Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Joi, 15 Martie 2012  
 

Consiliul Judeţean Vâlcea va dezvolta un proiect de înfiinţare a unor plantaţii experimentale de legume

legume.jpgConsiliul Judeţean Vâlcea va dezvolta în localităţile din sudul judeţului un proiect de înfiinţare a unor plantaţii experimentale de legume, a declarat, miercuri, preşedintele CJ Ion Câlea.
"După iniţiativa de anul trecut, când în urma consultării mai multor cercetători şi a altor specialişti, am trecut efectiv la punerea în operă a unui proiect care are ca obiectiv revigorarea pomiculturii în judeţul Vâlcea şi (...) am hotărât să înfiinţăm, în şase localităţi, plantaţii experimentale intensive de măr, în această primăvară am decis să pornim o altă ofensivă, de această dată pe frontul dezvoltării legumiculturii. Nu este vorba despre o acţiune întâmplătoare, ea derivă din starea dramatică în care a ajuns sectorul legumicol la nivel naţional", a precizat Câlea.

Potrivit preşedintelui CJ, o astfel de temă a fost ''temeinic dezbătută'' marţi, în comuna Voiceşti, cunoscută pentru producţia legumicolă din zona Drăgăşanilor. "Am dorit mai întâi să cunosc opiniile şi nemulţumirile oamenilor care, printr-o îndelungată tradiţie, se ocupă în principal de cultivarea legumelor. Toţi şi-au exprimat nemulţumirea că nu există un sistem de colectare şi comercializare a produselor, iar cine se încumetă să ia drumul spre piaţă nu are loc din cauza intermediarilor. Este vorba despre acei 'băieţi deştepţi' care vin cu geanta de bani la poarta producătorului, cumpără legumele la un preţ simbolic motivând că ei suportă transportul, depozitarea şi riscul de pierderi. Pentru aceşti intermediari, însă, câştigul este asigurat din diferenţa colosală între preţul de achiziţie şi cel de vânzare pe piaţă sau la alţi angrosişti", a spus Ion Câlea.

El a dezaprobat şi practicile supermarketurilor, care "inventează taxe pentru orice". "Drumul gogoşarului sau al roşiei româneşti spre supermarketuri este anevoios. Lanţurile comerciale iau marfa cu un preţ, apoi pe baza unor taxe de raft, de poziţie, de lumină, de orice, o comercializează triplu. De aceea, în lipsa unei alternative, legumicultorii din Voiceşti, ca mai toţi legumicultorii din România, scot marfa pe marginea şoselei şi aşteaptă să vină misiţii care profită de bogăţia recoltei şi oferă preţuri umilitoare", a mai spus preşedintele CJ.

El a afirmat că va continua dezbaterile cu locuitorii din majoritatea comunelor din sudul judeţului iar la final va lua o decizie prin care va începe ''demararea unor culturi experimentale, căutarea unor finanţări pentru depozitare şi implicit facilitarea comercializării produselor legumicole româneşti". "Sper să-i conving pe fermieri să se asocieze cât mai repede şi să pornim acest proces de culturi masive legumicole", a mai adăugat Câlea. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter