Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Luni, 17 Decembrie 2012  
 

Sistemele de irigaţii ar putea să nu mai pornească anul viitor, în judeţul Tulcea

irigatii 2.jpgFiliala teritorială a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) atrage atenţia că există pericolul ca anul viitor sistemele de irigaţii din judeţ să nu mai pornească, din cauză că asociaţiile agricole nu pot plăti serviciile.
Conform unui raport al ANIF transmis Prefecturii judeţului Tulcea, trei asociaţii agricole din judeţ au irigat anul acesta 9.292 de hectare, pentru care trebuie să plătească 1.171.035,352 lei. Până la finele lunii trecute, asociaţiile au achitat doar 215.207 lei.

"Forţa financiară slabă a beneficiarilor din aceste amenajări, organizaţiile din Sabangia, Sarichioi şi Babadag, au condus la întârzieri mari la plata prestaţiilor, iar la rândul nostru şi ANIF Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Tulcea înregistrează datorii către principalul furnizor, Enel Dobrogea. La această dată, pentru punctele de consum care au asigurat aplicarea udărilor, filiala a fost notificată pentru rezilierea contractelor de furnizare a energiei electrice, demers ce pune în pericol pornirea sistemelor de irigaţii pentru anul 2013", se arată în raportul semnat de directorul filialei teritoriale a ANIF, Marius Damian.

În ultimii cinci ani, suprafaţa irigată în judeţul Tulcea a scăzut de circa patru ori, după ce în anul 2007 aceasta a fost de 33.781 hectare. De menţionat este însă că, potrivit raportului ANIF, suprafaţa irigată în anul 2006 a fost mai mică chiar decât cea din acest an, respectiv 5.370,2 hectare.

În judeţul Tulcea, suprafaţa totală amenajată cu lucrări de irigaţii este de 160.041 de hectare, suprafaţa amenajată cu lucrări de irigaţii declarate de utilitate publică fiind de 55.549 hectare.

În anul 2010, conform unor acorduri încheiate de Guvernul României cu instituţii financiare internaţionale, s-a decis sistarea subvenţiilor acordate de stat pentru lucrările de irigaţii, acesta fiind considerată principala cauză a scăderii suprafeţelor irigate în judeţ. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !