Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Marti, 27 Martie 2012  
 

Ofertă bogată de miei în 2012, dar preţuri prea mari pentru buzunarele românilor

miei.jpgCarnea de miel nu va lipsi nici în acest an de pe masa românilor, în perioada Sărbătorilor Pascale, chiar dacă preţurile vor fi prohibitive pentru cei mai mulţi consumatori, dar şi pentru exportatori, care se plâng că producătorii sunt hotărâţi "să nu lase la preţ" mai jos de 13 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă.
"Ciobanii au deja o ofertă bogată de miei, dar ţin preţurile prea sus, atât pentru piaţa internă cât şi pentru export. Dacă în 2010 piaţa internă şi exporturile de ovine în perioada Sărbătorilor Pascale era de 4 milioane de capete, în 2011 s-a redus la 2,5 milioane, iar anul acesta nu cred că vom reuşi să exportăm, mai mult de 150.000 de capete, din cauza preţurilor ridicate cerute de crescători. La ora actuală, ciobanii vând cu 25 de lei kilogramul de miel în carcasă şi cu 12-13 lei kilogramul de miel în viu. Este un preţ mult prea mare pentru piaţa internă, dar şi pentru partenerii externi. Cei care îşi permit, vor cumpăra un miel întreg de Paşte, unii doar o pulpă, iar alţii deloc", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Ovine şi Bovine (APEOB), Ion Şerban.

Acesta a precizat că singura piaţa unde au fost realizate exporturi de ovien şi miei a fost Italia, dar şi în această vânzările nu merg cu preţuri mai mari de 3 euro/kg. "Cred că un preţ corect din partea producătorilor ar fi de 10-10,5 lei pe kg în viu, mai ales că sectorul este subvenţionat. La un astfel de preţ poate reuşim să vindem şi în Grecia, unde sunt probleme financiare şi nu vor marfă cu preţuri ridicate. La ora actuală exportul pe Orientul Mijlociu şi ţările arabe nu merge, iar în Turcia, deşi este o piaţă bună, nu numai în perioada Paştelui, sunt anumite restricţii şi nu pot fi realizate direct aceste exporturi", a adăugat şeful Asociaţei.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat recent că nu există nicio motivaţie pentru a creşte preţurile la carnea de miel, în condiţiile în care "sectorul ovin este susţinut din bugetul Agriculturii prin subvenţii substanţiale". "Am văzut că se practică foarte mult în ultimul timp, a devenit un sport, să anunţăm măriri de preţuri ca apoi chiar să le mărim. În ultima săptămână am văzut că preţul la carnea de miel pentru Paşte se va mări, dar eu nu cred că există motivaţie pentru că MADR suştine sectorul ovin prin subvenţii substanţiale (...) dacă producătorii vor exagera în continuare cu creşterea preţului, acest lucru se va întoarce împotriva lor pentru că o se avem consumatori care nu-şi vor mai permite să cumpere şi vor rămâne cu stoc de produse", a declarat, la mijlocul lunii martie, ministrul Agriculturii.

Şi în 2011, cererea pentru carnea de miel a scăzut semnificativ din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor. În general, preţurile la miei au fost anul trecut de 15 lei pe kg în viu şi de 23 de lei pe kg în carcasă.

Potrivit datelor MADR, preţul mediu de producţie la carnea de ovine, în luna martie 2012, este de 20 - 25 lei pe kg carcasă, preţ de piaţă, iar în viu de 10-12 lei pe kg. Preţul mediu de vânzare estimat la producător pentru mieii sacrificaţi va fi în perioada Sărbătorilor Pascale de 17 lei/kg carcasă, la acelaşi nivel ca şi în aceeaşi perioadă din 2011.

Anul acesta, în perioada sărbătorilor pascale se vor sacrifica peste 4 milioane de miei, în condiţiile în care anul trecut au fost sacrificaţi 3.950.130 miei. Producţia de carne ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.

Potrivit datelor MADR, în 2011, exportul de ovine şi caprine vii a ocupat un loc fruntaş în balanţa comercială a României, totalizând 49.655 tone, cu încasări de peste 119,6 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de numai 149 tone în valoare de 288.689 euro.

În ceea ce priveşte vânzările pe piaţa internaţională de carne de miel proaspătă sau refrigerată, Iordania, Italia, Croaţia şi Grecia au fost principalele ţări care au cumpărat de pe piaţa autohtonă, încasările totalizând circa 15,5 milioane de euro în 2011 pentru 3.171,5 tone. În schimb, cele mai mari importuri de carne de miel, în 2011, au provenit din Spania, Germania şi Franţa, însă în cantităţi de câteva ori mai mici decât exporturile, respectiv 510 tone (1,95 milioane euro).

Efectivele de ovine şi caprine la finele lunii februarie erau de 15,4 milioane de capete din care 13,7 milioane oi, iar efectivul de miei a depăşit, în martie, 8,12 milioane de capete. Consumul de carne de ovine în 2011 a fost de 2,1 kg/locuitor. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter