Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 16 Martie 2012  
 

Tinerii fermieri au dreptul la plăţi directe suplimentare, prevăzute de Comisia Europeană

ciolos_dacian.jpgComisia Europeană a prevăzut o alocare obligatorie a drepturilor la plată din rezerva naţională pentru tinerii fermieri şi o nouă schemă de plată în plus faţă de schema de plată de bază, potrivit comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
"În propunerea privind plăţile directe către fermieri după 2013, Comisia a inclus o nouă schemă de plată pentru tinerii fermieri, în plus faţă de schema de plată de bază şi a prevăzut o alocare obligatorie a drepturilor la plată din rezerva naţională pentru tinerii fermieri", se arată în scrisoarea comisarului Dacian Cioloş, transmisă europarlamentarului PSD Viorica Dăncilă, care a solicitat Comisiei Europene să specifice măsurile menite să îi determine pe tineri să se stabilească în zonele rurale şi să se implice în sectorul agricol.

Comisia recunoaşte că reînnoirea generaţiilor în agricultură este o problemă în întreaga UE, în condiţiile în care numai un procentaj limitat de agricultori au mai puţin de 40 ani (aproximativ 14% în UE-27, conform celor mai recente statistici). Potrivit comisarului european, "obiectivul schemei pentru tinerii fermieri este de a facilita instalarea iniţială a tinerilor fermieri şi adaptarea structurală a exploataţiilor acestora după prima instalare, iar acest sprijin este acordat pentru o perioadă de maximum cinci ani".

Pentru a garanta aplicarea uniformă a schemei de plată pentru tinerii fermieri pe teritoriul UE, sistemul respectiv este obligatoriu pentru statele membre, acestea având posibilitatea de a stabili alocarea bugetară în funcţie de caracteristicile naţionale, cu condiţia ca valoarea acesteia să nu depăşească 2% din plafoanele lor naţionale pentru plăţi directe, se mai spune în scrisoarea menţionată, citată într-un comunicat de presă difuzat joi de cabinetul său parlamentar.

Pe lângă schema pentru tinerii fermieri din cadrul primului pilon al PAC (Politica Agricolă Comună), statele membre pot elabora, în cadrul programelor lor de dezvoltare rurală, măsuri care să răspundă mai bine nevoilor tinerilor fermieri.

În afară de sprijinul pentru demararea unei afaceri oferit tinerilor fermieri şi intensităţile de ajutor crescute pentru investiţiile efectuate de tinerii fermieri aflaţi la început de drum, Comisia propune posibilitatea ca statele membre să instituie subprograme pentru tinerii fermieri în cadrul programelor de dezvoltare rurală. Aceste subprograme vor urmări să răspundă nevoilor specifice ale tinerilor fermieri din fiecare stat membru sau regiune, se arată în răspunsul Comisiei Europene la interpelarea adresată de eurodeputatul Viorica Dăncilă. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter