Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 16 Martie 2012  
 

Producători de vin de renume sunt prezenţi la prima ediţie a Festivalului Provino de la Cluj-Napoca

provino.jpgPrima ediţie a Festivalului Provino, care se desfăşoară începând de joi, timp de patru zile, la Grand Hotel Napoca, reuneşte producători de renume de vinuri, oenologi, somelieri, degustători şi maeştri bucătari din Transilvania. Prezent la ceremonia de deschidere a Festivalului, subprefectul Vasile Cozma a apreciat că acest eveniment face parte din "cultura vinului şi a gastronomiei, în expresia ei regională din inima Transilvaniei, de la Cluj-Napoca".
La rândul său, profesorul universitar dr. Liviu Mărghitaş de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a spus că a venit cu emoţie la această primă ediţie a festivalului, el fiind reprezentantul unei instituţii de învăţământ superior care pregăteşte specialişti în domeniu.

"Dacă ne uităm la oricare dintre sortimentele de vin expuse la standurile producătorilor, îi vom vedea şi pe cei ce au contribuit la realizarea lor, printre ei fiind şi absolvenţii de la USAMV. Azi, la Cluj-Napoca, este nu numai o sărbătoare a vinului, dar şi a gastronomiei şi a artei", a spus profesorul universitar.

În scurtul discurs susţinut la ceremonie, prof. univ. dr. Ioan Sbîrciu de la Universitatea de Artă şi Design, senator PDL şi guvernator al Clubului Rotary România şi Moldova, a mulţumit organizatorilor pentru includerea instituţiei clujene de artă în acest festival. "Universitatea noastră se laudă că are cele mai multe relaţii internaţionale dintre universităţile ţării. Şcoala de Pictură de la Cluj are de multă vreme o faimă mondială. Se vorbeşte despre o artă a vinului, dar nu şi despre un vin al artei, deşi artiştii sunt cunoscători rafinaţi ai savorii celor mai bune vinuri. Vinul face parte din viaţa artiştilor şi a poeţilor", a arătat prof. dr. Ioan Sbîrciu.

Ceremonia inaugurală a inclus şi o demonstraţie spectaculoasă făcută de un grup de somelieri, care au deschis câteva sticle de şampanie folosindu-se de săbii. Apoi fiecare producător de vin participant la festival şi-a prezentat soiurile de marcă.

În 2011, piaţa vinului din România a crescut cu 15% pe segmentul premium, astfel că specialiştii le-au sugerat clujenilor pretenţioşi, "tot aşa cum a făcut-o şi Păstorel, pe vremuri, în strofe cu pelin", să deguste şi o Fetescă Neagră şi un Merlot de Sâmbureşti, ambele de o calitate deosebită, dar şi soiurile de renume Muscat-Ottonel, Pinot alb, Riesling, Sauvignon Blanc şi Tamâioasa Românească. "Vinul de calitate este din struguri de calitate", au declarat producătorii de la Jidvei, care au venit la festival cu ofertele cele mai tentante de vin premium.

Şi Cramele Recaş sunt prezente la festival atât cu vinuri albe, aromate - Muscat Ottonel, Italian Riesling, Fetească regală, cât şi cu vinuri roşii - Merlot, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir. Producătorul "Vinarte" oferă vizitatorilor vin din anul 2000, în "sticle magnum" de 1 litru şi jumătate, ceruite, cu denumirile "Prince Mircea" şi "Soare".

Vineri, la festival se va desfăşura Concursul Naţional de Somelieri, etapa Transilvania, cu două probe, prima teoretică - la care concurenţii vor răspunde la un chestionar de 20 de întrebări, iar cea de-a doua practică, constând în corectarea unui meniu pentru vinul potrivit, degustarea şi descrierea a două soiuri de vin. Tot vineri, maeştri gastronomi vor face demonstraţii de mare iscusinţă. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !