Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 22 Noiembrie 2012

A fost constituită Asociaţia producătorilor de porumb din regiunea Sud

porumb_lan.jpgPrima organizaţie din ţară, prin intermediul căreia se doreşte promovarea şi majorarea randamentului la producţia de porumb şi sorg din România, a fost fondată, miercuri, la Slobozia. Un alt pilon major pentru care s-a decis constituirea acestei asociaţii este acela că, la ora actuală, România nu are niciun fel de cale legală de a ajunge la Bruxelles, prin organizaţia europeană a producătorilor agricoli Copa-Cogeca, pentru a-şi face cunoscută problematica din domeniu şi a fi sprijiniţi în acest sens.
Asociaţia producătorilor de porumb din regiunea Sud are sediul în comuna ialomiţeană Mihail Kogălniceanu, iar preşedinte al acesteia a fost ales, prin vot deschis, Arnaud Perrein, un investitor de origine franceză, stabilit în anul 1992 în judeţul Ialomiţa. Din Consiliul Director mai fac parte un vicepreşedinte - Adrian Mocanu din judeţul Prahova, un secretar - Ştefan Laurenţiu şi doi membrii - Sorin Dogaru şi Biţă Racman, mandatul acestora fiind de 4 ani.

Miercuri, 24 Octombrie 2012

România a cerut în consiliul AGRIFISH acordarea unor stimulente suplimentare pentru atragerea tinerilor în agricultură

România a cerut în cadrul consiliului AGRIFISH (reuniunea miniştrilor agriculturii şi pescuitului din UE) mărirea la 5% a procentului din plăţile directe utilizate pentru plăţile suplimentare către tinerii fermieri din pilonul I al Politicii Agricole Comune (PAC) şi creşterea până la 100 de hectare a suprafeţei agricole pentru care se acordă prime de instalare în agricultură în cadrul pilonului II, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Secretarul de stat Achim Irimescu precizează că două sunt aspectele importante privind plăţile suplimentare către tinerii fermieri discutate în cadrul propunerii de regulament privind plăţile directe, respectiv cele privitoare la procentul acestora şi la obligativitatea aplicării lui.

Luni, 02 Aprilie 2012

Filiala Agrostar face demersuri pentru eliminarea intermediarilor din comerţul cu legume

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a anunţat sâmbătă, în cadrul unui simpozion privind legumicultura, că organizaţia sindicală a început demersurile pentru eliminarea intermediarilor dintre producătorii agricoli şi comercianţi, prin încheierea unor contracte între producători şi marile lanţuri de magazine.
"În sectorul legumicol comercializarea produselor este defectuoasă şi dezavantajoasă pentru producător, este haotică. Suntem în proces de încheiere a unor acorduri şi contracte între producători şi un mare lanţ de magazine astfel încât să eliminăm samsarii. Acum analizăm situaţia, discutăm cu producătorii, facem calcule, pentru a vedea dacă putem încheia contracte cu magazine foarte mari, astfel încât legumicultorii să nu mai fie nevoiţi să vândă produsele în stradă şi la samsari, în mod dezavantajos, ci direct magazinelor mari, la preţuri avantajoase", a spus Păunel.


Luni, 20 Februarie 2012

La Suceava s-a înfiinţat Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Taurine

zootehnie.jpgConsiliul Judeţean Suceava a găzduit, sâmbătă, şedinţa de constituire a Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Taurine de Carne (ANCTC), la care a participat, pe lângă crescători de animale din toată ţara, fostul ministru al Agriculturii şi preşedinte în exerciţiu al CJ Suceava,Gheorghe Flutur.
Potrivit lui Flutur, Suceava a fost aleasă pentru acest eveniment având în vedere că a creat un precedent prin înfiinţarea Asociaţiei ''Produs în Bucovina'', dar şi a crescătorilor de ovine, dar şi pentru că judeţul este pe locul I în ţară la numărul de taurine. ''După înfiinţarea Asociaţiei Produs în Bucovina, astăzi e o iniţiativă cu caracter naţional, Asociaţia Crescătorilor de Taurine de Carne. Am fost din primul moment de acord să găzduiesc şi să particip la această iniţiativă, pentru că socotesc că Suceava şi zona Bucovinei sunt îndreptăţite să fie locul unde se înfiinţează această asociaţie, deţinând în momentul de faţă locul unu pe ţară la numărul de taurine de carne, aproape 170.000'', a spus Flutur.

Vineri, 03 Februarie 2012

Fermierii din LAPAR i-au adresat premierului nouă propuneri pentru dezvoltarea agriculturii

baciu_laurentiu.jpgLiga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), al cărui preşedinte este, în prezent, fermierul băcăuan Laurenţiu Baciu, a cerut, printr-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, ''alocarea în Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a cuantumului maxim al Plăţii Naţionale Directe Complementare pentru sectorul vegetal, cifrat la suma de 32,42 euro/ha".
Pe lângă această solicitare, ei au mai prezentat în document şi alte opt propuneri legate de depăşirea problemelor actuale din agricultura românească. Irigaţiile, apreciază fermierii în scrisoarea trimisă premierului, ''continua să rămână, deocamdată, un subiect fără soluţii explicite''.

Vineri, 16 Decembrie 2011

Preşedintele Agrostar susţine că bugetul Agriculturii pe 2012 va duce la falimentul sectorului

Niculae_stefan.jpgBugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2012 este prea mic şi va determina, potrivit preşedintelui Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae, falimentul fermierilor şi creşterea preţurilor produselor alimentare cu circa 30% pentru că producătorii interni nu vor mai avea fonduri pentru cultivarea terenurilor şi creşterea animalelor.
Preşedintele Agrostar a cerut joi, la Slatina, într-o conferinţă de presă, demisia sau demiterea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care în opinia sa nu a făcut demersuri pentru a obţine un buget mai mare pentru acest minister.


Marti, 13 Decembrie 2011

Agricultorii români primesc cea mai mică subvenţie din UE, afirmă preşedintele FNPAR

matei viorel.jpgProducătorii agricoli români primesc cea mai mică subvenţie pe hectar din Uniunea Europeană, a declarat, luni, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), în cadrul reuniunii fermierilor din Timiş, Serbia şi Republica Moldova, care a avut loc la Timişoara.
“Producătorii noştri au o subvenţie de doar 100 de euro pe hectar, în timp ce, spre exemplu, Grecia are 705 euro pe hectar. Cine crede că vom rezista încă doi ani cu 100 euro, se înşeală. Egalitate nu poate fi între fermierul francez sau cel german şi cel român, atâta timp cât este o discrepanţă de peste 200%. Este o singură soluţie: (...) să protestăm la Bruxelles. (...). Problema şi mai gravă este că avem multe programe şi proiecte eligibile, dar nu sunt finanţate”, a precizat Viorel Matei.

Miercuri, 07 Decembrie 2011

LAPAR solicită demiterea miniştrilor Agriculturii şi Finanţelor

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a transmis marţi un comunicat de presă, prin care informează că a solicitat demiterea miniştrilor Agriculturii şi Finanţelor, din cauza cuantumului mic al PNDC pentru anul 2012, de numai 37,22 euro/ha.
“I-am solicitat atât preşedintelui ţării, Traian Băsescu, cât şi premierului Emil Boc, acordarea în regim de urgenţă a unei întâlniri de lucru, în care să se analizeze înscrierea în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2012 a unui cuantum pentru plăţile naţionale directe complementare (PNDC) în sumă de 73,35 euro/ha”, a declarat Nicolae Sitaru, preşedintele LAPAR.

Marti, 22 Noiembrie 2011

Federaţia Agrostar vrea să-l dea în judecată pe ministrul Tabără şi susţine că protestele sale nu sunt politice

agrostar_protestatari.jpgFederaţia Agrostar respinge afirmaţiile ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit cărora protestele federaţiei ar avea o motivaţie politică, şi ia în calcul acţionarea acestuia în instanţă.
"Federaţia Agrostar a observat că întotdeauna când protestele au la bază revendicări justificate, singurul argument al domnului ministru Tabără, pentru că nu are soluţii, este că acţiunile au caracter politic", au declarat reprezentanţii federaţiei, care au adăugat că în cursul acestei săptămâni vor analiza stadiul acordării subvenţiilor în agricultură şi vor stabili următoarele acţiuni ale organizaţiei.


Vineri, 07 Octombrie 2011

Preşedintele Agrostar susţine că dezvoltarea agriculturii trebuie făcută cu structuri asociative

stefan-nicolae.jpgPreşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae, a declarat joi, la Slatina, la o conferinţă regională privind formarea întreprinzătorilor din mediul rural, că dezvoltarea agriculturii trebuie făcută prin structuri asociative care să acopere întregul lanţ de producţie, dar şi de distribuţie, astfel încât să fie eliminaţi intermediarii. Acesta a arătat că în agricultură este demonstrat deja că rezultatele bune au fost obţinute numai în structurile asociative.
Federaţia Agrostar a organizat joi, la Slatina, o conferinţă regională care a marcat finalizarea implementării proiectului "Dezvoltarea iniţiativelor antreprenoriale în mediul rural'', proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane.Pagina 1 / 18  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter