Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 11 Martie 2011

Guvernul a adoptat cadrul normativ pentru subvenţionarea depozitării cărnii de porc

carne.jpgGuvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre prin care se stabileşte cadrul normativ de acordare a ajutorului în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc, valoarea la nivel naţional a subvenţiei ce urmăreşte echilibrarea acestei pieţe fiind de 1,3 miliarde de euro, fonduri acordate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
"Valoarea acestui ajutor este de 1,3 miliarde de euro şi are drept scop reabilitarea echilibrului pieţei cărnii de porc. Se creează necesarul de consum din producţia internă, în acelaşi timp se determină o creştere a veniturilor crescătorilor de porcine şi orientarea crescătorilor de porcine către realizarea unor producţii ridicate de carne şi produse din carne", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la finalul şedinţei Executivului.

Luni, 14 Februarie 2011

Proiect de lege pentru obligarea supermarketurilor să acorde un loc special pe rafturi produselor româneşti

rafturi legume.jpgSupermarketurile ar putea fi obligate, dacă se adoptă o iniţiativă a deputaţilor Horea Uioreanu (PNL) şi Mircia Giurgiu (PDL), să dedice 10% din spaţiile pe rafturi exclusiv produselor autohtone şi locale.
'Am depus împreună cu deputatul PDL Mircia Giurgiu un proiect de lege privind obligarea supermarket-urilor să expună spre comercializare produse alimentare şi nealimentare, într-un procent de cel puţin 10 la sută din suprafaţa acestora. Blocajul la care recurg marile magazine de retail în ceea ce priveşte produsele expuse afectează producătorii români, iar măsura noastră are ca scop susţinerea economiei autohtone. Creşterea consumului va sprijini redresarea economiei naţionale', a spus Uioreanu, duminică, într-o conferinţă de presă.

Marti, 26 Octombrie 2010

Senatul a adoptat cererea de reexaminare a Legii privind camerele pentru agricultură

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Legea privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Senatorii au adoptat Raportul propus de cele două comisii de resort - cea juridică respectiv cea pentru agricultură - de admitere a cererii de reexaminare, modificând legea în punctele la care s-a referit preşedintele în solicitarea sa.


Joi, 07 Octombrie 2010

Scutire de 50% a primei de asigurare pentru producătorii agricoli

senat.jpgProducătorii agricoli care îşi vor asigura culturile ar putea beneficia de o scutire de 50% a primei de asigurare, conform unui proiect legislativ adoptat, miercuri, de plenul Senatului. Potrivit acestuia, agricultorii, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de această facilitate cu condiţia să achite integral primele de asigurare până la 15 decembrie pentru culturile semănate toamna şi asigurate, respectiv până la 15 iunie pentru cele de primăvară.
Proiectul legislativ a fost iniţiat, în martie, de mai mulţi deputaţi PSD şi PDL printre care şi actualul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără şi constituie o modificare la Legea nr.381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură.

Vineri, 28 Mai 2010

GANDUL: “Ce conţine proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale”

Ministerul de Finanţe a pregătit un set de măsuri radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, cum ar fi taxarea inversă pentru colectarea TVA la importurile intracomunitare (respectiv colectarea de la comerciantul care vinde direct populaţiei), dar şi obligativitatea de plată a TVA în vamă, cu recuperarea ulterioară a acestuia, de la stat. Patronatele din industria cărnii şi a alcoolului susţin că ordonanţa de combatere a evaziunii fiscale va falimenta industriile autohtone de profil fără să combată evaziunea.

Joi, 06 Mai 2010

Deputaţii au adoptat Legea berii

camera deputatilor.jpgCamera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea berii, un proiect controversat aflat în dezbaterea forului legislativ de patru ani. Legea privind aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii a fost aprobată cu 228 de voturi favorabile, înregistrându-se şi 12 "împotrivă" şi 30 de abţineri, însă cu amendamentele aduse de Comisia de buget-finanţe.
Deputatul PDL Daniel Oajdea şi-a argumentat, în plen, votul negativ, susţinând că este incorect să se acorde facilităţi fiscale doar producătorilor de alcool.


Vineri, 16 Aprilie 2010

Proiect de lege pentru protejarea produselor agricole autohtone şi stoparea importurilor ilegale

giurgiu mircia.jpgDeputatul PDL Mircia Giurgiu pregăteşte un proiect legislativ prin care să fie stopate importurile ilegale de legume şi fructe, fapt care creează concurenţă neloială pentru producătorii români.
"Am hotărât să iniţiem un proiect de lege prin care să sprijinim producătorii să facă parte din acele comisii care verifică importurile, în aşa fel încât să fie aplicată legea. Nu avem nimic împotriva importatorilor, dar noi trebuie să sprijinim producătorii români, fermierii şi să sprijinim produsele agricole româneşti", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Mircia Giurgiu.

Miercuri, 14 Aprilie 2010

Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa privind ajutoarele de stat pentru agricultori

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 263 de voturi "pentru" şi trei abţineri, ordonanţa ce reglementează acordarea ajutoarelor de stat pentru agricultori pentru anul 2010. La dezbaterile generale de luni a fost prezent şi ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, care a informat plenul, la solicitarea PNL, că instituţia pe care o conduce "nu a putut face un calcul exact al costurilor financiare ale acestei OUG", însă formele de ajutor pe care le-a pregătit ministerul, până în prezent, se cifrează la 500 milioane de euro.

Marti, 30 Martie 2010

Traian Băsescu cere reexaminarea modificărilor la legea creditului agricol

basescu traian.jpgPreşedintele Traian Băsescu a trimis luni Parlamentului cererea de reexaminare a proiecului de lege pentru completarea Legii creditului agricol pentru producţie, a informat Administraţia Prezidenţială.
"Începând cu anul 2010, ajutoarele operaţionale acordate pe baza unităţii de producţie pentru susţinerea preţurilor sau a dobânzilor la credit nu mai sunt acceptate în forma existentă şi, ca atare, nu mai pot fi aplicate. Astfel, aşa cum reiese şi din punctul de vedere al Guvernului, este necesară identificarea şi promovarea ajutoarelor de stat compatibile cu cadrul comunitar pentru măsurile ajutor de stat, sens în care Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va elabora cadrul legislativ necesar accesării acestor măsuri pentru perioada 2010-2013", se arată în motivarea cererii de reexaminare.


Miercuri, 03 Martie 2010

APIA a lansat campania de primire a cererilor de plată pentru 2010

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare şi defrişare a plantaţiilor viticole că trebuie să completeze şi să depună formularul de cerere unică de plată pe suprafaţă, în intervalul 1 martie - 17 mai 2010.
Astfel, potrivit Ordinului 41/19 februarie 2010, beneficiarii măsurilor de reconversia/restructurare a plantaţiilor viticole şi defrişare a plantaţiilor viticole au obligaţia de a completa formularul - tip de cerere unică de plată pe suprafaţă, indiferent dacă solicită plaţi directe sau nu, pentru toate suprafeţele agricole pe care le deţin în exploatare.<<<  Pagina 2 / 12  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter