Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 02 Martie 2012  
 

Cum explică producătorii actuala criză de ouă

gaini.jpgCriza de ouă care se resimte pe piaţă este generată de scăderea efectivelor de găini cu aproape 30%, la începutul acestui an, după intrarea în vigoare a normelor europene care au impus producătorilor industriali amenajarea unor baterii de creştere în care păsările să aibă mai mult spaţiu.
"Anul acesta au fost interzise bateriile vechi, motiv pentru care numărul de găini ouătoare s-a redus cu 30%. În plus, în perioada lunilor ianuarie şi februarie în abatoare sunt sacrificate găinile bătrâne, urmând ca efectivele să fie reîmprospătate până în toamnă", a explicat, joi, directorul companiei Avis 3000 Mintia, unul dintre cei mai importanţi producători de ouă din Transilvania, Alina State.

Anul trecut, Avis 3000 Mintia producea circa 100.000 de ouă pe zi, în timp ce acum media producţiei se cifrează la aproximativ 60.000 de ouă, zilnic. Cât priveşte creşterile de preţ înregistrate la ouă, acestea sunt influenţate de ceea ce se întâmplă pe piaţa furajelor. "Preţul porumbului s-a dublat în ultimii trei ani, iar cel al şrotului de soia s-a majorat cu 25%. De exemplu, preţul unui kilogram de porumb la recoltare, în toamnă, era de 50-55 de bani, iar acum a crescut la 80-90 bani. De asemenea, au crescut costurile cu energia electrică, energia termică, salariile şi carburanţii pentru mijloacele de transport. Este normal ca aceste majorări să se regăsească în preţul de cost al ouălor", a afirmat reprezentanta Avis 3000 Mintia.

În plus, producătorii de ouă sunt nevoiţi să-şi acopere costurile generate de modernizarea bateriilor de creştere a găinilor. De exemplu, producătorul din Mintia derulează acum un program de modernizare a halelor de creştere a păsărilor în valoare de 2 milioane de euro, din care 1,4 milioane euro reprezintă fonduri europene. Directorul Avis 3000 Mintia a apreciat că o scădere a preţului la ouă ar putea fi întrevăzută abia când vremea se va încălzi, iar în pieţele din oraşe vor veni ţăranii cu ouă din gospodăriile proprii. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 


Sorry! cannot detect the feed version.
http://www.machiavelli.ro/myfeed.php?type=rss2