Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 30 Iunie 2011

Fermierii români riscă să fie excluşi din organizaţia europeană Copa-Cogeca

copa_cogeca.jpgDe la 1 iulie 2011, fermierii români vor fi exluşi din organizaţia europeană a fermierilor şi structurilor cooperatiste de asociere în agricultură, Copa-Cogeca, dacă nu achită îşi achită obligaţiile financiare. În acest sens, organizaţia a trimis o scrisoare ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
"Statutul Copa-Cogeca prevede un angajament financiar din partea membrilor noştri pentru a participa la activitatea din cadrul organizaţiei. De vreme ce organizaţia din România nu şi-a platit, în totalitate, cotizaţia pentru 2010 sau 2011, vom fi nevoiţi să îi retragem statutul de organizaţie membră, începând cu 1 iulie 2011. Aceasta este o situaţie extrem de neplăcută de pe urma căreia sunt convins că nu numai organizaţia din România va avea de pierdut, dar şi noi în calitate de organizaţie al cărei scop este să apere interesele fermierilor din toată Europa", se arată în scrisoarea transmisă de Copa-Cogeca ministrului agriculturii.

Miercuri, 25 Mai 2011

Cluster agroalimentar, înfiinţat la Sfântu Gheorghe

vajda lajos.jpgAsociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna a pus marţi, la Sfântu Gheorghe, bazele primului cluster agroalimentar, Agrofood, care îşi propune să sprijine afacerile şi inovaţiile în domeniu.
Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat că noul cluster Agrofood reuneşte producători din industria cărnii, laptelui, panificaţiei şi îmbutelierii apelor minerale, agricultori, fermieri, precum şi centre de cercetare şi inovare, instituţii de învăţământ superior, asociaţii profesionale, instituţii bancare şi de consultanţă şi autorităţi publice locale care şi-au dat acordul de colaborare în vederea armonizării intereselor comune şi dezvoltării economico-sociale a regiunii.

Vineri, 22 Aprilie 2011

CNIPMMR prezintă mediului de afaceri noi oportunităţi de dezvoltare pentru IMM-uri

CNIPMMR.JPGConsiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Agenţia OSC au organizat pe 20 aprilie, la Iaşi, evenimentul cu tema "Oportunităţi de dezvoltare pentru IMM-uri". Acest eveniment este al doilea dintr-un program de conferinţe locale menite a prezenta companiilor mici şi mijlocii oportunităţi pe care le pot fructifica pentru rentabilizarea activităţii, acces la finanţare şi o mai bună promovare.
Conferinţa a fost moderată de către Dan Adrian Berinde, Vicepreşedinte al Patronatului Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Iaşi. Acesta a declarat că obiectivul acestei asociaţii patronale este să invite la întâlnirile pe care le organizează instituţii, firme, elemente ale mediului social şi economic care ar putea să aducă un oarecare sprijin activităţii IMM-urilor.


Miercuri, 20 Aprilie 2011

Specialiştii în industrie alimentară clujeni şi-au înfiinţat asociaţie

ASIAR.JPGUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a fost recent gazda şedinţei de înfiinţare a filialei Cluj a Asociaţiei Specialiştilor din Industria Alimentară din România (ASIAR). 30 de experţi din domeniu, cadre didactice universitare şi preuniversitare au participat la şedinţa de fondare a ASIAR Cluj, în faţa unui amfiteatru plin de studenţi.
Adunarea de înfiinţare a ASIAR Cluj a avut loc la Institutul de Ştiinţele Vieţii şi a fost prezidată de prof. dr. Petru Alexe, Preşedintele ASIAR, decan al Facultăţii de Industrie Alimentară din Galaţi şi de prof. dr. Sevastiţa Muste, Prorectorul USAMV Cluj-Napoca. În urma adunarii generale, preşedinte al filialei Cluj a ASIAR a fost desemnată prof. dr. Carmen Socaciu iar vicepreşedinte, conf. dr. Dorin Tibulcă.

Miercuri, 30 Martie 2011

Asociaţiile de fermieri solicită energie mai ieftină pentru irigaţii

irigatii.jpgOrganizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) au solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să intervină pentru a putea obţine energie ieftină de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica necesară irigaţiilor din acest an.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit în cursul acestei săptămâni cu reprezentanţii Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România şi cu cei ai Ligii Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), pentru discuţii privind începerea campaniei de irigaţii de la jumătatea lunii aprilie a acestui an. În cadrul acestei întâlniri s-au finalizat unele probleme privind încheierea contractelor de livrare a apei între Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi OUAI.

Luni, 28 Februarie 2011

Apicultorii trebuie să fie sprijiniţi să îşi exporte mierea premium, susţine apicultorul Aron Stoica

miere.jpg România are nevoie de legi care să aducă mierea premium românească pe piaţă, nu să o elimine, a declarat, duminică, renumitul apicultor Aron Stoica din Câmpeni (Alba) Potrivit acestuia, exportul de miere în Uniunea Europeană este extrem de dificil pentru apicultorii români, fiind îngreunat şi chiar imposibil din cauza birocraţiei locale excesive.
"În România, pentru a exporta o tonă de miere îţi trebuie o tonă de hârti, mii de ştampile, mii de formalităţi inutile. În Austria, mici producători de miere îşi procesează singuri mierea şi nu este nevoie de coloşi, precum în România", a declarat Aron Stoica. El a afirmat că mierea din Munţii Apuseni are o savoare aparte, diferită de mierea din Bărăgan. În Munţii Apuseni, mierea este bio prin natura lucrurilor, nefiind nici o zonă poluată.


Joi, 24 Februarie 2011

Sindicatele din agricultură îi cer preşedintelui Băsescu să revitalizeze comisia prezidenţială de profil

femieri_bidoane.jpgFederaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) şi Federaţia Agrostar îi solicită preşedintelui Traian Băsescu revitalizarea comisiei prezidenţiale de agricultură, în vederea întocmirii unei strategii pentru acest sector, informează un comunicat comun al celor două federaţii.
"Demersul vine ca urmare a faptului că până acum Ministerul Agriculturii s-a dovedit incapabil să pună la punct o strategie coerentă care să conducă la relansarea agriculturii româneşti", a spus Nicolae Ştefan, preşedintele Agrostar.

Luni, 14 Februarie 2011

S-au pus bazele Societăţii Agricultorilor şi Silvicultorilor din România

Deputatul UNPR Culiţă Tărâţă a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, înfiinţarea organizaţiei non-profit 'Societatea Agricultorilor şi Silvicultorilor din România', care are ca scop salvarea satului românesc.
"Începând de joi seara, continuând vineri şi sâmbătă, am avut, în staţiunea Durău, o primă întâlnire cu vârfurile Academiei Române şi Academiei de Ştiinţe Agricole din România, în care am pus bazele Societăţii Agricultorilor şi Silvicultorilor din România. Asociaţia îşi propune o întreprindă o activitate pe tot spectrul rural, nu numai agricol, ci şi social, economic. Va fi o activitate care să mobilizeze toţi factorii decizionali din mediul rural, şcoală, biserică şi admisnitraţie", a declarat deputatul Culiţă Tărâţă.

Vineri, 11 Februarie 2011

Federaţia AGROSTAR cere depolitizarea Camerelor Agricole

stefan-nicolae.jpgFederaţia AGROSTAR va sesiza Comisia Europeană cu privire la situaţia creată în cadrul Comisiei de Agricultura din Camera Deputaţilor, prin excluderea din rândul membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru înfiinţarea Camerelor Agricole a reprezentanţilor formelor asociative cu reprezentativitate recunoscută la nivel naţional, a declarat joi, Nicolae Ştefan, preşedinte al Federaţiei Agrostar, în cadrul unei conferinţe de presă.
Discuţiile pe Legea Camerelor Agricole au durat doi ani şi s-a ajuns la un acord între toate părţile implicate, însa Legea a fost aprobată şi promulgată într-o forma diferită de cea convenită cu partenerii sociali.


Luni, 07 Februarie 2011

Preşedintele Societăţii de Apiterapie doreşte o campanie naţională de promovare a produselor pe bază de miere

miere.jpg Societatea Română de Apiterapie intenţionează să deruleze o campanie naţională pentru promovarea produselor pe bază de miere, mai ales ca îndulcitor care ar putea înlocui zahărul. Preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, Ştefan Stângaciu, a declarat, vineri, la Cluj, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia desfăşurării Conferinţei Naţionale de Apiterapie, că ar trebui ca beneficiile mierii şi ale produselor apicole să fie mai bine cunoscute la nivelul românilor de rând şi că acest lucru s-ar putea realiza printr-o campanie de informare.<<<  Pagina 2 / 18  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter