Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 14 Martie 2012  
 

Se acordă prijin financiar pentru procesarea tomatelor

rosii.jpgGuvernul a stabilit, printr-o hotărâre adoptată marţi, plăţile tranzitorii pentru tomatele destinate procesării, care se acordă persoanelor fizice sau juridice ce livrează pentru procesare, conform contractului de livrare, cel puţin echivalentul a 8.000 kg tomate la hectar.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru anul 2011, conform cererilor unice de plată pe suprafaţă, sunt înregistraţi 196 de beneficiari pentru o suprafaţă eligibilă la plată de 1.174 hectare, se arată într-un comunicat transmis de Executiv.

Conform sursei citate, cuantumul unitar al plăţilor de 740,20 euro pe hectar a fost stabilit pe baza plafonului alocat României şi a datelor privind beneficiarii eligibili şi suprafeţele aferente, centralizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2011, menţionează comunicatul.

Plafonul maxim aprobat României de către Comisia Europeană este de 869.000 de euro anual în perioada 2008 - 2011, conform Regulamentului de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul Politicii Agricole Comune. Acest plafon se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare în Agricultură, alocat temporar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2012. Sumele alocate în sectorul vegetal prin aplicarea schemei de plăţi tranzitorii pentru tomatele destinate procesării se încadrează în categoria sumelor prevăzute la art. 25 alin. (1) din Legea nr. 293 din 21 decembrie 2011 a bugetului de stat pe anul 2012.

Instituţia publică responsabilă cu implementarea măsurilor cuprinse în proiectul de act normativ este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin APIA, care realizează procedurile referitoare la primirea cererilor de plată, verificarea administrativă şi în teren, validarea şi efectuarea plăţilor, se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !