Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Marti, 28 Februarie 2012  
 

Piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie, dar preţurile nu vor scădea

oua.jpgPiaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti, dar preţurile nu vor scădea în marile lanţuri de magazine, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
"Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar.

Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucată, fără TVA. Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 - 0,62 lei pe bucată. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale", a declarat, luni, preşedintele UCPR, Ilie Van. În ultima săptămână, preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată.

Preşedintele UCPR a precizat că, după reglarea pieţei, preţurile ouălor vor scădea la producători, nu la nivelul celor înregistrate la începutul anului, dar vor fi în mod sigur mai mici decât în prezent, ceea ce nu se va întâmpla şi în supermarketuri. "Producătorii nu au dublat preţurile la ouă, în ciuda unei oferte scăzute din piaţă şi a investiţiilor făcute în sistemul de creştere. Supermarketurile au profitat de oferta scăzută şi au dublat preţurile. Sunt convins că preţurile la ouă în supermarketuri nu vor scădea, pentru ca aşa s-a mai întâmplat şi cu alte produse alimentare, chiar dacă producătorii le vor reduce la poarta fermei. Din păcate, autorităţile nu pot face mare lucru în acest sens pentru că nu avem legislaţie", a explicat Ilie Van.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi producători interni au costuri de producţie mai ridicate decât cei din alte ţări europene, fiindcă, prin introducerea normelor europene de creştere a găinilor ouătoare, ei au schimbat în totalitate sistemul de creştere, de la cel în baterii, la cel pe sol, în loc să investească doar în baterii îmbunătăţite cum au făcut majoritatea producătorilor europeni. "Mulţi producători români de ouă au costuri mai ridicate odată cu trecerea la alt sistem de creştere a găinilor ouătoare, adică din 3 - sistemul în cuşti, în 2 - la sol, comparativ cu cei din UE, care au investit doar în îmbunătăţirea cuştilor existente", a arătat şeful UCPR.

Ilie Van a subliniat că principalele probleme ale sectorului avicol sunt legate de evaziunea fiscală, ce reprezintă circa 25% din totalul pieţei, dar şi de concurenţa puternică a producţiei de ouă provenite din gospodăriile ţărăneşti, mai ales în perioada de vară.

Conform directivelor europene, producţia românească de ouă de consum este realizată după patru coduri, codul 3 fiind cel consemnat pe ouăle obţinute de la găinile crescute în baterii convenţionale şi îmbunătăţite. Legislaţia UE nu impune creşterea exclusivă la sol, conform codului zero (ecologic), unu sau doi, ci doar obligă la unele îmbunătăţiri ale bateriei convenţionale, cu aprobarea utilizării, iar aceste condiţii trebuiau respectate începând cu 1 ianuarie 2012.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la mijlocul lunii decembrie 2011, România deţinea 29 de exploataţii care se aflau în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte nouă exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iunie 2012, în situaţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.

UCPR consideră că la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 95% din efectivele totale de cinci milioane de găini ouătoare. Sectorul avicol din România a investit din 2007 şi până în prezent între 150 şi 200 de milioane de euro pentru schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare, în conformitate cu normele europene.

În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la aproximativ 1,36 de miliarde bucăţi. UCPR estimează valoarea pieţei avicole din România la peste un miliard de euro. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter