Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 15 Martie 2012

Consiliul Judeţean Vâlcea va dezvolta un proiect de înfiinţare a unor plantaţii experimentale de legume

legume.jpgConsiliul Judeţean Vâlcea va dezvolta în localităţile din sudul judeţului un proiect de înfiinţare a unor plantaţii experimentale de legume, a declarat, miercuri, preşedintele CJ Ion Câlea.
"După iniţiativa de anul trecut, când în urma consultării mai multor cercetători şi a altor specialişti, am trecut efectiv la punerea în operă a unui proiect care are ca obiectiv revigorarea pomiculturii în judeţul Vâlcea şi (...) am hotărât să înfiinţăm, în şase localităţi, plantaţii experimentale intensive de măr, în această primăvară am decis să pornim o altă ofensivă, de această dată pe frontul dezvoltării legumiculturii. Nu este vorba despre o acţiune întâmplătoare, ea derivă din starea dramatică în care a ajuns sectorul legumicol la nivel naţional", a precizat Câlea.

Vineri, 06 Ianuarie 2012

Peste 30 de proiecte depuse de tinerii fermieri buzoieni pe măsura 112

Peste 30 de tineri au depus proiecte la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Buzău pe măsura 112 privind ''Instalarea tinerilor fermieri''. ''Numărul redus de proiecte depuse la această sesiune se datorează şi schimbării unor documente şi condiţii necesare pentru ca acestea să fie declarate conforme'', a declarat vineri directorul Camerei Agricole a judeţului Buzău, Dumitru Socol.
La rândul său, directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Buzău, Nicuşor Zarzu, a spus că "noua campanie se va finaliza pe 13 ianuarie, fiind cea de-a şasea sesiune de depunere a cererilor de proiecte pentru măsura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013.

Joi, 22 Decembrie 2011

Daciana Sarbu si Viorica Dancila solicita Comisiei Europene sprijin financiar pentru producatorii de rosii din Romania

rosii.jpgDaciana Sarbu si Viorica Dancila, eurodeputate PSD, membre in Comisia de Agricultura a PE, solicita sprijinul Comisiei Europene pentru ca producatorii romani de rosii sa primeasca in continuare bani de la UE, in conditiile in care fondurile destinate acestora vor fi sistate la sfarsitul anului 2011, iar guvernul Romaniei nu a schitat niciun gest pentru ca ele sa fie mentinute.
Astfel, producatorii romani au putut beneficia de plati cuplate tranzitorii pentru rosiile destinate procesarii, insa acestea au fost prevazute sa se acorde numai pana la 31 decembrie 2011. Acordarea acestor plati expira peste 10 zile, iar Ministerul Agriculturii nu a initiat niciun demers pentru a cere prelungirea schemei de ajutor si in anul 2011.


Miercuri, 14 Decembrie 2011

Giurgiu: proiect european pentru folosirea eficientă a apei în agricultură

IRIGATII 1.JPGPeste 20 de specialişti agronomi şi manageri de ferme din cinci localităţi din judeţul Giurgiu au participat marţi la o întâlnire în cadrul proiectului European EU. Water, privind economisirea şi folosirea eficientă a apei în exploataţiile agricole în condiţiile secetei şi a reducerii rezervelor de apă, precum şi a calităţii acesteia în ultimii ani.
“Proiectul este finanţat de UE şi se desfăşoară în mai multe ţări, iar în România se desfăşoară în bazinul hidrografic Argeş-Vedea şi se adresează specialiştilor în agricultură şi fermierilor din Argeş, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi Călăraşi, judeţul Giurgiu fiind primul în cadrul acestui proiect unde am organizat întâlnirile cu specialişti”, a declarat marţi reprezentantul echipei de proiect, Carmen Necula.

Luni, 10 Octombrie 2011

Ministrul Laszlo Borbely propune posibilitatea folosirii a câte trei vouchere pentru achiziţionarea de tractoare prin “Programul Rabla”

tractor_remorca.jpgMinistrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat, vineri, la Târgu Mureş, că se intenţionează ca, de anul viitor, cei care doresc să achiziţioneze tractoare prin Programul Rabla să poată folosi câte trei vouchere, după modelul aceluiaşi program pentru maşini.
"Programul Rabla pentru tractoare, care îi interesează foarte mult pe agricultori, a pornit în 12 septembrie. Deocamdată trebuie să îl întrerupem la sfârşitul lunii noiembrie pentru că e vorba de bugetul pe anul acesta, dar din 15 ianuarie repornim programul. (...) Noi dorim anul viitor - trebuie să discut cu colegii - să introducem acea posibilitate cum e la Rabla pentru maşini, şi o spun în premieră, ca să cupleze trei vouchere. Dacă predă trei tractoare vechi sau cineva care predă un tractor vechi, dar nu are bani să cumpere unul nou, poate să le vândă la cineva care foloseşte două - trei vouchere şi atunci nu mai e 17.000 (de lei - n.r.), ci de trei ori 17.000 lei şi atunci e aproape preţul unui tractor mic - 65.000 lei", a explicat Laszlo Borbely.

Vineri, 23 Septembrie 2011

Apicultura şi aquacultura bio, promovate printr-un proiect transfrontalier cu Ungaria

plante modificate.jpgApicultura şi aquacultura ecologice au fost promovate în cadrul unui seminar care a avut loc vineri, la Sânnicolau Mare, şi care face parte din proiectul transfrontalier româno-ungar intitulat “Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obţinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură”.
Dezbaterile au fost axate pe culturile din zonele de frontieră riverane, subliniindu-se faptul că agricultura bio reprezintă o necesitate a pieţei.


Luni, 01 August 2011

145 de fermieri vrânceni au depus proiecte pentru Măsura 112

Fermierii vrânceni au depus 145 de proiecte pentru obţinerea fondurilor europene acordate prin Măsura 112 "Instalarea tinerilor fermieri". Toate proiectele au fost depuse în sesiunea deschisă în perioada 1 - 29 iulie. Suma maximă pe care o pot primi tinerii fermieri este 25.000 euro.
Conducerea Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a comunicat că în această perioadă se lucrează la conformitatea proiectelor. Potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, până la începutul acestei săptămâni au fost depuse în total 1.166 de proiecte în vederea obţinerii finanţării nerambursabile prin fondurile alocate Măsurii 112. Valoarea acestor proiecte se ridică la aproximativ 25 de milioane de euro.

Vineri, 17 Iunie 2011

Fabrică de autovehicule multifuncţionale pentru agricultură, la Gura Humorului

masina agricola.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat presei, joi, că la Gura Humorului ar putea fi deschisă o fabrică de autovehicule multifuncţionale pentru agricultură, precizând că discuţii în acest sens s-au purtat cu o zi în urmă între primarul Marius Ursaciuc şi reprezentanţii firmei româneşti care intenţionează să deruleze această investiţie.

Potrivit lui Flutur, intenţia investitorilor este de a deschide o fabrică în care vor fi produse autoutilitare ce vor putea fi folosite de fermierii din zonele cu terenuri accidentate, un prototip fiind deja omologat.

Joi, 26 Mai 2011

Investitorii italieni sunt interesaţi de construirea unei fabrici de ulei de rapiţă în judeţul Giurgiu

rapita.jpgMai mulţi investitori italieni sunt interesaţi de construirea, în judeţul Giurgiu, a unei fabrici de ulei de rapiţă. Ei au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Giurgiu şi o parte dintre agricultorii din judeţ interesaţi de cultivarea rapiţei pentru a le prezenta oportunitatea de afaceri.
"Am avut astăzi o primă întâlnire cu parteneri italieni foarte interesaţi să construiască în comuna Gostinu, pe malul Dunării, o fabrică de ulei de rapiţă, pentru că cererea pentru un asemenea produs este foarte mare în primul rând în Italia, dar nu numai. Pentru buna funcţionare a acestei instalaţii de capacitate mare este nevoie ca anual să aibă seminţe de rapiţă de pe aproximativ 70.000 de hectare cultivate", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.


Luni, 23 Mai 2011

Investiţie austriacă de 8 milioane de euro în turismul viticol şi industria vinului din Buzău

butoaie.jpgAmbasadorul Austriei în România, dr. Michael Schwarzinger, şi prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, au tăiat, vineri, în localitatea buzoiană Finţeşti, panglica inaugurală a cramei Lacerta Winery, investiţie austriacă în valoare de 8 milioane de euro.
"Investiţiile austriece în România se ridică la 6 miliarde de euro. Austria priveşte în continuare România cu foarte mare interes, iar această investiţie relativ mică are valoare de simbol, căci tehnologia vinului ridică zona şi poate impulsiona şi mai mult turismul din Austria şi nu numai", a declarat ambasadorul Austriei în România.Pagina 1 / 21  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter