Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 07 Martie 2012  
 

Rasa de porc "Mangaliţa" va fi reintrodusă în ferme cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş

porc_mangalita.jpgUn grup restrâns de fermieri va beneficia de un sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş pentru a repopula fermele cu rasa de porci "Mangaliţa", rasă foarte apreciată pe piaţa românească până-n anii 70.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Ecologice şi Tradiţionale - Maramureş (APPETM), ing. Ioan Tătăran, a declarat, marţi, că sprijinul acordat de autorităţile judeţene are drept scop încurajarea micilor fermieri pentru a creşte această rasă de porci.

"E una dintre rasele de porci care între ani 50 -70 a fost bine reprezentată în gospodăriile populaţiei transilvane, dar şi în ferme ca prin anii '70, atât fermele statului, dar şi ţăranii să renunţe la acest soi în favoarea rasei Marele Alb. Porcul Mangaliţa cunoscut şi sub denumirea 'porcul cu părul creţ' are o carne cu cel mai mic colesterol, având în schimb mulţi acizi graşi nesaturaţi care la alte rase nu e întâlnit. CJ Maramureş va atribui din fondul propriu suma de 20.000 de lei, bani din care asociaţia va achiziţiona 50 de scrofiţe şi vieruşi de la Staţiunea de Cercetări Turda. Animalele vor fi distribuite la membrii asociaţiei care l-a rândul lor se obligă să doneze purceluşii de la prima fătare spre alţi fermieri. Intenţia noastră e să răspândim porcul la un număr cât mai mare de fermieri", a spus Ioan Tătăran.

Preşedintele asociaţiei a mai precizat că deja a trimis spre evaluare la Institutul de Cercetare Alimentară din Bucureşti o bucată de slănină din rasa Mangaliţa, iar în urma cercetărilor s-a stabilit că profilul lipidelor este de 64,9% , acizi graşi nesaturaţi, cantitate aproape identică descoperită în uleiul de măsline, laptele de mamă, sâmburele de nucă sau grăsimea de somon.

Ioan Tătăran a precizat că un proiect condus de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca urmăreşte conservarea potenţialului genetic al acestei rase pentru constituirea unei banci criogenice ce ar putea sta la baza multiplicării populaţiilor de "Mangaliţa" în ţările Uniunea Europeană. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 


Sorry! cannot detect the feed version.
http://www.machiavelli.ro/myfeed.php?type=rss2