Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Joi, 05 Aprilie 2012  
 

Deputatul Attila Kelemen se declară sceptic cu privire la aplicarea strategiei de dezvoltare în agricultură

Kelemen_Attila.jpgVicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Attila Kelemen, liderul UDMR Mureş, s-a arătat sceptic în privinţa aplicării Strategiei de dezvoltare pe termen mediu şi lung în agricultură, dezbătută în cadrul Guvernului.
"Acel program cu comasarea terenurilor este luat în seamă şi este, cel puţin la nivel declarativ, în intenţia d-lui ministru (al Agriculturii -n.r.) ca să pornim pe acest drum. Din păcate eu am o altă experienţă, totdeauna aici în Româna cum vine un nou Guvern abandonează programele Guvernului anterior şi începe ceva nou. Politicienii, guvernanţii, au acel simţământ greşit, după mine, în cazul agriculturii că trebuie să arate şi să facă ceva nou".

"Eu abia aştept ca în România să existe un minister al Agriculturii, un ministru al agriculturii, care să zică: 'da, domnule, vom continua aceste proiecte care s-au dovedit a fi bune' (...) Am fost foarte optimist în sensul că dl Fuia încearcă să facă ceva concret, acum însă sunt descumpănit de noua veste că dl. Fuia va candida pentru preşedinţia consiliului judeţean. În agricultură, unde un program pe termen mediu înseamnă 20 de ani, un program pe termen lung (...) înseamnă 40 de ani, nu cred că în patru luni se poate face. Eventual nici măcar două generaţii de viermi de mătase nu poţi să faci în patru luni de zile", a declarat Kelemen.

Acesta a arătat că guvernele României au excelat în schimbarea strategiei pe agricultură în permanenţă şi că nici un ministru al agriculturii nu a continuat ce a fost bun în strategia predecesorului său. "De exemplu, din vremea domnului ministru Flutur acel program al gospodăriilor familiale s-a dovedit un succes. Bineînţeles că a fost abandonat. După aceea dotarea gospodăriilor mici cu maşini, nu doar tractor, ci şi unelte şi utilaje (...) bineînţeles tot la propunerea noastră a fost introduse şi aparate simple de muls ca să mecanizăm un pic acel proces de producere a laptelui. Din păcate văd şi acum gospodării care au cumpărat aparatele atunci fiindcă au fost ieftine care nu au fost nici măcar despachetate, de zece ani (...) Oarecum trebuie să mergi mai departe cu aceste programe", a mai arătat deputatul.

Acesta şi-a exprimat totuşi speranţa că actualul ministru al Agriculturii va aplica programele propuse, chiar dacă este de părere că eficienţa unui astfel de ministru nu poate fi demonstrată în trei săptămâni, până la alegerile locale. "Nu ştiu cum un ministru al Agriculturii poate să facă să fie eficient când peste trei săptămâni începe campania electorală pentru consiliul judeţean. Dl. Fuia un lucru face bine, în Ministerul Agriculturii începe să se simtă că este un stăpân şi stăpânul e sever, începe să fie ordine în minister. Bineînţeles acest lucru nu poţi să îl faci în două-trei luni, dar să sperăm că totuşi rămâne cu ceva şi pentru mediul rural", a subliniat vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Cameră. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter