Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Marti, 04 Decembrie 2012  
 

Ţăranii îşi pot vinde şi în abatoare porcii crescuţi în gospodării

porci.jpgŢăranii români îşi pot vinde porcii crescuţi în gospodării şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, nu numai în târguri şi oboare, începând cu 1 decembrie 2012, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, presedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.
"După cinci ani de aşteptări, ţăranii români care cresc porci în gospodăriile proprii îşi pot vinde animalele nu numai în târguri şi oboare ci şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar. Prin apariţia Ordinului 67 din noiembrie, legiferăm în primul rând circulaţia porcului, printr-un dublu control, pentru a preveni apariţia anumitor boli pe teritoriul României. Avem o verificare a porcilor în gospodăriile populaţiei efectuată de către medicul concesionar de liberă practică şi o alta făcută de către medicul din obor sau din abator. Practic, într-o singură zi, porcii sunt verificaţi de două ori şi avem o mişcare controlată", a precizat Ţurcanu.

Potrivit sursei citate, din 2007, de când a fost interzisă circulaţia porcilor pe teritoriul României, numărul porcilor crescuţi în gospodăriile populaţiei s-au redus la jumătate, iar piaţa neagră a continuat să se dezvolte.

"Dacă în 2007, când a fost interzisă circulaţia porcului pe teritoriul României, erau crescuţi în gospodării 4,5 milioane de porci, azi mai sunt doar 2,8 milioane. Mi s-a părut un lucru extrem de grav pentru că populaţia porcină era într-un total regres, iar preţurile pe piaţă erau în creştere. De aceea am considerat că trebuie să intervenim pentru că riscam să nu mai avem carne de porc pe piaţă sau să fie foarte scumpă. Sperăm ca prin liberalizarea circulaţiei porcului să reducem piaţa neagră pe acest segment cu circa 90%, iar starea financiară şi economică a ţăranilor să se îmbunătăţească", adăugat şeful ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, prin Ordinul 67 preşedintelui ANSVSA din data de 16 noiembrie 2012 au fost create noi posibilităţi de valorificare a producţiei şi de încurajare a activităţii de creştere a animalelor. Cele două noi posibilităţi se referă la comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar precum şi către abatoare autorizate sanitar veterinar.

Conform prevederilor actului normativ, mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

În cazul exploataţiilor din gospodăriile proprii, mişcarea suinelor vii către unităţile de sacrificare trebuie însoţită de certificatul de sănătate, emis de medicul veterinar de liberă practică împuternicit care îndrumă proprietarul de animale pentru completarea documentului privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Certificatele de sănătate sunt emise de medicul veterinar de liberă practică, organizat conform legii si împuternicit de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană, pentru una sau mai multe animale ce provin din aceeaşi exploataţie şi alcătuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelaşi mijloc de transport, pentru a ajunge la aceeaşi destinaţie finală.

În cazul mişcării animalelor din târg la abator, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil de activitatea sanitar-veterinară din târgul de animale, va emite certificatul de sănătate. Porcii vor fi sacrificaţi în scop comercial numai în abatoare autorizate sanitar-veterinar din cadrul judeţului, dar care nu sunt să incluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată comerţului intracomunitar. Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale şi cele comerciale este vândută şi procesată numai în unităţi înregistrate, cu respectarea condiţiilor generale de igienă şi va fi comercializată exclusiv pe piaţa naţională.

Potrivit datelor ANSVSA, în România există 145 de abatoare autorizate din care 119 sunt pentru sacrificarea porcinelor. În exploataţiile comerciale din România sunt crescuţi la ora actuală în jur de două milioane de porci. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter