Home Despre noi Staff Contact  
Directii Judetene / Joi, 08 Noiembrie 2012

Schimbare de director la Direcţia Agricolă Vrancea

costandache_ticu.jpgŞeful Biroului Coordonare Autorităţi Locale din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, Ticu Costandache, a preluat, miercuri, funcţia de director general al Direcţiei Agricole Vrancea. Instalarea noului director a fost făcută în prezenţa subprefectului Cristi Misăilă şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Dragoş Bîrlădeanu.
Ticu Costandache este detaşat în această funcţie după ce, la sfârşitul lunii octombrie, fostul director, Costică Neaţă, a fost mutat la Teleorman, însă nu s-a prezentat la noul serviciu preferând să intre în concediu medical. Noul director a venit de la Consiliul Judeţean, unde a lucrat ca şef al Biroului Coordonare Autorităţi Locale.

Zootehnie / Joi, 08 Noiembrie 2012

Mehedinţi: controale pentru verificarea exactităţii suprafeţelor de păşune pentru care se primesc subvenţii

vaci.jpgÎn mai multe primării din judeţ vor demara controale pentru a se stabili dacă suprafeţele de păşune declarate de acestea la APIA pentru a beneficia de subvenţii sunt reale, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
Potrivit sursei citate, există suspiciunea că în câteva unităţi administrativ-publice, printre acestea numărându-se cele din Jiana, Malovăţ şi Pătulele, s-au falsificat situaţii cadastrale, astfel încât ilegal li s-au alocat fonduri europene. "Trebuie să punem capăt unor practici care au adus fără drept sume uriaşe la bugetul local. Trebuie indentificate persoanele care se fac vinovate de aceasta situaţie, să suporte consecinţele legii, mai ales că începând din anul 2013 suprafeţele cu păşuni trebuie concesionate asociaţiilor agricole", a afirmat Duicu.

Agricultura / Joi, 08 Noiembrie 2012

Agricultorii vrânceni au depus peste 10.500 cereri pentru ajutorul de minimis

fermier.jpgFermierii vrânceni au depus peste 10.500 de cereri la Direcţia Agricolă pentru ajutorul de minimis acordat de guvern pentru compensarea fenomenului de secetă din acest an. Directorul Direcţiei Agricole, Ticu Constandache, a declarat, miercuri, că în urma verificărilor efectuate până acum sunt înregistrate 10.582 de cereri, pentru o suprafaţă de 31.163 de hectare afectate de secetă.
Valoarea totală a sumelor solicitate este de 3,11 milioane lei. Banii ar urma să fie viraţi către agricultori după data de 10 noiembrie. Potrivit evaluărilor făcute de specialiştii Direcţiei, seceta a creat pagube însemnate producătorilor agricoli vrânceni.


Evenimente / Miercuri, 07 Noiembrie 2012

Peste 10.000 de agricultori sunt anunţaţi de LAPAR, miercuri, la mitingul de la Bucureşti

protest agricultori.jpgPeste 10.000 de agricultori sunt anunţaţi de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), miercuri, la mitingul de la Bucureşti, miting care se va desfăşura sub lozinca "SOS Salvaţi agricultura". "Motivul principal pentru care vom fi în stradă este faptul că fermierii nu mai au bani pentru a-şi continua activitatea", a declarat, marţi, pentru Agerpres, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR şi acţionarul societăţii "Romagria" Bacău.
Potrivit acestuia, lista de revendicări ''a fost deja trimisă premierului Victor Ponta încă de la sfârşitul lunii octombrie" iar doleanţele concrete vizează "scăderea cuantumului subvenţiei de la 220 euro/ha la 180 şi, apoi, la 127 de euro la ha, dar şi a celor la bovine sub 628 lei/cap, la ovine sub 50 lei/cap, precum şi a subvenţiei la motorină".

Ministerul Agriculturii / Vineri, 02 Noiembrie 2012

Nouă ataşaţi agricoli vor promova produsele româneşti în mari capitale şi oraşe ale lumii

irimescu_achim.jpgRomânia va avea, de la începutul anului viitor, cel puţin nouă ataşaţi agricoli care vor avea misiunea de a promova produsele româneşti în capitale şi oraşe mari din lume, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
''Este nevoie să încurajăm foarte mult produsele româneşti pe piaţa externă şi aici avem o altă veste bună: la începutul anului viitor vom avea cel puţin nouă ataşaţi agricoli care vor avea rolul de a promova produsele româneşti în capitale mari din lume", a spus Irimescu, la conferinţa "Industria cărnii".

Zootehnie / Vineri, 02 Noiembrie 2012

APCPR susţine că preţurile la carnea de porc vor creşte de Sărbători cu maximum 15%

porc_capete.jpgPreţurile la carnea de porc ar putea creşte cu maximum 15% în preajma Sărbătorilor de iarnă, însă ce se va întâmpla cu exactitate este greu de estimat, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
"Este o chestiune speculativă. Nu cred că pot creşte (preţurile - n.r.) cu mai mult de 15%, pentru că se vorbeşte despre suportabilitate. Preţurile vor creşte atât cât suportă piaţa, cât poate omul să ducă şi să cumpere", a spus Ladoşi, întrebat despre o eventuală majorare a preţurilor la carnea de porc în preajma Crăciunului.


Directii Judetene / Vineri, 02 Noiembrie 2012

Peste 75% dintre agricultorii din Covasna afectaţi de secetă au cerut ajutor financiar de la stat

fermier.jpgAproape 6650 de agricultori din judeţul Covasna ale căror culturi au fost afectate de seceta din vară au solicitat ajutor financiar din partea statului pentru a compensa o parte din pierderi. Practic, potrivit estimărilor Direcţiei Agricole Covasna, aproape 77,5% din cei 8581 de agricultorii eligibili au depus cereri pentru a fi despăgubiţi.
Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat, joi, că agricultorii vor primi câte 100 de lei pentru fiecare hectar de teren arabil calamitat, dar limita maximă pentru care se acordă compensaţii este de zece hectare. ''Am solicitat plata pentru 27.817 hectare (...) Noi am întocmit deja ordinele de plată către trei bănci, iar luna aceasta oamenii vor primi banii", a declarat Konczei Csaba.

Directii Judetene / Joi, 01 Noiembrie 2012

O treime dintre fermierii prahoveni care au avut culturi afectate de secetă nu vor primi ajutoare

subventii.jpgAproximativ o treime dintre fermierii prahoveni care au avut culturi calamitate din cauza secetei şi care ar fi fost eligibili pentru a beneficia de ajutoare de la stat nu vor primi bani, întrucât nu au depus dosare în acest sens, autorităţile afirmând că unul dintre motive este acela că oamenii nu au fost informaţi de primării.
Şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Prahova, Aurel Anghel, a afirmat, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că 66% dintre fermierii care ar fi putut beneficia de ajutoare pentru culturile afectate de secetă (4.814 dintr-un total de 7.305 fermieri) au depus dosarele, suprafaţa calamitată pentru care au fost ceruţi bani de la stat fiind de aproximativ 80%. Şeful DAJ Prahova a explicat că 2.700 din totalul de 4.814 de cereri au fost depuse în ultimele cinci zile al perioadei stabilită legal.

Ministerul Agriculturii / Miercuri, 31 Octombrie 2012

Acte normative ce vizează plata ajutoarelor pentru fermieri şi modificarea funcţionării ADS, adoptate de Guvern

constantin_daniel.jpgGuvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), precum şi alte acte normative ce vizează ajutoarele de stat care se acordă fermierilor pentru perioada 2011-2012, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Astăzi, s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii de funcţionare a ADS prin care - aşa cum este normal, se întâmplă în toate statele europene -, colectarea redevenţelor trece în sarcina Ministerului Finanţelor. Aceasta este principala modificare pe care o aduce ordonanţa de modificare a legii", a afirmat Constantin, la finalul şedinţei de Guvern de marţi.


Agricultura / Miercuri, 31 Octombrie 2012

În judeţul Tulcea, culturile de toamnă sunt afectate de secetă

seceta pamant.jpgCirca 70% din cele 60.000 de hectare de teren agricol din judeţul Tulcea însămânţate deja în campania agricolă de toamnă au fost afectate din cauza secetei, potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Vasile-Romul Radu.
"Programul de însămânţări din această toamnă vizează cultivarea a 117.000 de hectare de teren agricol. Până acum au fost însămânţate circa 60.000 de hectare, dar aproape 70% din această suprafaţă a fost afectată de secetă, astfel că suprafeţe mari de grâu sunt nerăsărite, iar starea de vegetaţie a multor plante cultivate este foarte slabă", a declarat, marţi, directorul DADR, Vasile-Romul Radu.<<<  Pagina 3 / 340  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter