Home Despre noi Staff Contact  




Joi, 31 Mai 2012

Guvernul alocă ajutoare pentru agricultorii afectaţi de ninsorile din ianuarie-februarie

zapada.jpgGuvernul acordă ajutoare de stat de până la 7.500 de euro pentru fiecare agricultor afectat de ninsorile masive din ianuarie-februarie, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cuantumul total disponibil pentru acest ajutor de minimis este de 1,93 de milioane de euro.
Ajutoarele se vor acorda pe baza cererilor depuse de agricultorii afectaţi, până pe 29 iunie, din evaluările ministerului 2.950 de agricultori, proprietari de solarii şi sere urmând să primească sprijin.

Joi, 24 Mai 2012

MADR prelungeşte termenul de depunere a proiectelor privind modernizarea exploataţiilor agricole

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat, miercuri, că prelungeşte termenul pentru depunerea de proiecte aferente Măsurii 121 privind modernizarea exploataţiilor agricole. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, proiectele aferente Măsurii 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole" se prelungeşte până în data de 18 iunie a.c., ora 12.00.
În urma deciziei respective, pe pagina oficială de Internet a APDRP a fost publicat calendarul estimativ de lansare a sesiunilor de depunere pentru anul 2012, în versiune actualizată, anunţul privind Cererea de proiecte finanţate prin FEADR, în perioada 17 aprilie-31 mai 2012 pentru Măsura 121 (Prelungit) şi în perioada 17 aprilie-16 mai 2012, pentru Măsura 313, precum şi anunţul de prelungire a sesiunii de depunere pe Măsura 121.

Marti, 10 Aprilie 2012

Ministrul Stelian Fuia anunţă că agricultorii îşi vor primi subvenţiile pe 2011 până la Paşte

fuia_stelian1.jpgMinistrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, vineri, la Suceava, că fermierii îşi vor primi subvenţiile până la sfârşitul săptămânii, atât cele naţionale, cât şi cele de la Uniunea Europeană.
''Guvernul, deşi în plină criză, a făcut eforturi deosebite pentru a plăti subvenţiile la timp (...) Pot să vă spun că luni (n.r. - 2 aprilie), am dat drumul, am semnat pentru un miliard de lei, pentru ase plăti subvenţia atât pe suprafaţă, cât şi pe animal şi eu sper ca până la Paşte, dar depinde şi de centrele regioanale APIA, fiecare fermier să primească sumele ce îi revin pentru anul 2011'', a spus Fuia dând asigurări că aceştia îşi vor primi subvenţiile şi pentru 2012, chiar dacă se fac eforturi financiare.


Miercuri, 04 Aprilie 2012

Strategia pentru Dezvoltarea Agriculturii a fost discutată în Guvern

guvern_sedinta.jpgGuvernul a luat în discuţie, în şedinţa de marţi, o notă de prezentare a Strategiei pentru Dezvoltarea Agriculturii pe termen mediu şi lung, document de politică publică care trasează liniile directoare în domeniul agriculturii pentru următorii opt ani, a declarat purtătorul de cuvânt, Dan Suciu.
Potrivit acestuia, strategia mizează pe potenţialul agricol natural foarte ridicat pe care-l are România şi impune o viziune strategică, astfel ca la orizontul anului 2020 România să fie una dintre principalele ţări exportatoare de produse agroalimentare din UE.

Joi, 22 Martie 2012

Secretarul de stat Tanczos Barna anunţă că se lucrează la un nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultură

barna_tanczos.jpgMinisterul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor au demarat discuţii în vederea elaborării unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultură, a declarat, miercuri, la Sfântu Gheorghe, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, dacă proiectul va fi definitivat şi aprobat până în vară, atunci ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Luni, 19 Martie 2012

Deficitul comercial cu produse agroalimentare a scăzut cu 50% în 2011

fuia_stelian1.jpgDeficitul comercial al României cu produse agroalimentare a scăzut în mod substanţial pentru al treilea an consecutiv, până la 376 de milioane de euro, deşi în continuare suntem deficitari pe carnea de porc, zahăr şi produse din soia pentru sectorul zootehnic, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-un briefing de presă.
"Reducerea deficitului a fost de 50% în 2011, faţă de 2010, pentru că am avut un an agricol bun în sectorul vegetal, iar exporturile de produse au atins aproape 4 miliarde de euro îndeosebi din domeniul cerealelor şi plantelor tehnice", a subliniat şeful MADR.


Joi, 15 Martie 2012

Stelian Fuia: "Şansele de a bloca vânzarea terenurilor pentru străini după 2013 sunt aproape de zero"

fuia_stelian.jpgŞansele de a bloca vânzarea terenurilor pentru străini după 2013 sunt aproape de zero, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, la Forumul Naţional de Agricultură.
"Noi am acceptat în tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole din România. Cine vorbeşte azi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşeală. O astfel de negociere durează între 3 şi 6 luni şi ar trebui să ne uităm să vedem ce tratat de aderare al unei ţări a fost modificat vreodată. De aceea cred că şansele de a bloca vânzarea terenurilor agricole către străini sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri, dar şansele sunt foarte reduse pentru că noi ne-am luat această obligaţie ca după şapte ani de la intrarea în UE să liberalizăm piaţa", a spus ministrul Agriculturii.

Luni, 05 Martie 2012

România şi Moldova vor semna un plan de acţiune privind colaborarea în agricultură, pentru perioada 2012-2013

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale din România Stelian Fuia şi omologul său din Republica Moldova, Vasile Bumacov, au convenit sâmbătă, cu prilejul primei şedinţe comune a celor două Guverne, ca la o întâlnire bilaterală ulterioară să semneze un plan de acţiune privind colaborarea în domeniul agriculturii, industriei alimentare şi dezvoltării rurale pentru perioada 2012-2013.
Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului de Bucureşti planul de acţiuni va avea în vedere o serie de măsuri, între care înfiinţarea unui grup de lucru format din reprezentanţii celor două ministere, organizarea de reuniuni periodice ale grupului de lucru, în vederea analizei stadiului cooperării în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, precum şi identificarea unor noi acţiuni şi proiecte de cooperare.

Vineri, 02 Martie 2012

Potrivit Ministerului Agriculturii, creşterea preţurilor la ouă nu este rezultatul lipsei producţiei

oua ecologice.jpgCreşterea preţurilor de piaţă la ouă, manifestată în ultima perioadă, nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere, şi nici al creşterii preţurilor de producător, afirmă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit sursei citate, producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95% din cerinţele pieţei interne, iar preţul de producător, fără TVA, înregistrat în perioada 20 - 26 februarie este de circa 0,35 bani/bucată la categoria M şi L.


Joi, 23 Februarie 2012

Ministrul Agriculturii respinge posibilitatea scăderii TVA la alimente în acest an

fuia_stelian.jpgScăderea Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente nu este pe agenda Guvernului în 2012, a declarat, miercuri, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-o conferinţă de presă.
"Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, care este în cedare de suveranitate, iar pe de altă parte, în Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune că scădem TVA, pe de o parte, iar pe de altă parte că încercăm să mărim salariile sau pensiile", a precizat Stelian Fuia.



<<<  Pagina 2 / 36  >>>