Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Joi, 01 Noiembrie 2012  
 

O treime dintre fermierii prahoveni care au avut culturi afectate de secetă nu vor primi ajutoare

subventii.jpgAproximativ o treime dintre fermierii prahoveni care au avut culturi calamitate din cauza secetei şi care ar fi fost eligibili pentru a beneficia de ajutoare de la stat nu vor primi bani, întrucât nu au depus dosare în acest sens, autorităţile afirmând că unul dintre motive este acela că oamenii nu au fost informaţi de primării.
Şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Prahova, Aurel Anghel, a afirmat, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că 66% dintre fermierii care ar fi putut beneficia de ajutoare pentru culturile afectate de secetă (4.814 dintr-un total de 7.305 fermieri) au depus dosarele, suprafaţa calamitată pentru care au fost ceruţi bani de la stat fiind de aproximativ 80%. Şeful DAJ Prahova a explicat că 2.700 din totalul de 4.814 de cereri au fost depuse în ultimele cinci zile al perioadei stabilită legal.

Aurel Anghel a vorbit despre un "boicot" al primăriilor, arătând că fermierii care îndeplineau condiţiile nu au fost informaţi de la acest nivel, astfel că unii au venit să depună dosarele chiar după expirarea termenului legal. De asemenea, acesta a precizat că DAJ şi Prefectura Prahova au transmis către primăriile din judeţ trei adrese prin care le solicitau să îi informeze pe cetăţeni cu privire la depunerea dosarelor pentru a primi ajutoare de stat pentru suprafeţele calamitate de secetă, însă o parte dintre aceste autorităţi nici nu au afişat respectivele adrese la avizier.

Pe de altă parte, există şi cazuri în care fermierii nu au dorit să depună dosare pentru a solicita bani de la stat, considerând că este vorba despre o sumă destul de mică, însă aceste situaţii sunt reduse numeric. Prefectul de Prahova, Marius Sersea, a solicitat ca autorităţile să analizeze întreaga situaţie şi să descopere cauzele care au condus la crearea acestei situaţii.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega, a atras atenţia că în astfel de situaţii nu trebuie să se ţină cont de culoarea politică a primăriilor, deoarece administraţia trebuie să fie făcută "în folosul cetăţenilor", iar fermierii care nu beneficiază de bani de la stat trebuie să "ceară socoteală primăriilor". AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter