Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 07 Noiembrie 2012  
 

Peste 10.000 de agricultori sunt anunţaţi de LAPAR, miercuri, la mitingul de la Bucureşti

protest agricultori.jpgPeste 10.000 de agricultori sunt anunţaţi de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), miercuri, la mitingul de la Bucureşti, miting care se va desfăşura sub lozinca "SOS Salvaţi agricultura". "Motivul principal pentru care vom fi în stradă este faptul că fermierii nu mai au bani pentru a-şi continua activitatea", a declarat, marţi, pentru Agerpres, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR şi acţionarul societăţii "Romagria" Bacău.
Potrivit acestuia, lista de revendicări ''a fost deja trimisă premierului Victor Ponta încă de la sfârşitul lunii octombrie" iar doleanţele concrete vizează "scăderea cuantumului subvenţiei de la 220 euro/ha la 180 şi, apoi, la 127 de euro la ha, dar şi a celor la bovine sub 628 lei/cap, la ovine sub 50 lei/cap, precum şi a subvenţiei la motorină".

''De altfel, nu am primit banii pe motorină, nu avem o lege a asigurărilor, iar TVA-ul se returnează foarte greu. În plus, nu suntem protejaţi faţă de străini. Vin tot felul de şmecheri din afara ţării şi cumpără terenurile agricole pe care, apoi, nu le mai cultivă, nu le dau nici măcar în arendă", a explicat preşedintele LAPAR.

El mai spune că fermierii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a rezolvat litigiului creat între Curtea de Conturi şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură legat de declaraţiile pe proprie răspundere ale fermierilor, crescătorilor de bovine şi ovine privind datoriile la Bugetul consolidat al statului şi bugetele locale. "Nu mai avem de ce să ne ducem la Ministerul Agriculturii, am fost de atâtea ori şi nu am rezolvat nimic! Ne ducem, mâine, la Guvern. Să-i cheme premierul pe miniştri şi să vorbească cu noi. Avem autorizaţie de la primăria Capitalei de ora 9 la 18, dar vom sta doar cât va fi nevoie. Dacă Victor Ponta va discuta cu noi la ora 9, după aceea vom pleca, nu are rost să stăm mai mult", a precizat liderul LAPAR.

La mitingul va avea loc în Piaţa Victoriei, acţiune la care sunt aşteptate circa 10.000 de persoane, vor participa pe lângă reprezentanţii filialelor din ţară ale LAPAR şi membri ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţiei Holstein Ro, Asociaţiei Profesională Naţională pentru Legume şi Fructe şi Federaţiei Crescătorilor de Ovine ROMOVIS.

Reprezentanţi ai fermierilor protestatari şi-au afişat ori chiar strigat revendicările şi în timpul conferinţei de deschidere a celui mai important târg de specialitate din România IndAgra 2012, organizat luna trecută la Romexpo, chiar atunci când vorbea ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acolo au fost afişate mai multe bannere cu mesaje negative la adresa actualei conduceri a ministerului şi politicii agricole a Guvernului. Ministrul a declarat, atunci, presei că respectiva acţiune este legată de alegerile parlamentare şi că nu o vede ca fiind un protest.

"De şase luni am fost minţiţi pe toată linia. De la 180 de euro promişi, plus milionul de lei pentru calamităţi, primim numai 127 de euro şi mulţumiri. S-a creat şi o diversiune, conform căreia ar fi urmat să ne întâlnim cu ministrul agriculturii, la sfârşitul săptămânii trecute, dar şi aceasta a fost ţeapă. Ei vor să obţină orice, fără să plătească, însă noi, agricultorii, ne considerăm furaţi, pentru că în condiţiile unui an extraordinar de greu, în care toate guvernele europene au înţeles să sprijine fermierii, la noi a fost contrariul. Acesta să fie scopul guvernanţilor: distrugerea exploataţiilor româneşti?", declară Daniel Ciobanu , liderul băcăuan al LAPAR, organizaţie care va trimite la Bucureşti peste 300 de fermieri. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter