Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 31 Mai 2012

Guvernul alocă ajutoare pentru agricultorii afectaţi de ninsorile din ianuarie-februarie

zapada.jpgGuvernul acordă ajutoare de stat de până la 7.500 de euro pentru fiecare agricultor afectat de ninsorile masive din ianuarie-februarie, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cuantumul total disponibil pentru acest ajutor de minimis este de 1,93 de milioane de euro.
Ajutoarele se vor acorda pe baza cererilor depuse de agricultorii afectaţi, până pe 29 iunie, din evaluările ministerului 2.950 de agricultori, proprietari de solarii şi sere urmând să primească sprijin.

Joi, 24 Mai 2012

MADR prelungeşte termenul de depunere a proiectelor privind modernizarea exploataţiilor agricole

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat, miercuri, că prelungeşte termenul pentru depunerea de proiecte aferente Măsurii 121 privind modernizarea exploataţiilor agricole. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, proiectele aferente Măsurii 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole" se prelungeşte până în data de 18 iunie a.c., ora 12.00.
În urma deciziei respective, pe pagina oficială de Internet a APDRP a fost publicat calendarul estimativ de lansare a sesiunilor de depunere pentru anul 2012, în versiune actualizată, anunţul privind Cererea de proiecte finanţate prin FEADR, în perioada 17 aprilie-31 mai 2012 pentru Măsura 121 (Prelungit) şi în perioada 17 aprilie-16 mai 2012, pentru Măsura 313, precum şi anunţul de prelungire a sesiunii de depunere pe Măsura 121.

Marti, 10 Aprilie 2012

Ministrul Stelian Fuia anunţă că agricultorii îşi vor primi subvenţiile pe 2011 până la Paşte

fuia_stelian1.jpgMinistrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, vineri, la Suceava, că fermierii îşi vor primi subvenţiile până la sfârşitul săptămânii, atât cele naţionale, cât şi cele de la Uniunea Europeană.
''Guvernul, deşi în plină criză, a făcut eforturi deosebite pentru a plăti subvenţiile la timp (...) Pot să vă spun că luni (n.r. - 2 aprilie), am dat drumul, am semnat pentru un miliard de lei, pentru ase plăti subvenţia atât pe suprafaţă, cât şi pe animal şi eu sper ca până la Paşte, dar depinde şi de centrele regioanale APIA, fiecare fermier să primească sumele ce îi revin pentru anul 2011'', a spus Fuia dând asigurări că aceştia îşi vor primi subvenţiile şi pentru 2012, chiar dacă se fac eforturi financiare.


Miercuri, 04 Aprilie 2012

Strategia pentru Dezvoltarea Agriculturii a fost discutată în Guvern

guvern_sedinta.jpgGuvernul a luat în discuţie, în şedinţa de marţi, o notă de prezentare a Strategiei pentru Dezvoltarea Agriculturii pe termen mediu şi lung, document de politică publică care trasează liniile directoare în domeniul agriculturii pentru următorii opt ani, a declarat purtătorul de cuvânt, Dan Suciu.
Potrivit acestuia, strategia mizează pe potenţialul agricol natural foarte ridicat pe care-l are România şi impune o viziune strategică, astfel ca la orizontul anului 2020 România să fie una dintre principalele ţări exportatoare de produse agroalimentare din UE.

Joi, 22 Martie 2012

Secretarul de stat Tanczos Barna anunţă că se lucrează la un nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultură

barna_tanczos.jpgMinisterul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor au demarat discuţii în vederea elaborării unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultură, a declarat, miercuri, la Sfântu Gheorghe, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, dacă proiectul va fi definitivat şi aprobat până în vară, atunci ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Luni, 19 Martie 2012

Deficitul comercial cu produse agroalimentare a scăzut cu 50% în 2011

fuia_stelian1.jpgDeficitul comercial al României cu produse agroalimentare a scăzut în mod substanţial pentru al treilea an consecutiv, până la 376 de milioane de euro, deşi în continuare suntem deficitari pe carnea de porc, zahăr şi produse din soia pentru sectorul zootehnic, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-un briefing de presă.
"Reducerea deficitului a fost de 50% în 2011, faţă de 2010, pentru că am avut un an agricol bun în sectorul vegetal, iar exporturile de produse au atins aproape 4 miliarde de euro îndeosebi din domeniul cerealelor şi plantelor tehnice", a subliniat şeful MADR.


Joi, 15 Martie 2012

Stelian Fuia: "Şansele de a bloca vânzarea terenurilor pentru străini după 2013 sunt aproape de zero"

fuia_stelian.jpgŞansele de a bloca vânzarea terenurilor pentru străini după 2013 sunt aproape de zero, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, la Forumul Naţional de Agricultură.
"Noi am acceptat în tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole din România. Cine vorbeşte azi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşeală. O astfel de negociere durează între 3 şi 6 luni şi ar trebui să ne uităm să vedem ce tratat de aderare al unei ţări a fost modificat vreodată. De aceea cred că şansele de a bloca vânzarea terenurilor agricole către străini sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri, dar şansele sunt foarte reduse pentru că noi ne-am luat această obligaţie ca după şapte ani de la intrarea în UE să liberalizăm piaţa", a spus ministrul Agriculturii.

Luni, 05 Martie 2012

România şi Moldova vor semna un plan de acţiune privind colaborarea în agricultură, pentru perioada 2012-2013

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale din România Stelian Fuia şi omologul său din Republica Moldova, Vasile Bumacov, au convenit sâmbătă, cu prilejul primei şedinţe comune a celor două Guverne, ca la o întâlnire bilaterală ulterioară să semneze un plan de acţiune privind colaborarea în domeniul agriculturii, industriei alimentare şi dezvoltării rurale pentru perioada 2012-2013.
Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului de Bucureşti planul de acţiuni va avea în vedere o serie de măsuri, între care înfiinţarea unui grup de lucru format din reprezentanţii celor două ministere, organizarea de reuniuni periodice ale grupului de lucru, în vederea analizei stadiului cooperării în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, precum şi identificarea unor noi acţiuni şi proiecte de cooperare.

Vineri, 02 Martie 2012

Potrivit Ministerului Agriculturii, creşterea preţurilor la ouă nu este rezultatul lipsei producţiei

oua ecologice.jpgCreşterea preţurilor de piaţă la ouă, manifestată în ultima perioadă, nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere, şi nici al creşterii preţurilor de producător, afirmă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit sursei citate, producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95% din cerinţele pieţei interne, iar preţul de producător, fără TVA, înregistrat în perioada 20 - 26 februarie este de circa 0,35 bani/bucată la categoria M şi L.


Joi, 23 Februarie 2012

Ministrul Agriculturii respinge posibilitatea scăderii TVA la alimente în acest an

fuia_stelian.jpgScăderea Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente nu este pe agenda Guvernului în 2012, a declarat, miercuri, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-o conferinţă de presă.
"Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, care este în cedare de suveranitate, iar pe de altă parte, în Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune că scădem TVA, pe de o parte, iar pe de altă parte că încercăm să mărim salariile sau pensiile", a precizat Stelian Fuia.<<<  Pagina 2 / 36  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter