Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 02 Noiembrie 2012  
 

Peste 75% dintre agricultorii din Covasna afectaţi de secetă au cerut ajutor financiar de la stat

fermier.jpgAproape 6650 de agricultori din judeţul Covasna ale căror culturi au fost afectate de seceta din vară au solicitat ajutor financiar din partea statului pentru a compensa o parte din pierderi. Practic, potrivit estimărilor Direcţiei Agricole Covasna, aproape 77,5% din cei 8581 de agricultorii eligibili au depus cereri pentru a fi despăgubiţi.
Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat, joi, că agricultorii vor primi câte 100 de lei pentru fiecare hectar de teren arabil calamitat, dar limita maximă pentru care se acordă compensaţii este de zece hectare. ''Am solicitat plata pentru 27.817 hectare (...) Noi am întocmit deja ordinele de plată către trei bănci, iar luna aceasta oamenii vor primi banii", a declarat Konczei Csaba.

Acesta a mai spus că seceta din vară a afectat considerabil agricultorii covăsneni, care au avut pierderi însemnate îndeosebi la culturile de cartofi, sfeclă-de-zahăr şi porumb. Anul acesta producţia medie de cartofi a fost de numai 9.500 de kilograme la hectar, faţă de aproape 18.000 de kilograme în anii precedenţi. Producţia este slabă nu doar din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ, cartofii fiind foarte mărunţi şi greu vandabili.

Producţia de grâu de toamnă a fost de 2.800 de kg pe hectar, cu aproape 1.000 de kg mai puţin decât media ultimilor ani, iar cea de rapiţă a fost de 1.600 de kg pe hectar, adică jumătate faţă de media ultimilor ani. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !