Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 20 Septembrie 2010

Fabricile Mopan din judeţul Suceava nu cresc preţul pâinii

paine.jpgFabricile de morărit şi panificaţie Mopan Suceava nu vor scumpi preţul pâinii în următoarele patru luni. Potrivit preşedintelui grupului de firme Racova, ce patronează Mopan, Adrian Porumboiu, prezent vineri la Suceava, după cele patru luni preţul pâinii şi al produselor de panificaţie Mopan ar putea creşte doar dacă în acest interval vor fi majorate tarifele la utilităţi.
Porumboiu a dat asigurări că pâinea Mopan este sută la sută naturală şi a precizat că pentru firma suceveană a achiziţionat, deja, de la unităţi aflate în proprietatea sa, 50.000 de tone de grâu, cantitate suficientă pentru asigurarea pâinii pentru un an.

Joi, 09 Septembrie 2010

Preţul pâinii a crescut cu 15 procente

paine 1.jpg Preţul pâinii şi al produselor de panificaţie a fost majorat, în judeţul Neamţ, cu 15 la sută. Acest fapt a dus la o scumpire a franzelei de 450 de grame la 1,2 lei, ceea ce înseamnă o creştere a preţului cu circa 20 de bani. Majorarea, care a intrat deja în vigoare, este pusă de producători pe seama întreruperii exporturilor de grâu de către ţări precum Rusia şi Ucraina, dar şi din cauza calităţii slabe a recoltei autohtone de grâu.

Marti, 17 August 2010

Ion Chiriac: “O creştere a preţului pâinii nu se justifică”

paine.jpgIoan Chiriac, directorul general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bacău, a declarat că "o creştere a preţului pâinii nu se justifică". El contrazice, astfel, afirmaţiile făcute de reprezentaţii patronatelor din panificaţie şi ai Federaţiei Agrostar, conform cărora majorarea TVA cu cinci procente, respectiv faptul că a plouat mult determinând o producţie de grâu mai mică în condiţiile unei cereri mari vor duce la creşterii de preţuri la produsele de panificaţie în această toamnă.


Marti, 17 August 2010

MEDIAFAX: “Pâinea se va scumpi cu 15%, după ce preţul făinii a urcat cu 40% în doar o săptămână”

Producătorii de grâu au dublat preţurile în acest an, situaţie care a creat un blocaj pe piaţă şi a scumpit făina cu 40% în ultima săptămână, astfel că pâinea va costa cu aproximativ 15% mai mult până la finele lui august, a declarat Aurel Popescu, preşedinte Rompan. "Preţul făinii a crescut în ultima săptămână cu circa 40%, de la 750 de lei pe tonă la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de pâine sunt necesare 750 de grame de făină şi, pe măsură făina scumpă va ajunge în brutării, preţul pâinii va creşte. Părerea mea este că majorarea va avea loc în valuri, iar până la sfârşitul lunii august pâinea se va scumpi cu circa 15%", spune Popescu.

Miercuri, 28 Iulie 2010

Firmele de panificaţie din Harghita sunt îngrijorate de fenomenul pieţei negre a pâinii

paine.jpg Firmele de panificaţie din Harghita se plâng că fenomenul pieţei negre a pâinii a ajuns la 40 la sută şi că se confruntă cu concurenţa neloială din parte producătorilor neautorizaţi şi a vânzătorilor ambulanţi. Prefectura Harghita a organizat, marţi, la solicitarea firmelor de panificaţie din judeţ, o întâlnire între reprezentanţii acestora şi cei ai instituţiilor cu atribuţii de control din judeţ.
La discuţie, care a avut loc cu uşile închise, au participat prefectul Ladanyi Laszlo, reprezentanţii a opt firme mari de panificaţie din Harghita şi reprezentanţii Gărzii Financiare, Poliţiei Economice, Direcţiei Sanitar Veterinare, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Oficiului pentru Protecţia Consumatorului.

Luni, 26 Iulie 2010

ADEVARUL: "Inundaţiile şi seceta ameninţă preţul pâinii"

Între 15% şi 20% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de ploile din această vară. În timp ce autorităţile cred că preţul pâinii nu va fi afectat de precipitaţiile masive, producătorii spun că totul depinde de calitatea grâului recoltat. Sute de tone de grâu zac încă pe terenuri, după ce agricultorii nu au reuşit să recolteze decât jumătate din cele 2,4 milioane de hectare însămânţate anul acesta.


Luni, 19 Iulie 2010

EVENIMENTUL ZILEI: “Preţul pâinii româneşti se umflă cu apă de ploaie”

Ploile din ultimele săptămâni au înecat la propriu recoltele de grâu din mai multe zone ale ţării. Agricultorii afirmă că ne putem aştepta şi la o scumpire a pâinii. Unul dintre agricultorii de talie mare ai României, Culiţă Tărâţă, spune că schimbări de preţ vor avea loc chiar în viitorul apropiat. "Sigur vor fi influenţe mai ales că ploile au fost în toată ţara, nu pot să estimez acum exact, deoarece nu avem o cifră legată de producţia generală. Spre exemplu, la mine, la cereale estimam o recoltă de 7,5 tone pe hectar. Acum, după ploi, dacă scot 4-4,2 tone o să fiu norocos", susţine Culiţă Tărâţă.

Luni, 28 Iunie 2010

Peste un sfert dintre brutăriile din judeţul Mehedinţi au fost închise

brutarie.jpgDintre cele 87 de brutării existente în judeţul Mehedinţi în anul 2009, circa 30% şi-au sistat activitatea din cauza introducerii impozitului forfetar, a declarat duminică preşedintele Asociaţiei brutarilor "Pan Drobeta", Constantin Dincă.
Potrivit sursei citate, din cauza acestei decizii a proprietarilor firmelor specializate pe activităţi de panificaţie, preţul pâinii a crescut cu circa 24% iar disponibilizările din acest sector au trimis în şomaj peste 100 de angajaţi.

Vineri, 14 Mai 2010

Colacul secuiesc şi pâinea tradiţională cu cartofi vor putea fi înregistrate

produse panificatie.jpgProducătorii de produse de panificaţie din judeţele Harghita şi Covasna poartă negocieri cu Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice în vederea înregistrării colacului secuiesc şi a pâinii tradiţionale cu cartofi ca produse secuiești.
Înregistrarea brandului produselor tradiţionale nu poate fi iniţiată de producători individuali, astfel, producătorii în cauză trebuie să înfiinţeze o asociaţie la nivelul celor două judeţe. În judeţul Harghita funcţionează deja Asociaţia Patronală a Producătorilor de Produse Tradiţionale de Panificaţie din Judeţul Harghita, a cărei iniţiator şi membru fondator este Consiliul Judeţean Harghita.


Vineri, 19 Martie 2010

Pambac Bacau a incheiat anul 2009 in pozitia de lider national pe piata de paste fainoase

In 2009, pe o piata aflata in recesiune, Pambac SA a reusit sa incheie anul in pozitia de lider national la paste fainoase cu brandurile Pambac, Gata si Flavora, pe locul trei national la fainuri de grau cu brandurile Grania si Pambac si pe locul patru national la malai cu brandurile Pambac si Gata mamaliga. De asemenea Pambac si-a conservat pozitia de lider zonal pe piata de panificatie si fainuri industriale.<<<  Pagina 2 / 7  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter