Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 13 Mai 2011

INCONT.RO: “Cum a ajuns mierea noastra sa indulceasca mesele strainilor”

Mierea romaneasca este buna si putina, insa indulceste mai mult mesele strainilor, chiar datele oficiale arata ca am exportat mai mult de jumatate din productia interna. In schimb, am preferat sa importam miere mai ieftina din Cehia sau din China. Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2010 am produs 20.295 de tone de miere, mai putin insa decat in anul anterior (21.500 tone).

Miercuri, 20 Aprilie 2011

Apele minerale din judeţul Suceava sunt valorificate doar în procent de 9%

apa minerala.jpgGradul de valorificare a apelor minerale din judeţul Suceava este de doar 9%, se arată într-un raport prezentat, marţi, de Compartimentul de inspecţie teritorială Câmpulung Moldovenesc, din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în şedinţa Colegiului Prefectural.
Potrivit raportului, în judeţ există un mare număr de surse de ape minerale carbogazoase şi necarbogazoase (apă plată), iar gradul real de valorificare a acestora este de aproximativ 9%. Astfel, la Poiana Negri, rezervele calculate sunt de 345,6 mc/zi, cu o capacitate îmbuteliabilă anuală de 126.144 mc, la 252 zile lucrătoare acesta fiind de 87 milioane litri, iar gradul de valorificare realizat în 2008 este de aproximativ 45%, în timp ce apa Poiana Vinului are rezerve calculate de 285,2 mc/zi, iar la 252 de zile lucrătoare capacitatea îmbuteliabilă este de 71,87 milioane litri, gradul de valorificare realizat în 2008 fiind de 80%.

Marti, 12 Aprilie 2011

Cartofii, conservele, fructele şi zahărul s-au scumpit cel mai mult în primul trimestru

cartofi_sac.jpgCartofii, conservele, fructele şi zahărul s-au scumpit cel mai mult în primul trimestru din 2011 comparativ cu sfârşitul anului trecut, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile produselor alimentare au crescut în medie cu 2,16% faţă de decembrie 2010. Cartofii s-au scumpit cu 24,70%, conservele de legume - cu 19,20%, fructele proaspete - 12,56%, zahărul - 11,98%, conservele de fructe - 7,76%, mălaiul - 6,28%, uleiul - 5,24%, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 7,75%.


Marti, 12 Aprilie 2011

ROMANIA LIBERA: “De ce au crescut exporturile agroalimentare cu 40%”

Cererea mare de cereale pe pieţele externe şi majorarea preţului grâului i-au determinat pe agricultorii români să vândă la export o mare parte din producţie, mai ales că pe piaţa internă consumul s-a redus. Exporturile româneşti de produse agroalimentare au crescut anul trecut cu peste 40% faţă de 2009. Însă aproape trei sferturi din exporturi au constituit marfă brută (produse neprocesate). În topul exporturilor s-au aflat produse precum porumb, tutun, grâu, dar şi seminţe de floarea-soarelui şi cânepă. Însă, în totalul exporturilor realizate anul trecut, ponderea produselor agroalimentare este de doar 6,3 %.

Luni, 11 Aprilie 2011

Magiunul de prune Topoloveni - primul produs românesc în topul calităţii europene

magiun topoloveni.jpg''Magiunul de prune Topoloveni'' se alătură, începând de vineri, celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
"România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.

Luni, 11 Aprilie 2011

Românii consumă 500 de grame de miere într-un an, ocidentalii de cinci ori mai mult

miere.jpgConsumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu.
Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.


Miercuri, 30 Martie 2011

EVENIMENTUL ZILEI: “Ce nu se vede şi nu miroase în apa minerală”

Mai toate apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) conţin nitraţi şi nitriţi, susţin specialiştii. Şi, potrivit acestora, aceşti compuşi chimici toxici nu se regăsesc doar în apă, ci şi într- o serie de alimente. Acesta este şi motivul pentru care marile companii producătoare de apă ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor can titatea de nitriţi şi nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă. "De exemplu, rădăcinoasele şi frunzele conţin o cantitate mare de nitraţi. Iar aceste produse nu sunt, de regulă, etichetate. Şi dacă nici pe eticheta apelor nu se specifică câţi nitraţi şi nitriţi conţin, nu putem calcula cantitatea totală de substanţe toxice pe care o introducem în organism", a explicat specialistul în alimentaţie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Luni, 28 Martie 2011

GANDUL: “Harta preţurilor la alimente”

Cele mai mici preţuri la mâncare se găsesc în pieţele din judeţele Argeş, Alba, Bacău, Covasna, Ialomiţa, în timp ce locuitorii din Bucureşti, Bihor, Vaslui şi Hunedoara cheltuie pentru aceleaşi produse de până la două ori mai mult. Statisticile Ministerului Agriculturii privind preţurile principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri arată că cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi în Covasna (1,8-3 lei pe kg) şi Bucureşti (2,5-3 lei pe kg), în timp ce cei mai scumpi se găsesc pe tarabele din Bihor, unde un kilogram costă 3,5 lei.

Vineri, 25 Martie 2011

Importurile de produse agroalimentare în 2010 au crescut cu 2%

alimente.jpgImporturile de produse agroalimentare au crescut cu numai 2% în cursul anului 2010, în timp ce exporturile de astfel de produse româneşti au crescut cu 40,7%, a declarat miercuri seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
"Se fac tot felul de speculaţii cu privire la aceste importuri, că ar fi de 90% şi aşa mai departe. (...) Nu mai există decât produse minore care sunt cu procente de peste 50%", a spus ministrul Tabără, adăugând că la carnea de vită consumul intern s-a asigurat din importuri în proporţie de 9%, la carnea de porc 35%, la carnea de pasăre 23%, iar la carnea de ovine 1,24%. În ceea ce priveşte importul de legume, acesta se situează la aproximativ 40% din consumul intern. El a precizat că Ministerul Agriculturii lucrează în continuare la strategia în domeniu care va fi prezentată peste circa 10 zile, obiectivul acesteia fiind ca România să devină o ţară net exportatoare de produse alimentare.


Vineri, 11 Martie 2011

Cartofii, conservele de legume, fructele, zahărul, făina şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în februarie

piata_legume.jpgCartofii, conservele de legume, fructele, făina, pâinea, uleiul comestibil şi laptele de vacă s-au scumpit cel mai mult în februarie comparativ cu luna ianuarie, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile produselor alimentare au crescut în medie, în februarie, cu 0,77% faţă de ianuarie 2011. Cartofii s-au scumpit cu 10,34%, conservele de legume - cu 7,98%, fructele proaspete - 4,07%, zahărul cu 3,52 %, uleiul comestibil - 2,67%, făina - 2,01% şi laptele de vacă cu 2,39%.<<<  Pagina 2 / 28  >>>