbunătăţiri funciare. Cei aproximativ 3.500 de salariaţi ai ANIF care vor fi trimişi în şomaj vor primi între trei şi şapte salarii compensatorii.

Luni, 28 Noiembrie 2011

ROMANIA LIBERA: “Recolta bună i-a îngropat pe ţărani în datorii”

Nici măcar într-un an agricol bun, cum e 2011, ţăranul român nu e fericit. Deşi pământul a dat rod bogat, oamenii care muncesc ogorul cât e ziua de lungă, din primăvară până-n toamnă, se caută acum prin buzunare şi văd că sunt goale. Nu s-au ales cu mai nimic, deşi au vândut stive de varză şi de cartofi, tone de mere sau munţi de cereale.
20 de bani kilogramul de varză, 30 de bani kilogramul de cartofi, 50 de bani kilogramul de mere. Acestea sunt preţurile cu care ţăranii sunt obligaţi acum să-şi vândă recolta. În aceste condiţii se naşte întrebarea: la ce le-a folosit acesstora anul agricol excepţional care a fost 2011?

Joi, 17 Noiembrie 2011

ZIARUL FINANCIAR: “Cine este fermierul din Târgu-Secuiesc care asigură 20% din cartofii vânduţi de Carrefour”

Mihail Mucsi a lucrat 15 ani la Staţiunea de Cercetare a Cartofului din Târgu-Secuiesc, iar în 1994 activitatea nu-i mai aducea "suficientă satisfacţie", aşa că a hotărât să încerce marea cu degetul şi să fructifice, în propriul folos, cunoştinţele despre cartof. La prima vedere, nu-i mare bătaie de cap să pui un cartof în pământ, să-l sapi şi să recoltezi.
Dar lucrurile sunt mult mai complicate şi, în plus, şi gradul de risc e ridicat. "În numai două zile, în condiţii meteo nefavorabile, poţi pierde o investiţie de sute de mii de euro fără să poţi face nimic", declară antreprenorul, care a clădit în ultimii 15 ani firma Agricom.


Marti, 08 Noiembrie 2011

MONEY.RO: "Cât mai costă hectarul de teren arabil în România"

Interesul investitorilor în terenurile agricole din România nu a dispărut, deşi reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că anul acesta nu s-au mai parafat la fel de multe tranzacţii ca şi anul trecut. „Avem săptămânal două-trei întâlniri cu potenţiali clienţi. Aceştia sunt în cautarea unor terenuri agricole cu suprafeţe de peste 3.000 de hectare şi cu un grad de comasare ridicat, însă nu cu toţi încheiem contracte”, a declarat Florin Dumitrescu, chief operations officer în cadrul Grupului Mir din Timişoara, cu afaceri în turism, hoteluri şi restaurante, imobiliare, construcţii şi proiecte de energie verde, şi care a vândut în ultimii zece ani peste 200.000 de ha de terenuri.

Marti, 08 Noiembrie 2011

CAPITAL: “Un olandez, cel mai mare fermier din România”

Pământul şi ploile l-au convins Jan De Boer să investească în România. Împreună cu alţi 37 de fermieri olandezi, a ales fermele de vaci şi şi-a propus să devină cel mai mare fermier din ţara noastră.
“Cred mai mult în potenţialul României decât în cel al altor ţări. Aici aveţi ploi ca în Olanda, ploi care sunt bune pentru porumb, pentru lucernă, pentru hrana vitelor. De asta am ales locul ăsta, pentru ploi. Am început să construim aici de la zero anul trecut, în septembrie - octombrie. Am început cu un hectar, iar acum avem 11.000 de hectare în jurul judeţului Alba”, a spus principalul acţionar şi administratorul DN Agrar Group Alba, Jan De Boer.

Miercuri, 02 Noiembrie 2011

ZIARUL FINANCIAR: “Terenul agricol din România valorează 25 de miliarde de euro, o cincime din PIB”

Cele peste 13 milioane de hectare de teren agricol din România valorează în total peste 25 de miliarde de euro în condiţiile în care preţul mediu al unui hectar de teren se ridică la aproape 2.000 de euro. Cotaţia terenurilor agricole de pe piaţa locală este însă printre cele mai mici dintre toate celelalte ţări din Uniunea Europeană.
Cele mai ieftine terenuri agricole, cu preţuri între 1.500 şi 2.000 de euro/hectar, se găsesc în judeţe precum Dolj, Olt sau Vaslui, în timp ce alte terenuri cum ar fi cele din apropierea Bucureştiului pot ajunge şi la 3.000 de euro/hectar.


Miercuri, 26 Octombrie 2011

ZIARUL FINANCIAR: "Agricultorii investesc în silozuri pentru a nu mai vinde ieftin cerealele după recoltă"

Pe piaţa locală două treimi din producţia de cereale este vândută în săptămânile de după recoltare. Anul acesta fermierii care au vândut direct din câmp au pierdut circa 100 de euro/tonă atât în cazul porumbului, cât şi al grâului. "Am investit 500.000 de euro pentru construirea mai multor silozuri cu o capacitate totală de 7.000 de tone în ultimii trei ani. Am alocat aceşti bani pentru a nu mai pierde bani prin vânzarea imediat după recoltă. Înainte să am silozurile vindeam producţia imediat la preţuri mai mici. Pe de altă parte mă ajută pentru că pot să vând treptat pe tot parcursul anului şi pot să am venituri constante", explică Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România, care exploatează 2.600 de hectare de teren în Ciochina, judeţul Ialomiţa.<<<  Pagina 2 / 61  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter