Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 19 Martie 2012

Pagube produse de ninsori în 17 bazine legumicole din judeţul Buzău

sera.jpgDin cauza ninsorilor abundente din această iarnă, Legumicultorii din 17 bazine legumicole ale judeţului Buzău au înregistrat pagube pe 174.000 de metri pătraţi de solarii şi pe 11.790 de metri pătraţi de sere. Potrivit evaluărilor făcute de reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău, la o primă centralizare a daunelor produse de căderile masive de zăpadă în principalele bazine legumicole din judeţ au fost înregistrate pagube pe 174.000 de metri pătraţi de solarii şi pe 11.790 de metri pătraţi de sere.
"Pentru refacerea solariilor distruse de zăpadă din cele 17 comune unde au fost făcute evaluări ar fi nevoie de circa 350.000 de metri pătraţi de folie, cele mai mari pagube au fost înregistrate în Glodeanu Sărat, comună cunoscută pentru tradiţiile în activitatea de producere a legumelor", a declarat vineri şeful Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Miercuri, 14 Martie 2012

Se acordă prijin financiar pentru procesarea tomatelor

rosii.jpgGuvernul a stabilit, printr-o hotărâre adoptată marţi, plăţile tranzitorii pentru tomatele destinate procesării, care se acordă persoanelor fizice sau juridice ce livrează pentru procesare, conform contractului de livrare, cel puţin echivalentul a 8.000 kg tomate la hectar.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru anul 2011, conform cererilor unice de plată pe suprafaţă, sunt înregistraţi 196 de beneficiari pentru o suprafaţă eligibilă la plată de 1.174 hectare, se arată într-un comunicat transmis de Executiv.

Marti, 13 Martie 2012

În Olt, solariile şi livezile a fost afectate de vremea geroasă din februarie

livada1.jpgSpecialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt au constatat, în urma evaluării pagubelor produse culturilor agricole de căderile de zăpadă şi ger, că aproape 1,5 hectare de sere şi solarii au fost distruse.
Directorul DADR Olt, Dan Bărăgan, a declarat că fermierii au raportat ca fiind afectate şi livezile de cais şi piersic precum şi viţa de vie. Potrivit lui Bărăgan în judeţ sunt solarii în care se cultivă legume pe o suprafaţă de 600 de hectare şi din cauza vântului şi căderilor masive de zăpadă de la începutul lunii februarie s-au prăbuşit solariile înfiinţate pe o suprafaţă de 1,5 hectare. În acestea erau cultivate legume de primăvară, precum ceapă, usturoi, salată, ridichi.


Vineri, 09 Martie 2012

Producătorii de cartofi din Harghita sunt foarte îngrijoraţi că vor rămâne cu recolta nevândută

cartofi.jpgCâteva mii de tone de cartofi se află încă în depozitele harghitenilor, producătorii din judeţ fiind foarte îngrijoraţi că vor rămâne cu recolta nevândută şi vor fi nevoiţi să o arunce la gunoi.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat, joi, că s-a vândut până în prezent aproximativ 60 la sută din recolta anului trecut, ceea ce înseamnă că în depozite se mai află circa 35.000 de tone, producătorii întâmpinând dificultăţi foarte mari în a comercializa cartofii.

Joi, 08 Martie 2012

Pagube de peste un milion de lei cauzate de viscol şi zăpadă, înregistrate de legumicultorii gălăţeni

legume_piata.jpgComisia de evaluare a pagubelor înregistrate la solariile din comuna gălăţeană Matca în urma căderilor masive de zăpadă a constatat, până în prezent, pagube de peste 1,2 milioane de lei, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Profira Onode.
Potrivit acesteia, comisia, instituită în urma unui ordin al ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, a verificat în prima săptămână de evaluări 341 dintre declaraţiile date de legumicultori, corespunzătoare unei suprafeţe de 60,46 hectare de solarii, dar lista rămâne în continuare deschisă.

Joi, 08 Martie 2012

În Vrancea, peste 60% dintre solarii au fost distruse în februarie

sere.jpgPeste 60% din suprafaţa solariilor din Vrancea au fost afectate de fenomenele meteo extreme din luna februarie, susţin specialiştii Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală. Aceştia au inventariat în ultimele zile pagubele suferite de producătorii de legume din Vrancea. Situaţia a fost transmisă, miercuri, la Ministerul Agriculturii pentru a se găsi o soluţie de a-i despăgubi pe legumicultori.
Purtătorul de cuvânt al DADR Vrancea, Mariana Botea, a declarat miercuri că au fost afectaţi peste 44.000 de metri pătraţi de solarii din suprafaţa totală de 67.000 de metri pătraţi care a fost verificată de echipele de inspectori ai instituţiei. Este vorba atât de solarii în care se aflau culturi de legume, cât şi spaţii unde urmau să fie plasate răsadurile de legume.


Marti, 06 Martie 2012

Cantităţi mari de cartofi autohtoni încep să se deterioreze în depozite

cartofi_sac.jpgCantităţi mari de cartofi autohtoni din recolta anului trecut încep să se deterioreze în depozite şi vor fi aruncate din cauza importurilor masive care continuă să intre pe piaţa românească, a declarat luni preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR), Ioan Benea.
"În depozitele din întreaga ţară se află în prezent peste un milion de tone de cartofi care treptat încep să se deterioreze pentru că deja suntem în luna martie. Asta din cauza cantităţilor foarte mari de cartofi care continuă să intre pe piaţa românească ,iar ai noştri, mai buni din punct de vedere calitativ stau în depozite. Cantităţile pe care mai reuşim să le vindem la unele supermarketuri sau angrosişti se dau aproape degeaba, cu 30-40 de bani kg, iar fermierii le-au produs cu 50 de bani".

Luni, 05 Martie 2012

Dâmboviţa: sere şi culturi distruse, în urma gerului şi ninsorilor

sera.jpgLegumicultura a fost cea mai afectată de ninsorile şi gerul din primele luni ale acestui an, în judeţul Dâmboviţa peste 20.000 de metri pătraţi de sere fiind distruse, susţin reprezentanţii Direcţiei Agricole Dâmboviţa. Pagube au fost înregistrate şi în industria cărnii de pasăre, după ce o hală s-a prăbuşit din cauza zăpezii de pe acoperiş.
''La nivelul judeţului nostru, pagubele s-au ridicat undeva la 23.600 metri pătraţi de sere distruse în care se găseau culturi de spanac, salată, ceapă verde, precum şi plante ornamentale. De asemenea, prin prăbuşirea unei hale de 700 metri pătraţi, au murit peste 4.480 de păsări în greutate de 2.254 kilograme. Până la această dată, din monitorizările noastre, acestea sunt pagubele mai mari produse de căderile masive de zăpadă'', a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Dâmboviţa, Elena Alecu.

Vineri, 02 Martie 2012

Preţurile legumelor timpurii din sere s-ar putea dubla

legume2.jpgPreţurile legumelor timpurii din sere s-ar putea dubla în această perioadă din cauza pierderilor înregistrate de producători, a declarat, joi, directorul general al serelor Leoser, Cristian Rusu.
"În urma pierderilor noastre vor suferi consumatorii pentru că avem deja, în prezent, o întârziere de o lună în ceea ce priveşte apariţia pe piaţă a producţiilor de legume din sere şi aşa deficitară. Cred că scumpirea legumelor va fi de 100% începând de acum. Noi vom avea în continuare o concurenţă neloială pentru că importatorii vor aduce produse din afară şi vor alinia şi preţurile în funcţie de pierderile suferite de producătorii români", a spus Rusu.


Vineri, 06 Ianuarie 2012

Sprijin financiar de740 de euro/hectar pentru tomatele destinate procesării

rosii.jpgLegumicultorii vor primi în 2012 din bugetul naţional circa 740 de euro/hectar pentru tomatele destinate procesării, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere internă la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de plăţi tranzitorii pentru tomatele destinate procesării sunt de 869.000 euro şi se asigură din bugetul MADR pe anul 2012, ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă.Pagina 1 / 13  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter