Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 11 Martie 2011

Guvernul a adoptat cadrul normativ pentru subvenţionarea depozitării cărnii de porc

carne.jpgGuvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre prin care se stabileşte cadrul normativ de acordare a ajutorului în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc, valoarea la nivel naţional a subvenţiei ce urmăreşte echilibrarea acestei pieţe fiind de 1,3 miliarde de euro, fonduri acordate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
"Valoarea acestui ajutor este de 1,3 miliarde de euro şi are drept scop reabilitarea echilibrului pieţei cărnii de porc. Se creează necesarul de consum din producţia internă, în acelaşi timp se determină o creştere a veniturilor crescătorilor de porcine şi orientarea crescătorilor de porcine către realizarea unor producţii ridicate de carne şi produse din carne", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la finalul şedinţei Executivului.

Luni, 14 Februarie 2011

Proiect de lege pentru obligarea supermarketurilor să acorde un loc special pe rafturi produselor româneşti

rafturi legume.jpgSupermarketurile ar putea fi obligate, dacă se adoptă o iniţiativă a deputaţilor Horea Uioreanu (PNL) şi Mircia Giurgiu (PDL), să dedice 10% din spaţiile pe rafturi exclusiv produselor autohtone şi locale.
'Am depus împreună cu deputatul PDL Mircia Giurgiu un proiect de lege privind obligarea supermarket-urilor să expună spre comercializare produse alimentare şi nealimentare, într-un procent de cel puţin 10 la sută din suprafaţa acestora. Blocajul la care recurg marile magazine de retail în ceea ce priveşte produsele expuse afectează producătorii români, iar măsura noastră are ca scop susţinerea economiei autohtone. Creşterea consumului va sprijini redresarea economiei naţionale', a spus Uioreanu, duminică, într-o conferinţă de presă.

Marti, 26 Octombrie 2010

Senatul a adoptat cererea de reexaminare a Legii privind camerele pentru agricultură

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Legea privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Senatorii au adoptat Raportul propus de cele două comisii de resort - cea juridică respectiv cea pentru agricultură - de admitere a cererii de reexaminare, modificând legea în punctele la care s-a referit preşedintele în solicitarea sa.


Joi, 07 Octombrie 2010

Scutire de 50% a primei de asigurare pentru producătorii agricoli

senat.jpgProducătorii agricoli care îşi vor asigura culturile ar putea beneficia de o scutire de 50% a primei de asigurare, conform unui proiect legislativ adoptat, miercuri, de plenul Senatului. Potrivit acestuia, agricultorii, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de această facilitate cu condiţia să achite integral primele de asigurare până la 15 decembrie pentru culturile semănate toamna şi asigurate, respectiv până la 15 iunie pentru cele de primăvară.
Proiectul legislativ a fost iniţiat, în martie, de mai mulţi deputaţi PSD şi PDL printre care şi actualul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără şi constituie o modificare la Legea nr.381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură.

Vineri, 28 Mai 2010

GANDUL: “Ce conţine proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale”

Ministerul de Finanţe a pregătit un set de măsuri radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, cum ar fi taxarea inversă pentru colectarea TVA la importurile intracomunitare (respectiv colectarea de la comerciantul care vinde direct populaţiei), dar şi obligativitatea de plată a TVA în vamă, cu recuperarea ulterioară a acestuia, de la stat. Patronatele din industria cărnii şi a alcoolului susţin că ordonanţa de combatere a evaziunii fiscale va falimenta industriile autohtone de profil fără să combată evaziunea.

Joi, 06 Mai 2010

Deputaţii au adoptat Legea berii

camera deputatilor.jpgCamera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea berii, un proiect controversat aflat în dezbaterea forului legislativ de patru ani. Legea privind aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii a fost aprobată cu 228 de voturi favorabile, înregistrându-se şi 12 "împotrivă" şi 30 de abţineri, însă cu amendamentele aduse de Comisia de buget-finanţe.
Deputatul PDL Daniel Oajdea şi-a argumentat, în plen, votul negativ, susţinând că este incorect să se acorde facilităţi fiscale doar producătorilor de alcool.


Vineri, 16 Aprilie 2010

Proiect de lege pentru protejarea produselor agricole autohtone şi stoparea importurilor ilegale

giurgiu mircia.jpgDeputatul PDL Mircia Giurgiu pregăteşte un proiect legislativ prin care să fie stopate importurile ilegale de legume şi fructe, fapt care creează concurenţă neloială pentru producătorii români.
"Am hotărât să iniţiem un proiect de lege prin care să sprijinim producătorii să facă parte din acele comisii care verifică importurile, în aşa fel încât să fie aplicată legea. Nu avem nimic împotriva importatorilor, dar noi trebuie să sprijinim producătorii români, fermierii şi să sprijinim produsele agricole româneşti", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Mircia Giurgiu.

Miercuri, 14 Aprilie 2010

Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa privind ajutoarele de stat pentru agricultori

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 263 de voturi "pentru" şi trei abţineri, ordonanţa ce reglementează acordarea ajutoarelor de stat pentru agricultori pentru anul 2010. La dezbaterile generale de luni a fost prezent şi ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, care a informat plenul, la solicitarea PNL, că instituţia pe care o conduce "nu a putut face un calcul exact al costurilor financiare ale acestei OUG", însă formele de ajutor pe care le-a pregătit ministerul, până în prezent, se cifrează la 500 milioane de euro.

Marti, 30 Martie 2010

Traian Băsescu cere reexaminarea modificărilor la legea creditului agricol

basescu traian.jpgPreşedintele Traian Băsescu a trimis luni Parlamentului cererea de reexaminare a proiecului de lege pentru completarea Legii creditului agricol pentru producţie, a informat Administraţia Prezidenţială.
"Începând cu anul 2010, ajutoarele operaţionale acordate pe baza unităţii de producţie pentru susţinerea preţurilor sau a dobânzilor la credit nu mai sunt acceptate în forma existentă şi, ca atare, nu mai pot fi aplicate. Astfel, aşa cum reiese şi din punctul de vedere al Guvernului, este necesară identificarea şi promovarea ajutoarelor de stat compatibile cu cadrul comunitar pentru măsurile ajutor de stat, sens în care Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va elabora cadrul legislativ necesar accesării acestor măsuri pentru perioada 2010-2013", se arată în motivarea cererii de reexaminare.


Miercuri, 03 Martie 2010

APIA a lansat campania de primire a cererilor de plată pentru 2010

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare şi defrişare a plantaţiilor viticole că trebuie să completeze şi să depună formularul de cerere unică de plată pe suprafaţă, în intervalul 1 martie - 17 mai 2010.
Astfel, potrivit Ordinului 41/19 februarie 2010, beneficiarii măsurilor de reconversia/restructurare a plantaţiilor viticole şi defrişare a plantaţiilor viticole au obligaţia de a completa formularul - tip de cerere unică de plată pe suprafaţă, indiferent dacă solicită plaţi directe sau nu, pentru toate suprafeţele agricole pe care le deţin în exploatare.<<<  Pagina 2 / 12  >>>