Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Marti, 06 Martie 2012  
 

Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica

apicultor.jpgMierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării.

Aron Stoica pledează de mai mulţi ani, cu argumente profesioniste, pentru ideea că mierea româneacă trebuie să fie comercializată în străinătate ca produs autentic, extrem de valoros, chiar dacă denumirea de origine va fi mai restrânsă. "Nu putem face reclamă de ţară în Uniunea Europeană. Dar nici nu putem subestima ceea ce este foarte valoros şi autentic în România. Standardul este standard. Noi, românii, credem că alţii sunt mult mai grozavi decât noi. Dar în privinţa mierii nu este deloc aşa. Ce se produce în România este net superior mierii din străinătate. O spun ca specialist în cunoştinţă de cauză, care a comparat cu mierea din Europa şi din alte părţi ale lumii", a afirmat Aron Stoica.

El consideră că piaţa internaţională de profil trebuie să fie sondată de autorităţile îndreptăţite din România şi mierea, ca şi alte produse de calitate făcute în ţară, să îşi găsească locul şi preţul potrivit la export. Aron Stoica spune că zahărul rafinat aduce mari deservicii sănătăţii, omul trebuie să îl evite, pentru că după consum el ajunge repede în sânge, sub formă de glucoză şi fructoză, ridică brusc glicemia şi este implicat într-o serie de dereglaje ale funcţionării organismului, de la osteoporoză, la obezitate, diabet şi nevroză. În schimb, mierea curată a albinelor este un "medicament sacru".

Pe de altă parte, potrivit normativelor UE, soluţiile de zahăr invertit industrial nu sunt deloc sănătoase. Stoica spune că tot aşa cum noi, oamenii, trebuie să evităm consumul nesănătos de zahăr, tot aşa albinele nu trebuie să fie hrănite cu astfel de soluţii şi este extrem de contrariat că la târguri apicole deschise sub deviza ecologicului, precum cel de sâmbătă şi duminică de la Cluj-Napoca, "apar şi comercianţi ce vând cu cisternele astfel de substanţe dăunătoare şi ciudate, aduse de regulă din import" şi despre care pretind că se pot administra albinelor şi în perioade lipsite de cules, dar şi de primăvara până toamnă.

"Este şi aici o maşinărie de interese economice. Dintr-un produs industrial arhirecunoscut pentru nocivitatea sa nu se poate obţine niciodată un preparat bun pentru organism. Dacă eu nu consum zahăr invertit artificial, nu le dau nici albinelor mele aşa ceva. Ca şi omul, şi albinele ce mănâncă asta devin. Ele găsesc în mediul natural totul, în florile plantelor, ca produs al fotosintezei. Şi dacă vremurile nu sunt de cules, albinele se hrănesc din rezervele lor din stup, nu cu soluţii artificiale invertite, care le schimbă comportamentul şi distrug stupul. Se face, lent, şi cu interes, o decimare intenţionată a albinelor autohtone. Nu se poate face miere din zahăr invertit industrial şi totuşi unii fac aşa ceva", a afirmat apicultorul.

El a atras atenţia că în România preţul mierii bio achiziţionate de en-gros-işti este ridicol de mic. "Le duci miere bio şi ei te plătesc cu 7 lei kilogramul. Un kilogram de miere costă cât un litru de motorină. Este absurd!" susţine Stoica. Potrivit acestuia, la fiecare kilogram de miere pe care o produce pierde 60%. O treime din ce produce oferă statului, sub formă de TVA şi taxe, "adică trei luni din munca sa anuală". "Dacă mai pun TVA-ul pe benzină şi motorină, combustibili de care am nevoie în transportul permanent al stupilor, apoi taxa pentru drumuri - care se achită la stat, deşi drumurile sunt proaste şi îţi deteriorează frecvent câte ceva la maşină, ajung ca la patru ani, cât durează o guvernare, să muncesc un an întreg pentru partidul de la guvernare şi pentru un stat parazit care nu ştie decât să ne ia banii şi să nu ne dea nimic înapoi", spune Stoica.

El susţine că politicile Ministerului Agriculturii "sunt declarative, populiste şi nu duc nicăieri". În 20 de ani, astfel de politici nu au dus la dezvoltare. Azi, România trebuia să fi fost un mare exportator agricol, dar nu este aşa, iar faptul că Guvernul împrumută bani de la FMI pentru plata pensiilor denotă incapacitatea lui în administrarea ţării şi menţinerea într-un blocaj ce împiedică prosperitatea.

"Am călătorit în luna noiembrie spre Elveţia, prin Ungaria şi Austria. Când la noi seceta dura de patru luni, în Austria pajiştile erau verzi ca în luna mai, vitele erau pe păşuni, cu adăpători, iar în apropiere de Salzburg, al patrulea oraş ca mărime din Austria, se luau măsuri pentru a se evita mirosul de bălegar şi murdărirea zăpezii în zona turistică. La noi şi turismul se face declarativ, pe ici, pe colo. În cei peste 1.000 de kilometri parcurşi de mine, din Austria până la Neuchatel, în Elveţia, toate câmpurile erau verzi, totul era pe rod. Se recolta rapiţa pentru vaci, sfecla era în grămezi gata de transport şi pe multe alte suprafeţe erau încă culturi cu gulii verzi. În alte locuri se făcuseră arături de toamnă performante, în timp ce la noi câmpurile erau arse de secetă şi nu se putea ara. Statul român se implică numai în perceperea TVA-ului şi a taxelor. Restul este tăcere, vorba lui Shakespeare", a conchis apicultorul din Ţara Moţilor. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter