Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 09 Martie 2012  
 

Producătorii de cartofi din Harghita sunt foarte îngrijoraţi că vor rămâne cu recolta nevândută

cartofi.jpgCâteva mii de tone de cartofi se află încă în depozitele harghitenilor, producătorii din judeţ fiind foarte îngrijoraţi că vor rămâne cu recolta nevândută şi vor fi nevoiţi să o arunce la gunoi.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat, joi, că s-a vândut până în prezent aproximativ 60 la sută din recolta anului trecut, ceea ce înseamnă că în depozite se mai află circa 35.000 de tone, producătorii întâmpinând dificultăţi foarte mari în a comercializa cartofii.

"Sunt producători care au vândut peste 95 la sută din recoltă, iar alţii, care locuiesc în sate mai izolate sau care au vrut să speculeze preţul, nu au vândut deloc. Cei care au vrut să speculeze au luat o decizie greşită pentru că preţul nu va mai creşte", a spus Torok Jeno. El a precizat că preţul cartofilor este cuprins în prezent între 30 şi 50 de bani pe kilogram, în condiţiile în care în piaţă acesta ajunge şi la 1,30 lei pe kilogram.

Potrivit sursei citate, în urma creşterii preţului cartofilor au avut de câştigat doar comercianţii, în vreme ce producătorii sunt la un pas să înregistreze pierderi. "Producătorii nu au câştigat aproape nimic şi sunt aproape de preţul de cost. Nu s-a ajuns încă la pierderi, dar cei care speculează vor arunca la gunoi cartofii şi sigur vor pierde", a spus Torok.

Dacă nu vor fi vânduţi repede, cartofii vor începe să se altereze prin deshidratare şi încolţire şi numai producătorii care au depozite moderne şi pivniţe adânci îi vor putea păstra până în luna mai. După această dată, se preconizează că mii de tone de cartofi vor ajunge hrană pentru animale sau vor fi aruncaţi la gunoi.

Specialistul harghitean a explicat că sunt şi producători consecvenţi care au cumpărători tradiţionali şi care nu practică preţuri exagerate nici măcar în anii buni, când preţul este ridicat. În acest fel, aceştia reuşesc să îşi vândă încă din toamnă mare parte din recoltă. Şeful DADR Harghita a mai semnalat şi faptul că producătorii din judeţ nu pun prea mare preţ pe valorificarea recoltei şi chiar în anii cu profit ridicat evită să facă investiţii în linii de sortare, ambalare sau depozitare, care i-ar ajuta mai târziu să comercializeze cartofii.

De asemenea, Torok Jeno spune că trebuie schimbată şi mentalitatea consumatorilor care preferă cartofii de mari dimensiuni, fără să ştie că aceştia nu au o calitate foarte bună. "Oamenii trebuie să ştie că în Vest acei cartofi foarte mari se dau la animale sau sunt exportaţi. Din punct de vedere al calităţii sunt mai buni cartofii mici, chiar dacă cei mai mulţi dintre consumatori nu cred asta", a afirmat Torok Jeno.

El i-a sfătuit pe producătorii din judeţ ca în anii în care preţul cartofului este bun să investească în măsuri care să îi ajute să-şi comercializeze mai bine recolta. "Producătorii nu trebuie să mai mărească suprafaţa şi trebuie să se gândească la sortare, ambalare, depozitare. Pentru că am învăţat să producem, dar nu ştim să vindem şi nu suntem deloc activi din acest punct de vedere. (...) Noi trebuie să fim aproape de consumatori şi nu comercianţii", a conchis Torok Jeno. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !