Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 07 Martie 2012  
 

Preţul familiilor de albine va creşte substanţial, avertizează apicultorii

apicultor1.jpgApicultorii harghiteni avertizează că preţul familiilor de albine va creşte substanţial în această primăvară, atât din cauza unor boli, care vor duce la scăderea numărului acestora, cât şi a cererii mari de pe piaţă.
Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat, marţi, că în această perioadă în care au grijă de puiet albinele consumă o cantitate mare de miere culeasă anul trecut în luna septembrie. Această miere, numită şi "miere de mană" este bună pentru consumul uman dar nu este tolerată prea bine de albine, care se îmbolnăvesc după se hrănesc cu ea.

Lazar Tibor a explicat că din acest motiv puietul nu va putea fi hrănit corespunzător şi se va înregistra mortalitate în rândul familiilor de albine. "Mierea de mană conţine nişte zaharuri pe care nu le pot digera albinele şi de aceea fac diaree. Deja am observat această problemă la albinele mele şi am primit informaţii că şi în alte zone din Harghita, dar şi în alte judeţe se întâmplă aşa ceva. (...) Asta înseamnă că albinele nu vor putea avea grijă de puiet, familiile vor fi mai slabe şi va creşte mortalitatea", a declarat Lazar Tibor.

Acesta a adăugat că dacă anul trecut o familie de albine fără stup se vindea cu 300-350 lei, acum preţul a ajuns la 450-500 lei şi ar mai putea creşte. Un alt motiv pentru care va creşte preţul familiilor de albine este cererea tot mai mare din partea apicultorilor care au primit subvenţii de la Uniunea Europeană şi care trebuie să-şi extindă afacerea, potrivit condiţiilor impuse. Şeful apicultorilor harghiteni a mai spus că în fiecare dimineaţă aşteaptă veşti bune de la meteorologi pentru ca odată cu venirea primăverii să se poată face tratamentele corespunzătoare. "Nu ştim cât va fi pierderea, dar va fi, asta e sigur", a conchis Lazar Tibor. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !