Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 13 Mai 2011

INCONT.RO: “Cum a ajuns mierea noastra sa indulceasca mesele strainilor”

Mierea romaneasca este buna si putina, insa indulceste mai mult mesele strainilor, chiar datele oficiale arata ca am exportat mai mult de jumatate din productia interna. In schimb, am preferat sa importam miere mai ieftina din Cehia sau din China. Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2010 am produs 20.295 de tone de miere, mai putin insa decat in anul anterior (21.500 tone).

Miercuri, 20 Aprilie 2011

Apele minerale din judeţul Suceava sunt valorificate doar în procent de 9%

apa minerala.jpgGradul de valorificare a apelor minerale din judeţul Suceava este de doar 9%, se arată într-un raport prezentat, marţi, de Compartimentul de inspecţie teritorială Câmpulung Moldovenesc, din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în şedinţa Colegiului Prefectural.
Potrivit raportului, în judeţ există un mare număr de surse de ape minerale carbogazoase şi necarbogazoase (apă plată), iar gradul real de valorificare a acestora este de aproximativ 9%. Astfel, la Poiana Negri, rezervele calculate sunt de 345,6 mc/zi, cu o capacitate îmbuteliabilă anuală de 126.144 mc, la 252 zile lucrătoare acesta fiind de 87 milioane litri, iar gradul de valorificare realizat în 2008 este de aproximativ 45%, în timp ce apa Poiana Vinului are rezerve calculate de 285,2 mc/zi, iar la 252 de zile lucrătoare capacitatea îmbuteliabilă este de 71,87 milioane litri, gradul de valorificare realizat în 2008 fiind de 80%.

Marti, 12 Aprilie 2011

Cartofii, conservele, fructele şi zahărul s-au scumpit cel mai mult în primul trimestru

cartofi_sac.jpgCartofii, conservele, fructele şi zahărul s-au scumpit cel mai mult în primul trimestru din 2011 comparativ cu sfârşitul anului trecut, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile produselor alimentare au crescut în medie cu 2,16% faţă de decembrie 2010. Cartofii s-au scumpit cu 24,70%, conservele de legume - cu 19,20%, fructele proaspete - 12,56%, zahărul - 11,98%, conservele de fructe - 7,76%, mălaiul - 6,28%, uleiul - 5,24%, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 7,75%.


Marti, 12 Aprilie 2011

ROMANIA LIBERA: “De ce au crescut exporturile agroalimentare cu 40%”

Cererea mare de cereale pe pieţele externe şi majorarea preţului grâului i-au determinat pe agricultorii români să vândă la export o mare parte din producţie, mai ales că pe piaţa internă consumul s-a redus. Exporturile româneşti de produse agroalimentare au crescut anul trecut cu peste 40% faţă de 2009. Însă aproape trei sferturi din exporturi au constituit marfă brută (produse neprocesate). În topul exporturilor s-au aflat produse precum porumb, tutun, grâu, dar şi seminţe de floarea-soarelui şi cânepă. Însă, în totalul exporturilor realizate anul trecut, ponderea produselor agroalimentare este de doar 6,3 %.

Luni, 11 Aprilie 2011

Magiunul de prune Topoloveni - primul produs românesc în topul calităţii europene

magiun topoloveni.jpg''Magiunul de prune Topoloveni'' se alătură, începând de vineri, celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
"România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.

Luni, 11 Aprilie 2011

Românii consumă 500 de grame de miere într-un an, ocidentalii de cinci ori mai mult

miere.jpgConsumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu.
Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.


Miercuri, 30 Martie 2011

EVENIMENTUL ZILEI: “Ce nu se vede şi nu miroase în apa minerală”

Mai toate apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) conţin nitraţi şi nitriţi, susţin specialiştii. Şi, potrivit acestora, aceşti compuşi chimici toxici nu se regăsesc doar în apă, ci şi într- o serie de alimente. Acesta este şi motivul pentru care marile companii producătoare de apă ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor can titatea de nitriţi şi nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă. "De exemplu, rădăcinoasele şi frunzele conţin o cantitate mare de nitraţi. Iar aceste produse nu sunt, de regulă, etichetate. Şi dacă nici pe eticheta apelor nu se specifică câţi nitraţi şi nitriţi conţin, nu putem calcula cantitatea totală de substanţe toxice pe care o introducem în organism", a explicat specialistul în alimentaţie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Luni, 28 Martie 2011

GANDUL: “Harta preţurilor la alimente”

Cele mai mici preţuri la mâncare se găsesc în pieţele din judeţele Argeş, Alba, Bacău, Covasna, Ialomiţa, în timp ce locuitorii din Bucureşti, Bihor, Vaslui şi Hunedoara cheltuie pentru aceleaşi produse de până la două ori mai mult. Statisticile Ministerului Agriculturii privind preţurile principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri arată că cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi în Covasna (1,8-3 lei pe kg) şi Bucureşti (2,5-3 lei pe kg), în timp ce cei mai scumpi se găsesc pe tarabele din Bihor, unde un kilogram costă 3,5 lei.

Vineri, 25 Martie 2011

Importurile de produse agroalimentare în 2010 au crescut cu 2%

alimente.jpgImporturile de produse agroalimentare au crescut cu numai 2% în cursul anului 2010, în timp ce exporturile de astfel de produse româneşti au crescut cu 40,7%, a declarat miercuri seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
"Se fac tot felul de speculaţii cu privire la aceste importuri, că ar fi de 90% şi aşa mai departe. (...) Nu mai există decât produse minore care sunt cu procente de peste 50%", a spus ministrul Tabără, adăugând că la carnea de vită consumul intern s-a asigurat din importuri în proporţie de 9%, la carnea de porc 35%, la carnea de pasăre 23%, iar la carnea de ovine 1,24%. În ceea ce priveşte importul de legume, acesta se situează la aproximativ 40% din consumul intern. El a precizat că Ministerul Agriculturii lucrează în continuare la strategia în domeniu care va fi prezentată peste circa 10 zile, obiectivul acesteia fiind ca România să devină o ţară net exportatoare de produse alimentare.


Vineri, 11 Martie 2011

Cartofii, conservele de legume, fructele, zahărul, făina şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în februarie

piata_legume.jpgCartofii, conservele de legume, fructele, făina, pâinea, uleiul comestibil şi laptele de vacă s-au scumpit cel mai mult în februarie comparativ cu luna ianuarie, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile produselor alimentare au crescut în medie, în februarie, cu 0,77% faţă de ianuarie 2011. Cartofii s-au scumpit cu 10,34%, conservele de legume - cu 7,98%, fructele proaspete - 4,07%, zahărul cu 3,52 %, uleiul comestibil - 2,67%, făina - 2,01% şi laptele de vacă cu 2,39%.<<<  Pagina 2 / 28  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter