Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 29 Martie 2012

FINANTISTII: "Americanii din agricultura romaneasca lupta la categoria super-grea"

Doar trei mari jucatori americani au investit in agricultura romaneasca. Desi au nascut uneori controverse, companiile contribuie activ la dezvoltarea agriculturii autohtone. Smithfield produce o treime din carnea romaneasca de porc, Cargill a devenit cel mai mare trader de cereale si continua investitiile in silozuri, iar Bunge, alaturi de Cargill Oils, domina piata uleiului alimentar.

Joi, 15 Martie 2012

GANDUL: "De câte ori cresc preţurile legumelor de la graniţă până ajung pe rafturi"

Roşiile, ceapa, cartofii, usturoiul sau salata verde se scumpesc de la până la zece ori de la graniţă până pe rafturile marilor magazine, însă nimeni nu pare să ştie de ce, respectiv nici marii comercianţi, nici oficialii sau foştii şefi din Ministerul Agriculturii.
Astfel, din Egipt se importă ceapă la un preţ de 0,28 lei pe kg, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, care citează date INS şi ale Autorităţii Naţionale a Vămilor. La supermarket preţul unui kilogram de ceapă ajunge la 2,7 lei, adică de aproape 10 ori mai mult.

Miercuri, 29 Februarie 2012

MEDIAFAX: "Preţurile terenurilor agricole din România s-au dublat în ultimii ani"

Preţurile terenurilor agricole din România sunt de 3 până la 7 ori mai reduse decât în majoritatea statelor europene, deşi s-au dublat în perioada 2007-2011, ajungând la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimează menţinerea trendului ascendent.
În România, preţurile terenurilor agricole diferă foarte puternic între regiuni. În zonele de Nord-Est şi Sud-Est preţul mediu de vânzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, în timp ce în zonele de lângă Bucureşti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arată în cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimează un avans al preţurilor în următorii trei ani până la aproape 3.000 de euro pe hectar.


Luni, 20 Februarie 2012

ADEVARUL: "Porci bine crescuţi pe muzică clasică la Suceava"

Porcii dintr-o fermă de lângă Suceava au parte de un tratament aparte. Mâncarea din belşug le este oferită pe acorduri muzicale celebre, atent alese de Gheorghe Şcheuleac, proprietarul fermei. "Am văzut că afacerea este atât de sofisticată şi automatizată şi de aceea ne-am gândit să le punem şi muzică. Astfel, ei se relaxează şi mănâncă mai bine. Nu facem gălăgie în preajma lor ca să nu-i stresăm, să nu-i speriem, în sensul că nu trântim, nu izbim", a spus fermierul.

Luni, 13 Februarie 2012

ADEVARUL: "Record de importuri în cel mai bun an agricol"

Un nou paradox al economiei româneşti se conturează prin statisticile oficiale, de data aceasta în domeniul comerţului exterior cu produse alimentare: pe de-o parte, producţia autohtonă din agricultură a fost un record al perioadei postdecembriste, iar de cealaltă parte şi importurile de alimente au consemnat un record, ajungând la suma totală de 3,75 miliarde de euro.

Vineri, 03 Februarie 2012

CURIERUL NATIONAL: "Fermierii anticipează un an agricol groaznic"

Curierul Naţional a mers în teritoriu, unde fermierii spun că s-ar putea să avem cel mai slab an agricol din ultimii 20 de ani. Chiar dacă a nins în ultima vreme, fermierii spun că doar dacă precipitaţiile vor fi considerabile există şansa salvării agriculturii în 2012. Aceştia au probleme cu subvenţiile, preţurile ridicate la seminţe, erbicide şi motorină şi se tem să contracteze credite.


Joi, 26 Ianuarie 2012

FINANTISTII: "Agricultorii incep sa-si calculeze pierderile pentru 2012"

Soarta recoltei din 2012 ramane in continuare incerta in conditiile in care sfarsitul toamnei si lunile de iarna nu au adus precipitatiile mult asteptate. Dupa un an agricol cu multe superlative, profituri pentru fermieri, preturi mici la fructe si legume, crestere pentru economia Romaniei, ar putea urma reversul medaliei.

Vineri, 06 Ianuarie 2012

ADEVARUL: „Băieţii deştepţi din agricultură, furajaţi cu bani UE"

Şefi în agricultură, viceprimari, secretari din primării, oameni de afaceri, contabili, rude, apropiaţi ai edililor sau chiar interlopi din judeţul Bacău s-au transformat peste noapte în ciobani ca să primească subvenţii agricole de la Uniunea Europeană. Ei au profitat de faptul că, din 2009, UE a decis ca toate subvenţiile pentru întreţinerea imaşurilor să ajungă direct la fermierii autohtoni sau la asociaţiile agricole.

Vineri, 06 Ianuarie 2012

CAPITAL: "De la producţii-record până aproape de dezastru"

România trece de la o extremă la alta. Pentru că producţia agricolă a ţării depinde în mare măsură de vreme, ţara noastră nu poate realiza doi ani consecutivi de succes. După un an agricol foarte bun, cu producţii-record favorizate de condiţii meteo excelente, anul 2012 se anunţă extrem de slab, tocmai din cauza secetei din a doua parte a anului trecut.


Joi, 05 Ianuarie 2012

ADEVARUL: "Crescătorii de porci din Braşov şi Covasna şi-au făcut cooperativă"

Iniţial, cei 17 crescători de porci (12 societăţi comeciale şi cinci persoane fizice) din Covasna şi Braşov au format o asociaţie, însă au nevoiţi să se reorganizeze în cooperativă pentru a le fi mai uşor să acceseze fonduri europene
Principala activitate a cooperativei este creşterea porcilor, dar întreprinzătorii au început să se extindă şi către activităţile conexe, cum ar fi abatorizarea, până la procesarea finită şi inclusiv producerea furajelor. Cooperativa are contract cu medici veterinari autorizaţi, iar astfel fiecare membru obţine avizele medicale la un preţ mai bun.Pagina 1 / 61  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter