Home Despre noi Staff Contact  
Agricultura / Vineri, 23 Noiembrie 2012

În judeţul Harghita, suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproximativ 20%

insamantari.jpgSuprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproape 20 la sută în Harghita, unii dintre producătorii de cartofi luând decizia de a se orienta şi către alte culturi, după ce au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei sau au avut probleme cu seceta din acest an.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat că, potrivit evaluărilor efectuate în ultima perioadă, suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu 16-20 la sută şi va ajunge, cel mai probabil, la 10 mii de hectare. "Suprafaţa însămânţată cu grâu va fi mai mare cu 16-20 la sută decât anul trecut. Din ceea ce arată datele, pe care le centralizăm în acest moment, cred că ajungem la 10 mii de hectare. Culturile de toamnă arată frumos şi deocamdată situaţia este foarte bună", a afirmat Torok Jeno.

Directii Judetene / Vineri, 23 Noiembrie 2012

Aproximativ 19.600 de fermieri din Teleorman beneficiază de ajutorul de minimis

Direcţia pentru Agricultură Teleorman a început, prin conturile deschise la Trezorerie, acordarea eşalonată a ajutoarelor de minimis pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă în vederea acoperirii efectelor fenomenelor de secetă de pe parcursul acestui an. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură, Stelian Găină, a declarat că acest ajutor a fost solicitat de aproximativ 19.660 de fermieri din judeţul din sudul ţării, valoarea totală fiind de 7.460.000 de lei.
Practic, potrivit sursei citate, acest sprijin financiar constă în 100 lei/ha, pentru o suprafaţă de până la zece hectare.

Asociatii/Organizatii / Joi, 22 Noiembrie 2012

A fost constituită Asociaţia producătorilor de porumb din regiunea Sud

porumb_lan.jpgPrima organizaţie din ţară, prin intermediul căreia se doreşte promovarea şi majorarea randamentului la producţia de porumb şi sorg din România, a fost fondată, miercuri, la Slobozia. Un alt pilon major pentru care s-a decis constituirea acestei asociaţii este acela că, la ora actuală, România nu are niciun fel de cale legală de a ajunge la Bruxelles, prin organizaţia europeană a producătorilor agricoli Copa-Cogeca, pentru a-şi face cunoscută problematica din domeniu şi a fi sprijiniţi în acest sens.
Asociaţia producătorilor de porumb din regiunea Sud are sediul în comuna ialomiţeană Mihail Kogălniceanu, iar preşedinte al acesteia a fost ales, prin vot deschis, Arnaud Perrein, un investitor de origine franceză, stabilit în anul 1992 în judeţul Ialomiţa. Din Consiliul Director mai fac parte un vicepreşedinte - Adrian Mocanu din judeţul Prahova, un secretar - Ştefan Laurenţiu şi doi membrii - Sorin Dogaru şi Biţă Racman, mandatul acestora fiind de 4 ani.


Agricultura / Miercuri, 21 Noiembrie 2012

Exporturile României de grâu şi porumb s-au dublat în primele opt luni, până la 3,1 milioane tone

porumb.jpgRomânia a exportat în primele opt luni din acest an 3,13 milioane de tone de grâu şi porumb, de peste două ori mai mult decât în perioada similară din 2011, când exporturile au totalizat 1,5 milioane tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (piaţa UE şi ţările terţe) în primele opt luni din acest an, grâul a reprezentat 1,303 milioane tone, comparativ cu 732.171 tone în 2011, iar porumbul a totalizat 1,831 milioane tone faţă de o cantitate de 768.023 tone în aceeaşi perioadă din 2011.

Agricultura / Miercuri, 21 Noiembrie 2012

Peste 30.000 de fermieri din Harghita au primit o parte din subvenţia pentru suprafaţă

tractor_remorca1.jpgAgenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita a efectuat plata în avans pentru subvenţia pe suprafaţă pentru toţi cei 30.500 de fermieri care şi-au depus dosarele în acest sens. Şeful APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat marţi că a fost transferată în contul fermierilor suma de 53,88 euro din totalul de 119,66 euro pe hectar pe care ar trebui să îl primească. Plata finala urmează să se facă după data de 1 decembrie.
"Plata finală, adică aproape 120 euro pe hectar, se poate face doar după data de 1 decembrie. Iniţial, aceste plăţi se puteau face doar după 1 decembrie, dar având în vedere criza economică, cei de la Bruxelles ne-au permis încă de acum trei ani să dăm un avans fermierilor. (...) Având în vedere că a fost un an agricol foarte greu, toţi fermierii aşteaptă cu nerăbdare o sumă cât de mică", a declarat Haschi Andras.

Ministerul Agriculturii / Marti, 20 Noiembrie 2012

Ministrul Daniel Constantin anunţă că importurile de fructe din Turcia vor fi analizate cu atenţie în perioada următoare

constantin_daniel.jpgMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat marţi că toate importurile de fructe din Turcia vor fi analizate pentru o perioadă, după ce au fost descoperite la un control astfel de produse cu un conţinut ridicat de fungicide.
El a confirmat că 120 de tone de grapefruit din Turcia au fost distruse după confiscarea lor în urma unui control al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Ministerului Agriculturii din cauza unui conţinut mai mare de fungicide decât cel prevăzut de regulamentele europene.


Agricultura / Marti, 20 Noiembrie 2012

Culturile de grâu şi rapiţă însămânţate în toamna acestui an se prezintă mai bine decât anul trecut

botanoiu_daniel.jpgCulturile de grâu şi rapiţă însămânţate în toamna acestui an se prezintă mai bine decât anul trecut, deşi la ora actuală ar mai fi nevoie de precipitaţii, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
"La grâu, din cele 1,85 milioane de hectare semănate până acum, consider că stăm mai bine decât am stat anul trecut şi din punct de vedere al suprafeţei însămânţate cât şi din punct de vedere fiziologic. Starea de dezvoltare, dar şi răsărirea sunt mai bune decât anul trecut. Nevoia de apă la aceste culturi este în medie la nivel naţional de 50 de litri/metru pătrat, pe toate arealele de cultură. Acum stăm mai bine decât anul trecut, dar tot ar mai fi nevoie de precipitaţii ca să acoperim deficitul după cele patru luni de secetă cruntă din vară", a spus Botănoiu.

Legislatie / Vineri, 16 Noiembrie 2012

Ministrul Daniel Constantin susţine că în curând producătorii agricoli vor avea zone special amenajate în pieţe

piata cluj.jpgProiectul privind asigurarea unor zone special amenajate în pieţe pentru producătorii agricoli, aflat în prezent în dezbatere publică, ar putea fi aprobat până la sfârşitul acestui an, a anunţat joi, la Piteşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
"În prezent se centralizează propunerile venite de la producători, iar după încheierea acestui proces forma finală a proiectului va fi aprobată prin hotărâre de guvern, cel mai probabil imediat după data de 9 decembrie", a declarat ministrul Agriculturii.

Agricultura / Joi, 15 Noiembrie 2012

În Teleorman, grâul a fost însămânţat pe o suprafaţă mai mare decât programul iniţial

semanaturi.jpgAgricultorii din Teleorman au însămânţat cu grâu în această toamnă peste 167.300 de hectare, depăşindu-se astfel cu 2% programul stabilit iniţial la această cultură cerealieră, care, an de an, ocupă cea mai mare suprafaţă în judeţul din sudul ţării.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, Stelian Găină, a declarat joi că prevederile au fost depăşite şi la orz, cu peste 20%, fiind însămânţate 16.675 de hectare cu această cultură. Potrivit sursei citate, fermierii din judeţul din sudul ţării au semănat şi 3.980 de hectare cu orzoaică, aproape 24.980 de hectare cu rapiţă, 710 hectare cu legume şi 965 de hectare cu plante de nutreţ, culturi incluse în programul campaniei de toamnă.


Ministerul Agriculturii / Joi, 08 Noiembrie 2012

O nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru măsurile 121 şi 123

femieri_bidoane.jpgMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va organiza o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru măsura 121 “Modernizarea exploataţilor agricole" şi respectiv pentru măsura 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere" în perioada 26 noiembrie 2012 - 18 ianuarie 2013.
“Am luat această decizie, de a deschide o nouă sesiune pentru măsura 123, în contextul dificultăţilor legate de comercializarea legumelor şi fructelor în România. Prioritatea mea ca ministru este, ca prin această măsură, asociaţiile şi cooperativele de producători să ajungă cât mai repede la stabilirea depozitelor de colectare legume-fructe în bazinele legumicole şi pomicole", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.<<<  Pagina 2 / 340  >>>Sorry! cannot detect the feed version.
http://www.machiavelli.ro/myfeed.php?type=rss2