Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 26 Noiembrie 2012

"Apicultura încotro?" - dezbatere a apicultorilor din vestul ţării

apicultor1.jpgModificarea legii apiculturii, lipsa subvenţiilor sau Programul Naţional Apicol au fost principalele teme dezbătute de cei aproximativ 150 de apicultori din Caraş-Severin, dar şi din judeţele vecine, care au participat, la acest sfârşit de săptămână, la Conferinţa anuală a apicultorilor, ajunsă la cea de-a VI-a ediţie.
Crescătorii de albine au avut posibilitatea să-şi expună, în staţiunea Băile Herculane, problemele cu care se confruntă în desfăşurarea activităţii, urmând ca acestea să fie transmise la Ministerul Agriculturii.
''Apicultura încotro?'' a fost întrebarea la care au încercat să dea un răspuns participanţii la Conferinţa Naţională a Apicultorilor, în contextul elaborării unei noi Legi a Apiculturii. Noul text legislativ va fi discutat la Ministerul Agriculturii iar la dezbateri şi-a anunţat participarea şi o delegaţie din Caraş-Severin, care va prezenta situaţia apicultorilor din judeţ, în urma concluziilor trase la finalul conferinţei, în încercarea de a găsi soluţii pentru susţinerea acestei activităţii.

Marti, 24 Aprilie 2012

România exportă 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic

miere.jpgRomânia exportă 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, principalele pieţe fiind Germania şi ţările nordice, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega.
"Din păcate 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, circa 3.650 de tone în 2010, a plecat către export în vrac, în special în Germania şi ţările nordice, pieţe unde se înregistrează cel mai mare consum de miere", a spus Daniela Rebega.

Miercuri, 07 Martie 2012

Preţul familiilor de albine va creşte substanţial, avertizează apicultorii

apicultor1.jpgApicultorii harghiteni avertizează că preţul familiilor de albine va creşte substanţial în această primăvară, atât din cauza unor boli, care vor duce la scăderea numărului acestora, cât şi a cererii mari de pe piaţă.
Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat, marţi, că în această perioadă în care au grijă de puiet albinele consumă o cantitate mare de miere culeasă anul trecut în luna septembrie. Această miere, numită şi "miere de mană" este bună pentru consumul uman dar nu este tolerată prea bine de albine, care se îmbolnăvesc după se hrănesc cu ea.


Marti, 06 Martie 2012

Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica

apicultor.jpgMierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării.

Miercuri, 29 Februarie 2012

Frigul pune în pericol afacerile apicultorilor din Covasna

apicultor1.jpgIarna lungă şi grea pune în pericol afacerile apicultorilor din judeţul Covasna, care riscă să piardă aproape 40% din efectivele de albine.

Preşedintele Asociaţiei judeţene a crescătorilor de albine, Kovacs Jozsef, a declarat, marţi, că din cauza vremii extrem de friguroase din această iarnă, a viscolului şi a ninsorilor abundente albinele nu au putut ieşi din stupi pentru ''zborurile de curăţare'', prin urmare există un risc ridicat de a se îmbolnăvi de nosemoză, o boală parazitară denumită şi ''boala mizeriei'', care nu poate fi combătută eficient cu medicamentele autorizate în România.

Joi, 15 Decembrie 2011

România nu va mai putea comercializa ouăle marcate cu cifra trei, de la 1 ianuarie 2012

oua.jpgRomânia şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra trei, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş.
"CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată oăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românescă să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012", a precizat Roatiş.


Luni, 11 Iulie 2011

Exporturile de miere, în scădere cu 25% în primul trimestru

miere.jpgRomânia a exportat în primul trimestru din acest an o cantitate de 1.267 tone de miere naturală, în scădere cu aproape 25% faţă de perioada similară din 2010, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind comerţul cu produse agroalimentare.
Încasările din exporturile de miere naturală au totalizat, în primele trei luni, 4,013 milioane euro, cu peste 500.000 de euro mai puţin faţă de cele 4,572 milioane euro din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Marti, 24 Mai 2011

DAILY BUSINESS: “Alimentele se scumpesc, baietii destepti profita”

Preturile la alimente vor creste puternic in urmatoarele luni, statul nu face nimic pentru a proteja productia interna. Astfel, suntem dependenti de importuri, iar "baietii destepti" profita, fortand majorarea preturilor, afirma, pentru DailyBusiness, Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR). "Nu ne arde de bancuri", spune reprezentantul agriculturilor. "Cand am lansat, in weekend, acel apel privind posibila crestere a preturilor la produsele agro-alimentare in aceasta vara, nu am facut-o nicidecum in scop speculativ, pentru a ne creste noua incasarile ", afirma Viorel Matei.

Miercuri, 18 Mai 2011

Hunedoara: producţia de miere din rapiţă a scăzut la jumătate faţă de anul trecut

miere.jpgTimpul friguros şi culturile relativ slabe au avut efecte asupra producţiei de miere din florile de rapiţă, ea fiind la jumătate din cantitatea realizată anul trecut.
"Producţia de miere de rapiţă a scăzut cu 50 la sută pentru că rapiţa a înflorit târziu, iar culturile au fost mai slabe ca în alţi ani. Primul cules la rapiţă a fost mai slab, mai ales în sudul ţării. În Banat, culturile de rapiţă au fost mult mai bune, dar puţini apicultori au fost în acea zonă", a declarat, marţi, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara, Iosif Korb.


Luni, 16 Mai 2011

AGRO BUSINESS: “Creşte exportul de produse agroalimentare”

Exporturile româneşti de produse agroalimentare au crescut anul trecut cu 40%, la 3,06 mld. euro, faţă de 2,18 mld. euro în 2009, în timp ce importurile au crescut cu 2%, de la 3,71 mld. euro la 3,78 mld. euro, potrivit datelor furnizate de MADR. Astfel, România a exportat anul trecut produse agroalimentare în valoare de circa 2,24 miliarde euro în ţările din Uniunea Europeană, faţă de 1,68 miliarde euro în 2009. În ceea ce priveşte exporturile extracomunitare, acestea s-au cifrat la 823,2 milioane euro, faţă de 499,9 milioane euro în 2009.Pagina 1 / 28  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter