Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 16 Noiembrie 2012

Ministrul Daniel Constantin susţine că în curând producătorii agricoli vor avea zone special amenajate în pieţe

piata cluj.jpgProiectul privind asigurarea unor zone special amenajate în pieţe pentru producătorii agricoli, aflat în prezent în dezbatere publică, ar putea fi aprobat până la sfârşitul acestui an, a anunţat joi, la Piteşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
"În prezent se centralizează propunerile venite de la producători, iar după încheierea acestui proces forma finală a proiectului va fi aprobată prin hotărâre de guvern, cel mai probabil imediat după data de 9 decembrie", a declarat ministrul Agriculturii.

Joi, 05 Aprilie 2012

Deputatul Attila Kelemen se declară sceptic cu privire la aplicarea strategiei de dezvoltare în agricultură

Kelemen_Attila.jpgVicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Attila Kelemen, liderul UDMR Mureş, s-a arătat sceptic în privinţa aplicării Strategiei de dezvoltare pe termen mediu şi lung în agricultură, dezbătută în cadrul Guvernului.
"Acel program cu comasarea terenurilor este luat în seamă şi este, cel puţin la nivel declarativ, în intenţia d-lui ministru (al Agriculturii -n.r.) ca să pornim pe acest drum. Din păcate eu am o altă experienţă, totdeauna aici în Româna cum vine un nou Guvern abandonează programele Guvernului anterior şi începe ceva nou. Politicienii, guvernanţii, au acel simţământ greşit, după mine, în cazul agriculturii că trebuie să arate şi să facă ceva nou".

Joi, 16 Februarie 2012

Parlamentul European asigură o mai mare putere de negociere pentru producătorii de lapte

lapte butoi.jpgPe 15 martie, Parlamentul European a votat noua legislaţie ce vizează sporirea puterii de negociere a producătorilor de lapte pentru a obţine preţuri echitabile pentru laptele neprelucrat şi pentru a-i ajuta să se pregătească pentru sfârşitul cotelor de lapte din 2015. Acesta va permite organizaţiilor de fermieri să negocieze singuri preţurile pentru laptele neprelucrat, fără a încălca legea concurenţei.
"Această legislaţie va consolida puterea de negociere a producătorilor de lapte pentru a obţine cel mai bun preţposibil pentru laptele lor. Organizaţiile de producători ar trebui să ajute fermierii să se organizeze mai bine şi să consolideze poziţia lor în lanţul de aprovizionare, mai ales în statele membre unde sistemul de cooperative este limitat sau chiar inexistent, aşa încât să obţină cel mai bun preţpentru laptele lor", a declarat raportorul Parlamentului European, James Nicholson.


Vineri, 17 Iunie 2011

Etichetele nutriţionale pe alimente vor fi obligatorii în UE din 2016

etichete.jpgAlimentele vândute în supermarketurile europene vor avea etichete cu informaţii nutriţionale, pentru o mai bună informare a consumatorilor, potrivit unui acord încheiat între Parlamentul European şi cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, informează site-ul lesquotidiennes.com.
Eticheta va avea informaţii despre valorile energetice, ca şi despre cantităţile de grăsimi, proteine, zaharuri sau sare, a indicat o sursă diplomatică. Negociatorii au căzut de acord să elimine semnalarea cărnii provenite din sacrificări rituale, fără tranchilizarea animalelor, pe care Parlamentul dorea să o treacă pe ambalaj.

Marti, 17 Mai 2011

Propunerea de etichetare suplimentară a produselor alimentare a fost aprobată

eticheta alimente.jpgPropunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a fost adoptată luni de plenul Senatului. În favoarea propunerii legislative au votat 54 de senatori, împotrivă s-au exprimat 42, iar trei senatori s-au abţinut de la vot.
Propunerea legislativă prevede că fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie - bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Miercuri, 20 Aprilie 2011

PSD cere modificarea Legii camerelor agricole, pentru ca acestea să nu mai fie politizate

Vicepreşedintele Departamentului de agricultură al PSD, Ioan Oleleu, susţine că Legea camerelor agricole permite acum politizarea unor instituţii destinate agricultorilor şi cere modificarea acesteia.
“Legea 283/2010, în forma actuală, asigură politizarea definitivă a unei instituţii care ar trebui să aparţină agricultorilor. Coaliţia aflată la conducerea ţării doreşte să controleze camerele agricole şi să le transforme într-un instrument electoral al PDL şi UDMR, instrument care să îi deservească în următoarele alegeri locale şi parlamentare”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Ioan Oleleu. El a reclamat faptul că există “numeroase neconcordanţe în privinţa organizării alegerilor pentru camerele agricole, sistemul electiv, atribuţiile şi modul în care vor fi finanţate”.


Miercuri, 13 Aprilie 2011

Lege pentru dreptul de preemţiune al arendaşilor la cumpărarea terenurilor agricole

fermier.jpgArendaşii din România vor avea drept de preemţiune în cumpărarea terenurilor agricole pe care le administrează, potrivit unui act normativ care va reglementa această situaţie şi care se află pe masa de lucru a Guvernului, a declarat, marţi, la Bacău, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Barna Tanczos.
"În momentul aderării nu am cerut, în negocierile cu Uniunea Europeană, un moratoriu privind interdicţia totală pentru vânzarea terenurilor agricole către persoane străine, ceea ce au făcut alte state. Avem interdicţii să vindem persoanelor fizice străine, dar acest aspect se rezolvă cu 200 lei prin înfiinţarea unui SRL care apoi cumpără terenurile. Singura soluţie este să schimbăm legislaţia şi să-i ajutăm pe arendaşi să aibă drept de preemţiune la cumpărarea terenurilor. Se lucrează la această lege", a precizat Barna Tanczos.

Joi, 24 Martie 2011

Senatorii au păstrat cota TVA de 5% TVA pentru alimentele de bază

senat.jpgPlenul Senatului a respins, miercuri, cererea de reexaminare transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu a legii prin care este aplicată o cotă a TVA de 5% pentru alimentele de bază.
Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu a primit din partea Comisiei pentru buget din Senat un raport de respingere, acesta fiind aprobat de plenul Senatului cu 53 de voturi pentru, 46 de voturi împotrivă şi o abţinere, cererea preşedintelui fiind astfel respinsă. În timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestui subiect, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a susţinut că grupul parlamentar pe care îl reprezintă nu va susţine cererea de reexaminare, social-democraţii considerând că legea amintită este necesară pentru cetăţenii României.

Luni, 21 Martie 2011

Înscrierea în cadastru a terenurilor agricole se va face gratuit, spune deputatul Daniel Buda

Proiectul de lege privind cadastrul terenurilor agricole la nivel naţional va intra "în linie dreaptă" în Comisia Juridică a Parlamentului României şi va deveni act normativ în maximum două săptămâni, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.
"Legea va prevedea că înscrierea în cadastru a terenurilor agricole se va face gratuit. În momentul de faţă, în România nu se cunosc foarte bine limitele terenurilor. Este o problemă cu identificarea lor şi cu stabilirea limitelor administrative. Prin acest proiect de lege ne propunem ca statul să ofere sumele necesare pentru a se efectua lucrările de cadastru la nivelul întregii ţări", a spus deputatul Daniel Buda, adăugând că este important pentru stat să ştie pe cine impozitează, iar pentru investitorii care vin în România să ştie cine sunt proprietarii terenurilor.


Luni, 21 Martie 2011

CAPITAL: “Taxa pe pârloagă se aplică și proprietarilor de pășuni și pajiști”

În aprilie, Guvernul va adopta o lege prin care va obliga toţi deţinătorii de terenuri agricole să le lucreze, chiar dacă este pământ care e neutilizat în scopul producţiei. Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul de lege prin care introduce obligativitatea lucrării terenurilor agricole şi sancţiuni pentru nerespectarea noii reguli. Documentul se află în proces de avizare şi în luna aprilie va ajunge la Guvern pentru a fi aprobat. „Noi ne-am propus să îi penalizăm pe cei care nu-şi igienizează terenurile. Am în vedere impunerea unei sancţiuni financiare pentru cei care lasă pământul pârloagă. Amenda nu va fi foarte mare“, a spus ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.Pagina 1 / 12  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter