Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 15 Aprilie 2011

Tulcea: demersurile pentru realizarea unei Burse a peştelui continuă

peste.jpgDemersurile pentru realizarea Bursei de peşte la Tulcea continuă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură încercând să obţină din partea Comisiei Europene un acord pentru transferul unor sume din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit .
Preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Tarhon, a declarat, joi, că transferul sumelor de la o axă la alta a POP este necesar pentru asigurarea surselor de finanţare în vederea realizării atât a Bursei Peştelui, cât şi a punctelor de colectare a peştelui care se vor realiza în Deltă.

Luni, 04 Aprilie 2011

Ministrul Agriculturii anunţă reînfiinţarea abatoarelor mici

abator porci.jpgCadrul legislativ pentru înfiinţarea de abatoare mici există, misiunea Ministerului Agriculturii fiind aceea de a găsi formele de sprijin pentru ca acestea să se poată dezvolta, a declarat duminică ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la Târgul Mare de Primăvară de la Răcăşdia.
'Nu pot să neg că ar putea fi vorba şi de o protecţie a celor care deţin un anumit monopol în zona preparatelor de carne şi a abatorizării, dar şi de unele greşeli greşeli făcute în 2005, când au fost închise peste 2.500 de asemenea unităţi de procesare din domeniul cărnii sau a laptelui', a afirmat Valeriu Tabără.

Joi, 17 Martie 2011

Guvernul acordă sprijin pentru crescătorii de porci, păsări şi albine

porci.jpg Guvernul acordă sprijin financiar pentru crescătorii de porci şi păsări, precum şi pentru apicultori, prin trei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri. Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, crescătorii de procine şi păsări vor beneficia astfel de garanţii de stat, prin Fondul de garantare pentru mediul rural, la contractarea de credite bancare.
"Astăzi am aprobat măsuri prin care crescătorii să poată beneficia de credite garantate de către Fondul de garantare pentru mediul rural cu adeverinţe de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - n.r.) şi care pot beneficia de aceşti bani acum şi care sunt acoperite de la bugetul de stat în trimestrul IV al anului 2011', a explicat Tabără.


Miercuri, 16 Martie 2011

Silvicultorii au început împăduririle în judeţul Teleorman

paduri.jpgSilvicultorii din judeţul Teleorman au început campania de primăvară a împăduririlor, programul anual de regenerare vizând o suprafaţă totală de peste 200 de hectare. Şeful Direcţiei Silvice Teleorman, Ion Petre, a declarat marţi într-o conferinţă de presă, că la fundamentarea programului pe 2011 s-au avut în vedere regenerarea suprafeţelor de pe care s-a recoltat masă lemnoasă şi împădurirea unor terenuri achiziţionate prin vânzare-cumpărare de la proprietari de terenuri din mediul rural.

Miercuri, 02 Martie 2011

Consiliul Judeţean Olt a lansat proiectul bursei de cereale de la Corabia

cereale_saci.jpgConsiliul Judeţean Olt a lansat marţi, la Slatina, proiectul "bursă de cereale în oraşul Corabia", iar potrivit preşedintelui CJ Olt, Paul Stănescu, în această primăvară vor începe lucrările de execuţie pentru clădirea sediului administrativ al bursei, prima de acest gen din Oltenia.
Înfiinţarea bursei de cereale din Corabia este un proiect cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, valoarea investiţiei depăşind opt milioane de lei, sumă din care va fi ridicat sediul, un imobil cu mai multe etaje ce va avea o suprafaţă construită de peste 1.000 de metri pătraţi.

Luni, 28 Februarie 2011

Guvernul analizează o măsură de obligare a supermarketurilor să aloce până la 30% produselor româneşti

rafturi legume.jpgGuvernul analizează o propunere a patronatelor prin care s-ar impune supermarketurilor să aloce 20-30% din spaţiu produselor româneşti, a declarat, vineri, prim-ministrul Emil Boc. El a menţionat, însă, că măsura trebuie să ţină cont de prevederile europene în domeniu, pentru a putea fi adoptată.
"Am ţinut cont de câteva dintre propunerile pe care mediul de afaceri le-a avansat, propuneri care vor fi analizate de către structurile ministeriale. O propunere pe care o vom analiza inclusiv cu Consiliul Concurenţei, din perspectiva legislaţiei europene, este cea legată de propunerea ca în supermarketuri să existe un procent de 20-30% din spaţiu alocat pentru produsele autohtone. Propunerea mie mi se pare corectă, dar va trebui analizată din perspectiva legislaţiei europene. Cred că acest lucru este bine-venit, sub rezerva de a analiza legislaţia europeană în materie", a spus Boc.


Marti, 22 Februarie 2011

Agrostar a lansat un proiect pentru formare profesională de lungă durată în mediul rural

agrostar.jpgFederaţia naţională a sindicatelor din agricultură, alimentaţie, tutun, domenii şi servicii conexe Agrostar a inaugurat luni Centrul de resurse pentru dezvoltare rurală din Galaţi, în cadrul proiectului Dinamizare rurală prin angajare sustenabilă. Potrivit secretarului general Agrostar, Tudor Dorobanţu, proiectul este cofinanţat din Fondul social european prin Programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007 - 2013 "Investeşte în oameni".

Marti, 22 Februarie 2011

Agricultori români şi bulgari vor cultiva plante medicinale în cadrul unui proiect transfrontalier

Agricultorii din România şi din Bulgaria vor cultiva plante medicinale în judeţele Călăraşi (România) şi Silistra (Bulgaria), informează postul naţional de televiziune de la Sofia. Se aşteaptă ca în cadrul proiectului realizat prin programul operaţional de cooperare transfrontalieră România şi Bulgaria să fie angajaţi circa 50 de fermieri din România şi încă 30 din Bulgaria.

Joi, 17 Februarie 2011

Apicultorii din Vâlcea solicită reintroducerea subvenţiei pe familie de albine

apicultor.jpgAsociaţia Crescătorilor de Albine (ACA) din Vâlcea, cea mai mare din România, este nemulţumită de lipsa subvenţiilor pe familia de albine, a declarat directorul asociaţiei, Petre Moraru.
"Una dintre nemulţumirile noastre este această anulare a subvenţiei pe familie de albine care se oferea până în 2008. Deşi şi atunci era o condiţionare, ca 10 kg de miere să fie date unui procesator. Solicităm reintroducerea acestei subvenţii, alături de alte facilităţi cum ar fi obligarea primăriilor locale să nu mai pună taxe pe camioane şi pavilioanele apicole când se află în pastoral. Deşi există o lege în acest sens, foarte multe administraţii locale o ignoră pur şi simplu", a precizat Moraru.


Miercuri, 16 Februarie 2011

Comuna Saschiz, singura din judeţul Mureş care implementează proiectul CAESAR

saschiz.JPGComuna Saschiz este singura administraţie publică locală din judeţul Mureş care a început implementarea proiectului "CAESAR - Completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii", finanţat de Banca Mondială şi coordonat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Potrivit unui comunicat de presă remis marţi de Primăria Saschiz, prin acest proiect vor fi realizate lucrările de cadastru general, se va finaliza stabilirea dreptului de proprietate pentru fiecare locuitori, precum şi înregistrarea acestuia în cartea funciară.<<<  Pagina 2 / 21  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter