Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 07 Martie 2012  
 

Rasa de porc "Mangaliţa" va fi reintrodusă în ferme cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş

porc_mangalita.jpgUn grup restrâns de fermieri va beneficia de un sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş pentru a repopula fermele cu rasa de porci "Mangaliţa", rasă foarte apreciată pe piaţa românească până-n anii 70.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Ecologice şi Tradiţionale - Maramureş (APPETM), ing. Ioan Tătăran, a declarat, marţi, că sprijinul acordat de autorităţile judeţene are drept scop încurajarea micilor fermieri pentru a creşte această rasă de porci.

"E una dintre rasele de porci care între ani 50 -70 a fost bine reprezentată în gospodăriile populaţiei transilvane, dar şi în ferme ca prin anii '70, atât fermele statului, dar şi ţăranii să renunţe la acest soi în favoarea rasei Marele Alb. Porcul Mangaliţa cunoscut şi sub denumirea 'porcul cu părul creţ' are o carne cu cel mai mic colesterol, având în schimb mulţi acizi graşi nesaturaţi care la alte rase nu e întâlnit. CJ Maramureş va atribui din fondul propriu suma de 20.000 de lei, bani din care asociaţia va achiziţiona 50 de scrofiţe şi vieruşi de la Staţiunea de Cercetări Turda. Animalele vor fi distribuite la membrii asociaţiei care l-a rândul lor se obligă să doneze purceluşii de la prima fătare spre alţi fermieri. Intenţia noastră e să răspândim porcul la un număr cât mai mare de fermieri", a spus Ioan Tătăran.

Preşedintele asociaţiei a mai precizat că deja a trimis spre evaluare la Institutul de Cercetare Alimentară din Bucureşti o bucată de slănină din rasa Mangaliţa, iar în urma cercetărilor s-a stabilit că profilul lipidelor este de 64,9% , acizi graşi nesaturaţi, cantitate aproape identică descoperită în uleiul de măsline, laptele de mamă, sâmburele de nucă sau grăsimea de somon.

Ioan Tătăran a precizat că un proiect condus de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca urmăreşte conservarea potenţialului genetic al acestei rase pentru constituirea unei banci criogenice ce ar putea sta la baza multiplicării populaţiilor de "Mangaliţa" în ţările Uniunea Europeană. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter