Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Luni, 29 Octombrie 2012  
 

Numărul vacilor cu lapte a scăzut cu 10% în ultimii cinci ani

vaci mancand la iesle.jpgParticipanţii la prima Conferinţă naţională privind "Creşterea şi sănătatea vacilor de lapte", fermieri, crescători de animale, medici veterinari de liberă practică şi medici veterinari de la stat, întruniţi joi şi vineri la Braşov, trag un semnal de alarmă asupra creşterii vacilor de lapte din România, al căror număr a scăzut în ultimii cinci ani cu 10%.
"Niciodată până acum nu am avut senzaţia că efectivele de vaci cu lapte scad continuu, iar crescătorii de vaci cu lapte sunt constrânşi de faptul că nu mai pot să continue creşterea lor din motive financiare. Criza financiară pe care o tot discutăm de trei ani sigur îi afectează şi pe crescătorii de vaci cu lapte, or, în condiţiile în care fermele mici nu mai pot să supravieţuiască, iar ţăranii fac fel şi fel de improvizaţii ca să poată creşte vaci cu lapte, sunt aspecte îngrijorătoare pentru noi. Creşterea unei vaci sau a două, trei legate cu funia pe marginea şanţului sunt aspecte care nu fac cinste ţăranilor noştri", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Horaţiu Olariu.

Sursa citată a precizat că este necesar să fie atraşi în activitatea de creştere a vacilor cu lapte tinerii de la sate care trebuie susţinuţi, iar aici trebuie să intervină factorii de decizie guvernamentali, sau anumite subvenţii de stat care se acordă în prezent să fie date crescătorilor care produc lapte pentru piaţă, nu numai pentru consumul familial.

În ceea ce priveşte activităţile sanitar veterinare preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor veterinari din România a afirmat că aşa-numitele programe strategice sanitar-veterinare să fie în aşa fel elaborate încât ele să cuprindă boli care interesează crescătorii de vaci cu lapte cum ar fi cele care influenţează comerţul cu produse de origine animală sau care influenţează comerţul cu animale vii sau a bolilor care sunt de interes pentru sănătatea publică, cum ar fi de exemplu tuberculoza.

"Din discuţiile pe care le-am avut în timpul conferinţei cu cei peste 300 de participanţi din toată ţara, începând de la crescătorii de vaci cu lapte la fermieri mici şi mari şi medici veterinari, se doreşte o simplificare a documentelor care există, dar nu din punctul de vedere al conţinutului, ci al redactării. La finalul conferinţei naţionale vom întocmi o rezoluţie cu cele mai importante probleme discutate aici pe care o vom trimite factorilor de decizie guvernamentali, pentru a lua măsurile care se impun, iar fermierii şi crescătorii de vaci cu lapte să fie mult mai mult sprijiniţi decât până acum", a subliniat Horaţiu Olariu.

La rândul lui, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, Viorel Andronie, a precizat că numărul vacilor cu lapte şi a efectivelor matcă a scăzut foarte mult în mediul rural, în gospodăriile populaţiei şi din păcate acest număr de animale nu a fost înlocuit cu ferme aşa cum ar fi fost normal.

"Populaţia din mediul rural este îmbătrânită şi continuă să îmbătrânească şi de aceea vom propune ca tinerii să fie susţinuţi pentru a-şi organiza ferme pentru creşterea vacilor de lapte. Din punctul de vedere al Colegiului Medicilor Veterinari din România cred că un obiectiv extrem de important în cadrul acestei conferinţe naţionale, a fost posibilitatea de a pune laolaltă fermierii, crescătorii de vaci cu lapte şi medicii veterinari cu care ei lucrează. Este foarte importantă această relaţie. Crescătorii de animale au venit cu problemele, iar noi să încercăm să îmbunătăţim munca pe care o ducem împreună", a mai spus Viorel Andronie.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România a ţinut să precizeze că asocierea fermierilor ar fi cea mai bună soluţie şi le-ar da posibilitatea ca pe lângă ferme să creeze şi mici făbricuţe pentru prelucrarea materiei prime ceea ce creează competiţie, iar procesatorul este nevoit să dea preţul dorit. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter