Home Despre noi Staff Contact  
Joi, 06 Decembrie 2012

Ministrul Daniel Constantin susţine asocierea producătorilor de legume-fructe pentru depozite de colectare

legume.jpgMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, la Alexandria, că a fost lansată o finanţare de 80 de milioane de euro pentru amenajarea de centre de colectare a legumelor şi fructelor, beneficiari fiind grupurile de producători care înţeleg importanţa asocierii.
El a precizat, de asemenea, că rămâne o prioritate în perioada 2013-2014 reabilitarea sectorului de irigaţii. "Vom porni studiile de fezabilitate care vor sta la baza finanţărilor ce vin de la 1 ianuarie 2014 pentru sistemele de îmbunătăţiri funciare, evaluându-se la cele 700.000 de hectare încă 800.000 de hectare care pot fi acoperite cu instalaţii de irigare, fondurile necesare fiind de circa un miliard de euro", a spus ministrul Agriculturii.

Marti, 04 Decembrie 2012

Fermierii români primesc subvenţii pe suprafaţă din bugetul naţional de aproape 222 de milioane de euro, în 2012

ferma.jpgAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor din bugetul naţional, în sumă totală de aproape 222 milioane de euro, cuantumul pe suprafaţă fiind în acest an de 35 euro/hectar, potrivit datelor anunţate marţi de Ministerul Agriculturii.
Astfel, prin bugetul MADR pe anii 2012 şi 2013, în conformitate cu Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2012 a cuantumului plăţilor naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, sumele totale necesare aplicării schemei de plăţi naţionale directe complementare sunt de 221,869 milioane euro, respectiv 1,006 miliarde lei, această sumă reprezentând contribuţia publică de la bugetul de stat.

Marti, 27 Noiembrie 2012

Ministrul Daniel Constantin anunţă că a început depunerea proiectelor pentru modernizarea exploataţiilor şi creşterea valorii adăugate a produselor agricole

constantin daniel.jpgSesiunile de depunere a proiectelor în cadrul măsurii 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole şi a măsurii 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice, se desfăşoară începând de luni şi până pe 18 ianuarie 2013, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întâlnire cu fermierii din Argeş, desfăşurată în localitatea Mărăcineni.
"Un proiect foarte important, la care ţin şi pe care l-am demarat chiar astăzi, este măsura 123, prin care cei care se asociază pot depune (...) proiecte pentru a face acele depozite prin care legumele şi fructele din România să ajungă la standardele dorite de către hypermarketuri şi de către consumatorul final. Care este scopul acestui program? Vrem să facem cât mai multe depozite la nivel naţional, astfel încât, aşa cum am văzut şi astăzi la Mărăcineni, legumele şi fructele româneşti să fie păstrate în spaţii cu atmosferă controlată", a declarat ministrul Agriculturii.


Marti, 20 Noiembrie 2012

Ministrul Daniel Constantin anunţă că importurile de fructe din Turcia vor fi analizate cu atenţie în perioada următoare

constantin_daniel.jpgMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat marţi că toate importurile de fructe din Turcia vor fi analizate pentru o perioadă, după ce au fost descoperite la un control astfel de produse cu un conţinut ridicat de fungicide.
El a confirmat că 120 de tone de grapefruit din Turcia au fost distruse după confiscarea lor în urma unui control al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Ministerului Agriculturii din cauza unui conţinut mai mare de fungicide decât cel prevăzut de regulamentele europene.

Joi, 08 Noiembrie 2012

O nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru măsurile 121 şi 123

femieri_bidoane.jpgMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va organiza o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru măsura 121 “Modernizarea exploataţilor agricole" şi respectiv pentru măsura 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere" în perioada 26 noiembrie 2012 - 18 ianuarie 2013.
“Am luat această decizie, de a deschide o nouă sesiune pentru măsura 123, în contextul dificultăţilor legate de comercializarea legumelor şi fructelor în România. Prioritatea mea ca ministru este, ca prin această măsură, asociaţiile şi cooperativele de producători să ajungă cât mai repede la stabilirea depozitelor de colectare legume-fructe în bazinele legumicole şi pomicole", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Vineri, 02 Noiembrie 2012

Nouă ataşaţi agricoli vor promova produsele româneşti în mari capitale şi oraşe ale lumii

irimescu_achim.jpgRomânia va avea, de la începutul anului viitor, cel puţin nouă ataşaţi agricoli care vor avea misiunea de a promova produsele româneşti în capitale şi oraşe mari din lume, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
''Este nevoie să încurajăm foarte mult produsele româneşti pe piaţa externă şi aici avem o altă veste bună: la începutul anului viitor vom avea cel puţin nouă ataşaţi agricoli care vor avea rolul de a promova produsele româneşti în capitale mari din lume", a spus Irimescu, la conferinţa "Industria cărnii".


Miercuri, 31 Octombrie 2012

Acte normative ce vizează plata ajutoarelor pentru fermieri şi modificarea funcţionării ADS, adoptate de Guvern

constantin_daniel.jpgGuvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), precum şi alte acte normative ce vizează ajutoarele de stat care se acordă fermierilor pentru perioada 2011-2012, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Astăzi, s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii de funcţionare a ADS prin care - aşa cum este normal, se întâmplă în toate statele europene -, colectarea redevenţelor trece în sarcina Ministerului Finanţelor. Aceasta este principala modificare pe care o aduce ordonanţa de modificare a legii", a afirmat Constantin, la finalul şedinţei de Guvern de marţi.

Miercuri, 24 Octombrie 2012

Ministrul Daniel Constantin apreciază că pierderile de producţie în agricultură au fost, în medie, de 20% din cauza secetei

Pierderile de producţie în agricultură au fost, în medie, de 20% din cauza secetei din acest an, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de profil.
"Unele sectoare au pierdut mai mult, înregistrând pierderi de până la 60% altele 15% sau chiar deloc. De exemplu, calitatea la vin este superioară în acest an chiar dacă producţia a scăzut faţă de anul trecut. Cred că pierderile, în medie, pe toate sectoarele sunt de 20% dar faptul că avem 100 de milioane de euro care vin suplimentar şi care reprezintă 10-15% din bugetul pe care l-a avut Ministerul Agriculturii încearcă să compenseze o parte din aceste pierderi", a spus Constantin.

Marti, 23 Octombrie 2012

Premierul spune că la rectificarea bugetară vor fi ajutaţi agricultorii afectaţi de secetă

ponta_2012.jpgPremierul Victor Ponta a anunţat luni că a discutat cu colegii din Uniunea Social Liberală principalele direcţii de rectificare bugetară, care prevăd, între altele, un sprijin substanţial pentru agricultorii afectaţi de secetă şi a calificat ca fiind "un record de prostie" afirmaţiile din presă conform cărora aceşti bani i-ar fi daţi lui Dan Voiculescu, şi nu agricultorilor.
"Am discutat cu colegii din USL principalele direcţii de la rectificarea bugetară, care va avea loc ori la sfârşitul acestei săptămâni ori săptămâna viitoare, rectificare prin care ne vom ţine de cuvânt cu lucrurile pe care le-am promis în campanie, în opoziţie - în primul şi în primul rând un sprijin substanţial pentru agricultură şi pentru acele persoane afectate de secetă. Şi sunt foarte mândru şi bucuros că putem să-i ajutăm pe oamenii afectaţi de secetă, pe agricultorii care au astfel de probleme".


Vineri, 01 Iunie 2012

Ministrul Daniel Constantin anunţă că va pune bazele centrelor de colectare legume-fructe în acest an

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi că în acest an va începe să pună bazele centrelor de colectare a legumelor şi fructelor de la producătorii agricoli, chiar dacă ministerului i-a fost alocată o cotă mică din buget de către foştii guvernanţi.
"În momentul de faţă suntem pe un buget care nu a pus agricultura în centrul atenţiei guvernamentale. USL a pus-o, însă, alături de energie ca prioritate, acest lucru însemnând că este prioritate şi în privinţa bugetului. Ca atare, pentru anul acesta mi-am propus să pun bazele la toate programele cuprinse în programul de guvernare prezentat anul trecut de către USL", a spus Constantin.Pagina 1 / 36  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter