Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 07 Noiembrie 2012  
 

Peste 10.000 de agricultori sunt anunţaţi de LAPAR, miercuri, la mitingul de la Bucureşti

protest agricultori.jpgPeste 10.000 de agricultori sunt anunţaţi de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), miercuri, la mitingul de la Bucureşti, miting care se va desfăşura sub lozinca "SOS Salvaţi agricultura". "Motivul principal pentru care vom fi în stradă este faptul că fermierii nu mai au bani pentru a-şi continua activitatea", a declarat, marţi, pentru Agerpres, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR şi acţionarul societăţii "Romagria" Bacău.
Potrivit acestuia, lista de revendicări ''a fost deja trimisă premierului Victor Ponta încă de la sfârşitul lunii octombrie" iar doleanţele concrete vizează "scăderea cuantumului subvenţiei de la 220 euro/ha la 180 şi, apoi, la 127 de euro la ha, dar şi a celor la bovine sub 628 lei/cap, la ovine sub 50 lei/cap, precum şi a subvenţiei la motorină".

''De altfel, nu am primit banii pe motorină, nu avem o lege a asigurărilor, iar TVA-ul se returnează foarte greu. În plus, nu suntem protejaţi faţă de străini. Vin tot felul de şmecheri din afara ţării şi cumpără terenurile agricole pe care, apoi, nu le mai cultivă, nu le dau nici măcar în arendă", a explicat preşedintele LAPAR.

El mai spune că fermierii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a rezolvat litigiului creat între Curtea de Conturi şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură legat de declaraţiile pe proprie răspundere ale fermierilor, crescătorilor de bovine şi ovine privind datoriile la Bugetul consolidat al statului şi bugetele locale. "Nu mai avem de ce să ne ducem la Ministerul Agriculturii, am fost de atâtea ori şi nu am rezolvat nimic! Ne ducem, mâine, la Guvern. Să-i cheme premierul pe miniştri şi să vorbească cu noi. Avem autorizaţie de la primăria Capitalei de ora 9 la 18, dar vom sta doar cât va fi nevoie. Dacă Victor Ponta va discuta cu noi la ora 9, după aceea vom pleca, nu are rost să stăm mai mult", a precizat liderul LAPAR.

La mitingul va avea loc în Piaţa Victoriei, acţiune la care sunt aşteptate circa 10.000 de persoane, vor participa pe lângă reprezentanţii filialelor din ţară ale LAPAR şi membri ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţiei Holstein Ro, Asociaţiei Profesională Naţională pentru Legume şi Fructe şi Federaţiei Crescătorilor de Ovine ROMOVIS.

Reprezentanţi ai fermierilor protestatari şi-au afişat ori chiar strigat revendicările şi în timpul conferinţei de deschidere a celui mai important târg de specialitate din România IndAgra 2012, organizat luna trecută la Romexpo, chiar atunci când vorbea ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acolo au fost afişate mai multe bannere cu mesaje negative la adresa actualei conduceri a ministerului şi politicii agricole a Guvernului. Ministrul a declarat, atunci, presei că respectiva acţiune este legată de alegerile parlamentare şi că nu o vede ca fiind un protest.

"De şase luni am fost minţiţi pe toată linia. De la 180 de euro promişi, plus milionul de lei pentru calamităţi, primim numai 127 de euro şi mulţumiri. S-a creat şi o diversiune, conform căreia ar fi urmat să ne întâlnim cu ministrul agriculturii, la sfârşitul săptămânii trecute, dar şi aceasta a fost ţeapă. Ei vor să obţină orice, fără să plătească, însă noi, agricultorii, ne considerăm furaţi, pentru că în condiţiile unui an extraordinar de greu, în care toate guvernele europene au înţeles să sprijine fermierii, la noi a fost contrariul. Acesta să fie scopul guvernanţilor: distrugerea exploataţiilor româneşti?", declară Daniel Ciobanu , liderul băcăuan al LAPAR, organizaţie care va trimite la Bucureşti peste 300 de fermieri. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !