Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Joi, 08 Martie 2012  
 

Pagube de peste un milion de lei cauzate de viscol şi zăpadă, înregistrate de legumicultorii gălăţeni

legume_piata.jpgComisia de evaluare a pagubelor înregistrate la solariile din comuna gălăţeană Matca în urma căderilor masive de zăpadă a constatat, până în prezent, pagube de peste 1,2 milioane de lei, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Profira Onode.
Potrivit acesteia, comisia, instituită în urma unui ordin al ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, a verificat în prima săptămână de evaluări 341 dintre declaraţiile date de legumicultori, corespunzătoare unei suprafeţe de 60,46 hectare de solarii, dar lista rămâne în continuare deschisă.

Pagubele la solariile legumicultorilor din Matca au depăşit în faza primelor evaluări suma de 1,2 milioane lei, dintre care 609.487 de lei reprezintă stricăciunile la structura de rezistenţă, 525.000 de lei valoarea foliei şi 66.250 de lei valoarea seminţelor. "Sunt cereri foarte multe, verificările se fac continuu, dar este foarte greu de mers din gospodărie în gospodărie şi de făcut toate aceste evaluări", a explicat Profira Onode.

O mare problemă în stabilirea valorii pagubelor a fost că, în general, legumicultorii nu au putut prezenta acte doveditoare sau chitanţe pentru cheltuielile făcute. "Am avut în comisie şi persoane care aveau la rândul lor solarii şi care cunoşteau tipurile de materiale, preţurile lor pe piaţă şi cu ajutorul lor am stabilit cam care a fost valoarea pagubelor", a precizat directoarea DADR Galaţi. O altă dificultate pe care trebuie să o depăşească membrii comisiei de evaluare este aria destul de largă pe care trebuie să o acopere, pentru că în afară de Matca trebuie verificate şi aproximativ 90 de hectare de solarii din localităţile Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Corod. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !